Wieninleike – täyttävä retroherkku

Wieninleike - täyttävä retroherkku, Voimapuu

Oletko lihansyöjä? Jos olet, niin tämä artikkeli on sinulle. Nimittäin aion kertoa eräästä lapsuuteni parhaimmasta makumuistosta, Wieninleikkeestä. Artikkelista löytyy myös resepti tähän niin herkulliseen ja täyttävään lihaisaan ateriaan.

Itse asiassa varhaisin muistoni Wieninleikkeestä sijoittuu jo noin 8 – 9 ikävuoden tienoille. Lapsuudenkodissani oli tapana käydä syömässä silloin tällöin sunnuntaisin ns. ”ulkona” isäni työpaikalla eli läheisessä ruokaravintolassa. Taisi olla niin, että lähes joka kerta tilaamani ruoka-annos oli Wieninleike ranskalaisilla. Se oli omasta mielestäni parasta herkkua, mitä ravintolasta voi saada.

Wieninleike - täyttävä retroherkku, Voimapuu

Ihanat ranskalaiset perunat

Tuohon aikaan ranskalaiset perunat olivat juuri rantautuneet Suomeen ja ne olivat niin hyviä! Tänä päivänäkin taitavat ranskalaiset perunat eri muodoissaan olla lasten herkkua. Niillä voi hyvin mennä läpi koko aterian ilman, että koskeekaan mihinkään muuhun.

Eiväthän ranskalaiset perunat mitenkään terveellisiä ole: uppopaistettu rasvassa ja suolattukin melko runsaalla kädellä – peruna epäterveellisimmässä muodossaan. Mutta ei niitä ennen syötykään joka päivä. Nykyisen kaltaista pikaruokaa, kuten hampurilaisaterioita massiivisine ranskalaisineen ei muutama vuosikymmen sitten ollut olemassakaan.

Ranskalaisten ja pihvin lisäksi Wieninleike -annos koostui sekavihanneksista ja pihvin päällä olevasta sitruunaviipaleesta, anjovisfileestä  ja kaprismarjoista – yksinkertaista ja selkeää.

Myöhemmin äitini kokkasi myös kotona Wieninleikettä porsaan ulkofileestä. Aito Wieninleikehän kuuluisi valmistaa vasikanlihasta, mutta possuleikkeet ovat aivan yhtä hyviä, etteivät vain olisi parempiakin…

Wieninleikkeen eli paneroidun porsaanleikkeen valmistus

Wienileike on oikein sopiva ”pyhäruoka”, vaikka voi sitä valmistaa arkisinkin. Tosin leikkeiden nuijimiseen, leivittämiseen ja paistamiseen joutuu varaamaan hiukan aikaa, joten mitenkään erityisen nopea ruoka se ei ole valmistaa esim. työpäivän jälkeen. Sitä paitsi pihvejä paistetaan kunnon määrä, ei mitään yhtä tai kahta. Jokaiselle syöjälle vähintään kaksi – kolme pihviä!

Wieninleike - täyttävä retroherkku, Voimapuu

Ohessa äitini ohje, jonka mukaan myös itse Wieninleikkeen valmistan. Tärkein vaihe on leivitys, joka monien ohjeiden mukaan on ns. kaksinkertainen leivitys (vehnäjauho – kanamuna – korppujauho), mutta tässä ohjeessa leikkeet pyöritellään kahteen kertaan vehnäjauhoissa (vehnäjauho – kananmuna – vehnäjauho – korppujauho). Lieneekö kyseessä kolminkertainen leivitys?

Huom! Samanaikaisesti kun pihvejä paneroidaan, paistuvat ranskalaiset uunissa ja sekavihannekset kuumentuvat kattilassa liedellä.

Wieninleike - täyttävä retroherkkku

Paista pihvit näin:

  1. Nuiji noin 1,5 cm paksut pihvit hellästi puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi. Leikkeen koko nuijittuna on noin kolminkertainen.
  2. Sekoita suola vehnäjauhoihin isolla matalalla lautasella. Toki suolan voi sirotella myös suoraan pihville.
  3. Riko kananmunat ja vatkaa ne syvällä lautasella.
  4. Levitä korppujauho isolle matalalle lautaselle.
  5. Pyörittele nuijittu pihvi molemmin puolin vehnäjauhoissa, kasta molemmin puolin kananmunassa, pyörittele uudelleen vehnäjauhossa ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa pieni hetki ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
  6. Kuumenna pannussa reilu voiannos. Kun rasva on hieman ruskistunut, paista leikkeet molemmin puolin, noin pari minuuttia puoleltaan mieluiten yksitellen. Rasvaa kannattaa välillä vaihtaa, jotta se ei pala leikkeiden pintaan ja kuorrutteesta tulee rapsakka.

Jos haluat kastiketta, kaada viimeisen pihvin paistamisen jälkeen pannulle 2 dl kermaa ilman, että välissä huuhdot pannua. Kuumenna kerma, mutta älä anna kiehua. Lisää maun mukaan hiukan sitruunaa, suolaa ja valkopippuria. Kaada kastike pieneen kaatokannuun. Kastike ei varsinaisesti kuulu Wieninleikkeeseen, mutta tämä helppo ja herkullinen kastike antaa pihville pikantin säväyksen.

Jos tarjoilet valmiin annoksen, asettele lautaselle pihvi, ranskalaiset ja sekavihannekset. Laita pihvin päälle sitruunaviipale, kieritä anjovisviipale rullaksi sitruunan päälle ja asettele anjovisrullan keskelle muutama pieni kaprismarja. Lisäkoristeeksi lautaselle voit halutessasi asetella vaikkapa salaatinlehden. Jos olet valmistanut kastikkeen, sen voi tarjota myös erikseen kaatokannusta pöydässä.

Ruokajuomaksi sopii vesi, kivennäisvesi, olut ja viini. Maista viiniä Wieninleikkeen kanssa. Erityisesti tämän aterian kanssa juotavaksi suositellaan hapokasta Grüner vertliner -rypäleestä  tehtyä valkoviiniä (esim. Kaasgraben 2017, Itävalta).

Ja sitten syömään! Kokeile reseptiä – et tule pettymään! 😊

Wieninleike - täyttävä retroherkku

Lisätietoa:

Wieninleike (saks. Wiener Schnitzel) on Itävallan kansallisruokalaji. Se valmistetaan yleensä vasikanlihasta. Wieninleike tarjoillaan Itävallassa perunasalaatin tai persiljalla ja voilla höystettyjen perunoiden kera, kun taas Pohjoismaissa se tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kera. Leikkeen kerrotaan tulleen Wieniin vuonna 1848 kreivi Josef Radetzkyn mukana hänen palatessaan Italiasta kukistamasta lombardialaisten kapinaa. (Wikipedia)

Wieninleike voidaan valmistaa myös porsaan tai kalkkunan lihasta, kuten muualla kuin Itävallassa pääsääntöisesti tehdään. Itävallassa viranomaisten säännökset kieltävät sian- tai kalkkunanlihasta tehtyjen leikkeiden markkinoinnin wieninleikkeinä.

HK:n blogin ”Miehemme makumaailmalla” mukaan maailman maineikkain schnitzel-ravintola, wieniläinen Figlmüller valmistaa leikkeen kuitenkin porsaan ulkofileestä ja jos vasikkaa haluaa, sitä pitää erikseen pyytää. Figlmüllerissa liha nuijitaan kolmen millimetrin paksuiseksi ja läpimittaa leikekiekoille tulee noin 30 cm!

Lue myös:

Ruokaisa lihapiirakka

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s