Kirjat, kirjoittaminen

Voiman ja inspiraation lähde, Voimapuu – 7 vuotta

Aivan oikein laskettu – seitsemän vuotta on kulunut siitä, kun julkaisin ensimmäisen hengen tuotteeni maailmalle. Se oli jännittävä hetki ja juhlimisen arvoinen, aivan kuten tämäkin seitsemäs vuosijuhla.

Tässä vaiheessa on mielenkiintoista luoda katsaus taaksepäin ja arvioida, ovatko ne tavoitteet ja suunnitelmat täyttyneet, jotka tuolloin blogia aloittaessani asetin. Aluksi täytyy hiukan muistella, miksi ylipäätään aloitin Voimapuu-blogin?

Alkusysäyksenä kirjoittamisen tarve ja blogivalmennus

Vuonna 2017 olin muutama kuukausi aiemmin jäänyt pois kokopäivätyöstäni melko väsähtäneenä ja aloin miettiä, mitä uutta voisin kehittää elämääni. Olin satunnaisesti lukenut joitakin blogeja ja pohdiskellut, voisiko sellaista ryhtyä kirjoittamaan ja mitä se vaatisi. Kirjoittaminen sinällään on ollut itselleni mieluista ja voimaannuttavaa jo kouluajoista lähtien.

Netissä törmäsin blogin kirjoituskurssiin, ilmoittauduin kurssille ja päätin ryhtyä kirjoittamaan blogia voimaantumisesta. Aihe oli itseäni lähellä ja jossain määrin se sivusi myös ammattiani. Itse Voimapuu -nimi blogille on peräisin menetelmästä, jota olin käyttänyt aiemmin työssäni.

Käymäni blogivalmennus oli ehdottoman tärkeä alkusysäys, sillä blogin ylläpito vaatii jonkin verran muutakin kuin pelkästään kirjoittamista. Kurssin avulla pääsin liikkeelle ja samoilla opeilla olen edennyt tähän saakka. Siitä lämpimät kiitokset blogivalmentaja Tiia Konttiselle.

Voimaannuttavaa “sillisalaattia”

Kun nyt katson Voimapuuta ja sen sisältöjä, näkymä on hiukan kuin “sillisalaatti” eli sitä sun tätä – miltä blogin ei periaatteessa pitäisi näyttää. Minun on ollut äärimmäisen vaikeaa rajata tarkasti blogin sisältöä, koska ajattelen voimaantumisen tapahtuvan niin monin eri tavoin ja jokaisen ihmisen kohdalla yksilöllisesti.

Toinen seikka on se, että kirjoittaakseen hyvin rajatusta aiheesta bloggaajan tulee keskittyä syvällisesti kyseiseen aiheeseen ja kirjoittaa ainoastaan ja vain siitä. Luulen, että se olisi ollut minulle lähes mahdotonta. Koska blogi on ollut myös yksi oman voimaantumiseni väline, olisi kirjoittamisen tiukka rajaaminen rajoittanut itseäni paljon ja vienyt myös kirjoittamisen iloa.

Pohdittuani em. asiaa useaan kertaan, päätin jatkaa valitsemallani linjalla. Nautin siitä, että voin vaikkapa hetken mielijohteesta ryhtyä kirjoittamaan jostakin juuri sillä hetkellä inspiroivasta aiheesta. Se on minulle itselleni voimaannuttavaa. Voimapuu on toki väljästi rajattu eli se käsittelee voimaantumista eri muodoissaan.

Voimapuu, koivu

… tavoitteena tuottaa iloa, hyvää mieltä ja voimaa arkipäivään

Niin, mikä olikaan tavoite, jonka tuolloin 7 vuotta sitten Voimapuu- blogille asetin. Se on luettavissa blogin infosta: tuottaa iloa, hyvää mieltä sekä voimaa arkipäivään!

Missiotani kuvaa ehkä myös infosivun aloitusteksti: ”Voimapuun ajatellaan olevan puu, joka kuvastaa voimaa ja kestävyyttä. Se seisoo maan päällä ja juuret ovat syvällä. Sen oksat kurottuvat kohti taivasta. Voimapuu muistuttaa siitä, että vaikka myrskyt saattavat ravistella meitä, voimme silti pysyä vahvoina ja kasvaa korkealle.”

Itse on melko vaikeaa arvioida, kuinka Voimapuun tavoite on saavuttanut tai palvellut lukijoita. Artikkeleiden lukijatilastoista voi päätellä, että osa artikkeleista on saavuttanut lukijoita hyvin, osa vähemmän.

Vuodet ovat myös olleet erilaisia. Vuosi 2020 oli ns. huippuvuosi lukijamäärien osalta. Tosin tuolloin kirjoitin artikkeleita viikottain, millä oli tietysti suotuisa vaikutus. Omasta mielestäni tavoite on kuitenkin saavutettu silloin, jos yksikin lukija on löytänyt artikkelin ja saanut siitä jotakin merkityksellistä itselleen.

Voimapuun pääaihealueita ovat olleet työssä jaksaminen, elämän muutosvaiheet ja terveyteen liittyvät aiheet. Voimaantumisen keinoja on kuvattu aihealueilla “Iloa ideoista” ja ”Voimaa kulttuurista”.

Savolaista ohrarieskaa, Voimapuu

Suosituimmat artikkelit – nostalgiset retroherkut ym.

Kaikkien aikojen suurimmat lukijamäärät kaikista Voimapuun 155 artikkelista on kerännyt Iloa ideoista aihealueen artikkeli Savolaista ohrarieskaa”.

En ole löytänyt vastausta siihen, mikä artikkelissa on niin ylivertaista muihin verrattuna, mutta lukijamäärä (39 800) on moninkertainen verrattuna blogin mihinkään muuhun artikkeliin. Ehkä olen onnistunut artikkelin hakukoneoptimoinnissa äärimmäisen hyvin tai sitten olen onnistunut upottamaan artikkeliin syvimmät juureni savolaisuudesta. 

Muita Iloa ideoista -kategorian suursuosikkeja ovat olleet retroherkut:

Tänään töissä -kategorian 3 suosituinta artikkelia kautta aikojen ovat olleet:

Tienhaarassa -kategorian 3- suosituinta  ovat olleet:

Terveydeksi– kategorian suosituimmat artikkelit:

Voimaa kulttuurista – kategorian suosituimmat artikkelit:

Uusimmat artikkelit eivät vielä tässä vaiheessa ole luonnollisestikaan yltäneet samoihin lukukertoihin kuin aiemmin kirjoitetut. Parin viime vuoden listaykkösiä eli nousussa olevia artikkeleita ovat olleet:

Edellisen listauksen perusteella voin vain lämpimästi kiittää kaikkia Voimapuun lukijoita ❤️❤️🙏 ja toivoa, että artikkelit ovat tuoneet voimaa ja iloa lukijalleen.

Voimapuu kirjat esittely ym

Voimapuu – mitä muuta artikkelien lisäksi?

Blogin ylläpitämisessä ja kirjoittamisessa on monenlaisia vaiheita, joita olen avannut enemmän vuonna 2018 kirjoittamassani artikkelissa: Miksi kirjoitan blogia.

Alkuvaiheessa kiinnitin blogin ulkoasuun paljon huomiota, mutta mobiilikäytön yleistyessä ulkoasun merkitys on vähentynyt huomattavasti. Pöytäkoneversiossa sivujen visuaalinen ulkoasu on tietysti tärkeämpi.

Viimeisten vuosien aikana en juuri ole muokannut Voimapuu-sivuston ulkoasua, muuta kuin otsikkokuvien osalta. Tärkeämpää kuin visuaalinen ulkoasu on sivujen kohtalaisen hyvä toimivuus ja selkeys niin pöytäkoneella kuin mobiilissakin.

Voimapuu sai jo melko alkuvaiheessa vuonna 2017 oman Facebook-sivun ja hiukan myöhemmin myös Instagram -tilin sekä kuukausittain lähetettävän sähköpostikirjeen. Sähköpostikirje kulki alkuun nimellä Voimapuun Puhallus, myöhemmin nimi muuttui Hyvän mielen kirjeeksi.

Nykyisellään Hyvän mielen kirje kolahtaa tilaajille sähköpostiin 1-2 kuukauden välein. Kirje sisältää linkit Voimapuun uusimpiin artikkeleihin, hyvinvointivinkkejä ja kuulumisia Omavoimapuusta, joka on salasanasuojattu sivusto sähköpostikirjeen tilaajille.

Kun olin kirjoittanut Voimapuuta noin 2-3 vuotta, aloin pohdiskella, mitä uutta blogin ympärille voisi kehittää. Melko luonnollinenkin polku oli ryhtyä pohtimaan mm. e-kirjan kirjoittamista. Aihe minulla olikin jo valmiina. Se liittyi Voimapuu-menetelmään, jota olin työssäni käyttänyt ja hyväksi havainnut. Halusin jakaa menetelmän myös muille.

Näin syntyi ensimmäinen Voimapuu e-kirja: Luo oma Voimapuusi -opas sekä reilun vuoden myöhemmin jatko-osa Voimapuu-ohjaajan opas. Vuonna 2023 Voimapuu-menetelmä puettiin pienimuotoiseksi 3 viikkoa kestäväksi kurssiksi, jonka toteutan muutaman kerran vuodessa. Hyvän mielen kirjeessä on myös lyhyet kuulumiset Opinpuu Shopista, mitä kautta tapahtuu mm. Voimapuu e-kirjojen ja -kurssin myynti Holvi verkkokauppa-alustalla.

Haaste: blogin kirjoittamisessa ei ole sääntöjä

Edellä kirjoitin, että blogin kirjoittamisessa ja ylläpitämisessa on monenlaisia vaiheita. Ensimmäiset 3 vuotta kuluivat kuin siivillä ja uusia artikkeleita syntyi parhaimmillaan viikoittain. Minulla oli noina vuosina myös hyvin voimakas tarve kirjoittaa. Olin muutama vuosi aiemmin lopettanut useamman vuoden pituiset opinnot ja siten säännöllinen kirjoittaminen oli poistunut arkipäivästä.

Kirjoittamisen “palo” on ensimmäisistä vuosista tasaantunut. Nykyisellään uusi kirjoitus syntyy keskimäärin kerran kuukaudessa. Blogin kirjoittaminen on huomattavan erilaista kuin esseiden kirjoittaminen. Blogia ei ole säännelty, miten sitä kirjoitetaan ja siksi se antaa myös runsaasti vapauksia kirjoittajalle, kuten myös vapauden sanoa oma mielipiteensä asioista.

Itseltäni on vienyt jonkin verran aikaa oppia pois opiskeluvuosien esseemuotoisesta kirjoittamisesta. Puhtaan oman mielipiteen kirjoittaminen on ollut myös vaikeaa. Hyvin helposti nojaudun varsinkin asiatyyppisessä tekstissä ainoastaan faktoihin ja lähteisiin, vaikka blogissa olisi vapaus ja suotavaakin tuoda oma näkemyksensä esiin. Tämä haaste on edelleen työstämisen alla.

Huomattavasti helpompaa ja ajallisesti nopempaa verrattuna asiateksteihin, onkin ollut kirjoittaa Iloa ideoista tai Voimaa kulttuurista – aihealueiden tekstejä. Ne kumpuavat yleensä hetken inspiraatiosta sekä omasta kokemuksesta ja siten mitään rajoituksia ei kirjoittamiselle ole – ei sisällöllisesti eikä tyylillisesti.

omenoita
(Photo by Elizabeth Tr. Armstrong on Pexels.com)

Voimapuu on kouluiässä

En voi väittää, etteikö välillä olisi käynyt mielessä; onko mieltä jatkaa blogin kirjoittamista tai miksi jatkaisin? Viimeksi tämä ajatus putkahti mieleen viime vuonna, eikä siis ensimmäistä kertaa. Luulen kuitenkin, että em. ajatus kuuluu asiaan… arvioida aika ajoin tekemisiänsä, niin kuin minkä tahansa asian, harrastuksen tai työn kohdalla.

7 vuotta on kohtalaisen pitkä aika ylläpitää blogia. Voimapuu on nyt “kouluiässä”. Monilla blogi saattaa tyrehtyä jo alkuunsa, ennen kuin se on saavuttanut edes “taapero”-vaihetta. Siinä mielessä olen tyytyväinen ja jopa ylpeä siitä, että alkuvaiheessa käyty blogivalmennus on tuottanut tulosta ja enkä ole vielä tähän mennessä luovuttanut. On tärkeää pysyä mukana blogikirjoittajien verkostoissa. Vertaiskokemukset ja sparraukset auttavat eteenpäin silloin, kun tuntee itsensä epävarmaksi tai neuvottomaksi.

Satunnaisista jahkailuista huolimatta, huomaan nauttivani blogin kirjoittamisesta edelleen paljon. Kun jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan, pystyy myös reflektoimaan omaan elämäänsä syvemmin ja oppimaan itsestään uusia asioita.

Yleensä arviointi tuottaa päätöksen johonkin suuntaan ja teinkin tuolloin vuosi sitten päätöksen jatkaa edelleen. Itse asiassa, mitä muutakaan tekisin?  Ehkäpä lopetan sitten, kun “ paperille” ei enää synny mitään tai kun sormet eivät enää tottele tietokoneen näppäimistöä…

Päätös sysäsi jälleen jotain uutta liikkeelle ja niinpä olen ryhtynyt tuumasta toimeen… Voimapuu e-kirjasarja saa täydennystä, ei aivan vielä, mutta ehkä tulevana syksynä…😃

Tähän lienee hyvä päättää tämä välitilinpäätös.


Lue myös:

Miksi kirjoitan blogia?


Kirjoita kommentti