Maistelumenu – merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon, Voimapuu

Tämä blogiteksti on ensimmäinen Voimaa kulttuurista / Culinaria –aihealueella. Ajatus kirjoittaa ruoka- ja viiniharrastuksesta Voimapuu -blogissa on ollut jo jonkin aikaa mielessäni. Ruoka-aiheisia postauksia olen kirjoittanut aiemmin Iloa ideoista / Retroruokaa -aihealueella.

Retroruoat ovat menneiden vuosikymmenten ruokaresepteihin sekä perinneruokiin liittyviä kokeilujani. Niissä omilla makumuistoillani on suuri merkitys. Culinaria -aiheeseen liittyvien tekstien tavoitteena on kuvata erityisesti ruoan ja juoman parissa vietettyjä nautiskeluhetkiä. Ruoanlaitto ja ruoasta nauttiminen voi olla rentouttava ja voimaannuttava harrastus.

Jokin aika sitten innostuin maistelumenuista. Kimmokkeena tähän toimi Netflixistä katsomani Chef ’s table -dokumenttisarja. Sarjassa matkataan eri puolille maailmaa ja kuvataan kokkeja ja keittiömestareita, jotka loihtivat mitä upeimpia annoksia mitä erilaisimmista raaka-aineista. Annokset eivät ole suuren suuria, useimmiten ne koostuvat vain yhdestä suupalasta.

Ruoan ja maistiaisten esillepanoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Annokset ovat kuin pieniä taideteoksia – varsinaista silmänruokaa. Tämä sai minut innostumaan; osaisinkohan tehdä samanlaisia, jos katsoisin oikein tarkkaan mallia? Voisinkohan taitojen karttuessa loihtia syötäviä taideteoksia myös aivan omasta päästäni, ilman reseptejä ja mallikuvia? –  Jää nähtäväksi.

Yhteinen harrastus

Puolisoni innostui myös ajatuksesta; miten valita ruoka-aineeseen sopiva viini tai päinvastoin, miten valita tiettyyn viiniin soveltuva ruoka-aine? Voisimmeko kenties kokata yhdessä? Tähän saakka keittiömme on ollut pääasiassa isännän valtakuntaa lukuun ottamatta muutamia itse kokkaamiani retroruokia.

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayonRuoanlaitto ei siis ole kuulunut omiin vahvuuksiini eikä ole koskaan ollut minulle mitenkään erityisen mieluista puuhaa… se on lukeutunut ns. must do – kategoriaan. Tällaisten maistelulautasten luominen on kuitenkin aivan eri asia. Yhden lautasen valmistelussa saattaa vierähtää hyvinkin tunti tai pari, aivan kuten minkä tahansa harrastuksen parissa.

Keittiövälineistä tärkeimmästä päästä ovat pinsetit, joilla pienen pienetkin koristeet saadaan aseteltua oikealle paikalleen. Melko haasteellista… mutta mielenkiintoista. Pinsetit tähän tarkoitukseen löytyivät omasta takaa.

Näiden ensimmäisten maistelulautasten tiimoilta huomasimme muutamia puutteita keittiössämme. Uusia hankittavia astioita ovat ainakin valurautapannu sekä erilaiset lautaset ja muut alustat suupalojen sekä koristeiden asettelua varten.

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon
Kananmuna ja merileväkaviaari. Merilevävalmiste muistuttaa ulkonäöltään kaviaaria ja sitä käytetään mädin tapaan.

Maistelumenun suunnittelu

Ruoka-annosten suunnittelu lähti liikkeelle Pinterestin ideakuvastoon kokoamani ruoka- ja juomataulun pohjalta. Näin alkuun oli järkevää valita mahdollisimman yksinkertaiselta näyttävät annokset. Valitsin 4 mallikuvaa, jonka jälkeen täytyi ryhtyä arvailemaan, mitä lautasella mahtoi olla.

Useimmat annokset ovat peräisin ravintoloiden nettisivuilta, eikä niihin löytynyt minkäänlaisia ohjeita. Joidenkin kuvien kuvateksteissä oli lyhyt maininta annoksen sisällöstä. Ostoslistastakin tuli arvausten perusteella melko summittainen – pääruoka-aineiden; naudanlihan, punajuuren, herkkusienten ja vuohenjuuston lisäksi jotakin ruskeaa, vihreää, punaista, keltaista jne.

Kun pääruoka-aineet olivat selvillä, oli puolisoni vuoro valita niihin sopiva viini. Viinin valinnassa tuli ottaa huomioon, että se olisi luonteeltaan mahdollisimman suvaitseva, eikä runnoisi alleen erityisesti kasvisten ja juuresten mietoja makuja. Em. pohjalta viiniksi valikoitui burgundilainen Pinot Noir -rypäleestä valmistettu punaviini vuodelta 2001.

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon
Punajuuri – vuohenjuustotorni, paahdettu patonki ja päärynähilloke

Annosten valmistaminen ja esillepano

Työjärjestyksellä on tärkeä merkitys useamman ruokalajin menussa. Sujuvuuden kannalta on järkevää suunnitella etukäteen ajankäyttö, miettiä työvaiheita sekä valmistaa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kylmät ruokalajit jo etukäteen.

Ruoan lautaselle asettelu nimittäin vie aikaa hieman enemmän kuin äkkiä ajattelisi. Itse asiassa ns. ”plating” on maistelulautasessa vähintäänkin yhtä merkityksellisessä roolissa kuin ruoan makukin.

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon
Naudan sisäfile, herkkusienirouhetta, tummaa kermakastiketta, kookosta ja pastaa

Ruoka-aineiden valmistamisessa ja annosten esillepanossa on myös oma tekniikkansa, jonka hallitsemiseen on vielä pitkä matka. Miten kypsentää liha juuri sopivan mediumiksi? Miten saada kastike juuri sopivan paksuksi tai ohueksi, jotta se asettuu kauniisti puoliympyrän tai pisaran muotoon lautaselle?

 

Maistelumenu - merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon
Pippuriananasta, sinihomejuustoa ja rosmariinisabayon -kastiketta. Sabayon -jälkiruokakastikkeen ja rosmariinisiirapin ohje löytyy helposti googlettamalla.

 

Entä miten asetella 8 cm:n korkuinen kapea ananastorni niin, että se pysyy lautasella tanakasti pystyssä eikä huoju puolelta toiselle? Miten saada pikkiriikkinen korianterin lehti ”pinsetoitua” juuri oikeaan paikkaan merileväkaviaarin päälle?

Maistelulautanen ei ole pikaruokaa…

Tämän maistelumenun valmistamiseen kului aikaa noin 2,5 tuntia – siis kahdelta kotikokilta. Syöminen sujui huomattavasti ripeämmin 😊. Koko sessio oli ohi reilussa 3 tunnissa. Painopiste tämän kaltaisessa aterioinnissa onkin itse valmistusprosessissa. Siitä täytyy osata nauttia lopputuloksen lisäksi. Ei kai kokkaus ylipäätään muutoin harrastus olisikaan.

Mielestämme onnistuimme maistelumenun valmistamisessa kohtalaisen hyvin… näin ensimmäiseksi kerraksi. Yhteistyökin keittiössä sujui moitteettomasti. Täytyy myöntää, että odotin erimielisyyksiä tulevan vähintäänkin työtavoista. Ehkä yhteinen kiinnostuksen kohde ja tavoite motivoi molempia kokkeja niin, että kaikki sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Tästä on hyvä jatkaa…

Oletko kiinnostunut viinistä, sen maistelusta tai yhdistämisestä ruokaan?

Käy tutustumassa Viinihetki -blogiin!

Blogista löytyy postaus tämän menun punaviinistä

Lue myös

Ruoka harrastuksena (Ruokatieto.fi)

Retroruokaa

Savulohi-kurkkurulla, ilmakuivattua kinkkua, salamia ja ricotta -juustoa

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s