Maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja

Maistelumenu - kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, Voimapuu

Yhteinen harrastuspäivä puolison kanssa tulossa. Ruoka ja viini ovat olleet kiinnostuksemme kohteena jo pitkään, mutta vasta pari vuotta sitten ryhdyimme oikein dokumentoimaan harrastustamme: kirjoittamalla ruokapostauksia Voimapuun Culinaria -kategoriaan sekä viiniblogia (Viinihetki).

Blogikirjoitttaminen on tehnyt harrastamisesta jäsentyneempää – maistelulautasia ja maisteltavia viinejä suunnitellaan perusteellisesti etukäteen. Suunnitteleminen on hauskaa. Itsestäni on inspiroivaa katsella vesi kielellä Pinterestin ruokakuvia ja puolisoni intohimo on tehdä tutkimusmatkoja viinien maailmaan. Em. pohjalta päädymme maistelumenuissa yhteisesti suunniteltuun kokonaisuuteen.

Maistelumenuja teemme pari kertaa vuodessa ja aikaa varataan kokonainen päivä – tälläkin kertaa noin 8 tuntia. Aloitimme session maistelemalla ensin ruokaviinejä ilman ruokaa. Jotkut viinit nostavat ruoasta esiin erilaisia makuvivahteita ja vastaavasti jokin ruoka voi saada esiin viinistä aivan uudenlaisia aromeja. Tämä ilmiö tekee ruoan ja viinin yhdistämisestä monin verroin mielenkiintoisempaa.

Tuttuun tapaan ryhdyin etsimään Pinterestiin kokoamastani kuvagalleriasta herkullisen näköisiä kuvia. Suunnitelmissa oli neljä erilaista maistelulautasta. Päälautasen koostumus täytyi päättää ensin, koska sen perusteella valikoitui viini. Edellinen menu Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja rakentui kalan ympärille, joten nyt keskiössä oli liha.

Menun koostui seuraavasti:

  1. Kasviskakkua, kanamuna ja porkkanapurje
  2. Tomaatti-Mozzarella-chorizo -varras ja basilikavinaigrette
  3. Fileepihvi, perunapyreeta, parsaa, paistettua fenkolia ja yrttivoita
  4. Juustolautanen ja rypälesalsa

Haasteellisinta oli löytää kasviskakun tarveaineet. Pinterestistä ohjetta ei löytynyt, mutta erinäisiä linkkejä seuraamalla päädyin blogiin (Chili & Tonka), josta ohje löytyi, mutta kielellä, jota en tunnistanut. Google-kääntäjällä sain selville, että kyseessä on puola ja kääntäjän avulla sain kutakuinkin selville, mistä aineksista kasviskakku oli tehty.

Pihvin osalta täytyi tarkistaa kypsennysohjetta ja fenkoli oli myös haasteellinen, sillä sitä emme ole ruoanlaitossa juurikaan käyttäneet muuta kuin mausteena. Siksipä oli hyvä tutustua etukäteen fenkoliin ja sen käyttötarkoituksiin yleisesti. Yllätys yllätys, fenkoli onkin uskomattoman monipuolinen kasvis.


Maistelulautaset

Maistelumenu - kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, Voimapuu

Kasviskakkua, kanamuna ja porkkanapurje

Kasviskakku oli siis tämän menun haasteellisin osuus. Kakun aineksina olivat: porkkana, persiljajuuri, juuriselleri, sipuli, peruna, kurkku, omena, herneet, tomaattiketsuppi, sinappi, lime, suola ja pippuri sekä majoneesi (kannattaa valmistaa itse). Ensin juureksia kypsennettiin kiehauttamalla ne pehmeäksi, jonka jälkeen ne pilkottiin pieniksi kuutioiksi ja kaikki ainekset mausteineen sekoitettiin keskenään kulhossa.

Soseuttajalla seos saatiin helpommin muotoiltavaksi. Siitä huolimatta kakun muotoilu lautaselle tuotti hiukan ongelmia. Sopivaa muottia ei kotoa löytynyt, joten isokokoinen, ohutreunainen lasi sai kelvata sellaiseksi. Kun kakkua aikansa silitteli puolelta ja toiselta, se alkoi asettua kohtuullisen hyväksyttävään malliin.

Keitetty kananmuna puolitettiin ja raa’asta porkkanasta siivutettiin ”purje” kananmunana päälle. Porkkapurje tuli ensin lävistää hammastikulla ja ”pinsetoida” pienet, vihreät basilikan lehdet koristeeksi, jonka jälkeen koko komeus aseteltiin kasviskakun päälle.

maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, voimapuu

Tomaatti-Mozzarella-chorizo -varras ja basilikavinaigrette

Tämä herkullinen pieni varras valmistui nopeasti. Hammastikkuun pujotettiin Mozzarella-juustopallo, espanjalainen chorizo-makkarasiivu taiteltuna, basilikanlehti ja kirsikkatomaatti. Kun vartaat oli aseteltu lautaselle, valutettiin basilikavinaigrette kauniisti niiden päälle ja ruokahalun herättäjä oli valmis.

Basilikavinaigrette valmistettiin oliiviöljystä, valkoisesta balsamicosta, valkosipulijauheesta, sipulista, pieneksi silputusta basilikasta sekä suolasta ja mustapippurista.

maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja

Fileepihvi, perunapyreetä, parsaa, paistettua fenkolia ja yrttivoita

Tätä annoskokonaisuutta varten täytyi valmistaa ensin perunapyree ja kuumentaa parsat (tölkkiparsa) pienessä vesimäärässä (myös vihreä parsa olisi soveltunut hyvin). Niiden täytyi pysyä kuumina, kunnes pihvit oli paistettu. Fenkolin olisi voinut myös paahtaa uunissa, mutta tällä kertaa fenkolisiivut pyöräytettiin pikaisesti pannulla.

Pihvinpaistossa oli huomioitavaa, että liha otettiin huoneenlämpöön riittävän ajoissa, jotta se ehti lämmetä ja ruskistuisi siten paremmin. Paistoa varten pannu tuli kuumentaa ensin kovalla lämmöllä ja kun voin vaahto oli hävinnyt, laitettiin pihvit pannulle. Pihveihin paistettiin ruskea pinta, jonka jälkeen ne maustettiin suolalla ja pippurilla.

Tämän jälkeen pihvit laitettiin uunivuokaan 120 -asteiseen uuniin, jossa pihvien annettiin kypsyä noin 8 minuuttia. Nämä pihvit olivat parisen senttiä paksuja ja siksi tarvitsivat pidemmän kypsennysajan, vaikka tarkoitus olikin jättää ne mediumiksi. Pihviä olisi voinut kypsentää vielä pari minuuttia lisää, sillä pihvi jäi sisältä melko punaiseksi (saignant – rare). Kypsennyksen jälkeen pihvien annettiin vetäytyä alumiinifolion alla muutama minuutti.

Tämän jälkeen kysyttiin nopeutta ja näppäryyttä. ”Plating” eli annoksen rakentaminen tuli tapahtua nopeasti, jotta se saataisiin kuumana (tai ainakin lämpimänä) nautittavaksi. Perunapyreen pyöräytys lautaselle matalaksi pediksi, päälle puolitetut parsat, joiden päälle hiukan puristettua valkosipulia, pihvi keskelle, pihvin päälle yrttivoinappi ja pannulla pikaisesti ruskistetut fenkolisiivut. Päällimmäiseksi hippu jotakin vihreää.

maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, Voimapuu

Juustolautanen ja rypälesalsa

Juustolautanen koostui kolmesta juustosta: Roquefort -sinihomejuusto, Parmesan ja Kainuun leipäjuusto. Rypälesalsa syntyi hyvin pieniksi paloiksi pilkotuista vaaleista ja tummista viinirypälepalasista, jotka sekoitettiin yhteen siirapin, limetinmehun ja inkiväärin kanssa.


Viinit

maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, voimapuuPaksulle naudan sisäfilepihville valittiin viiniksi voimakas, italialainen punaviini, Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001. Viini sopi odotetusti hyvin pihville, mutta myös espanjalaisen chorizo-makkaran ja viinin yhdistelmä oli toimiva.

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu (Viinihetki -blogi)

maistelumenu – kasviskakkua, chorizoa, pihviä ja juustoja, voimapuuJuustolautasen makumaailmaa tukee yleensä hyvin makea valkoviini. Tällä kertaa se löytyi Unkarista: St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Parhaimman makunautinnon tämän viinin kanssa tuotti yllättäen Parmesan.

Tokaji – makea valkoviini Unkarista (Viinihetki -blogi)

 


Lisätietoa Fenkolista

Fenkoli eli saksankumina on sellerin tapaan käytettävä vihannes ja se antaa aromaattisen säväyksen salaatteihin, keittoihin, pataruokiin ja lisäkkeisiin. Se sopii hyvin erilaisten liha- ja kalaruokien seuraksi. Fenkoli esikäsitellään huuhtomalla. Jos fenkolia käyttää raakana esimerkiksi salaatissa, voi kasvin kovimmat osat leikata ohuiksi suikaleiksi. Fenkolin siemeniä käytetään mausteena.

Herkullisia fenkolireseptejä (K-ruoka)

Lue myös

Lihan kypsyysasteet

Taustaa ruoka- ja viiniharrastukselle:

Blogin ensimmäinen maistelumenu – merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon


 

2 Comments

  1. Tämä viimeisin maistelumenu kuulostaa mukavalta. Erityisesti tämä tomaatti-chorizo-mozzarellavarras vaikutti kivalta. Pari kommenttia, juustona ehkä käyttäisin mielestäni Suomen parasta sinihomejuustoa eli Peltolan Blue. Nykyään aika paljon kokit tuntuvat suosittelevan, että pihvi paistetaan kylmänä, eli ei oteta etukäteen huoneenlämpöön. Minusta kummatkin tavat käyvät, tärkeintä on kuuma pannu. Mielelläni aina luen näitä juttuja.

  2. Hei Tove,
    Kiitos paljon kommentistasi. Kiva kuulla, että pidät näistä Voimapuun ruokajutuista. Tuota Peltolan Blueta ei ole tullut vielä kokeiltua, kiitos vinkistä. Pihvinpaisto-ohje oli peräisin Tastingbook Viini&Ruoka -lehdestä no 12:Kymmenen vinkkiä pihvinpaistajalle. Normaalisti perusruoanlaitossa tulee käytettyä jääkaappikylmää lihaa , mutta nyt kokeiltiin tuota ohjetta. En tiedä, miten paljon lihan lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti pihvi kypsyy sisältä? Em. ohjeella pihvi jäi hiukan liian raa’aksi omaan makuuni, isäntä tykkäsi….

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s