Yli 100 000 palkansaajaa kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. (Olin, Kalavainen). Edellä mainittu teksti tuli vastaani, kun luin kirjoitusta ystävänpäivästä ja siitä, miten sen voisi huomioida myös työpaikalla. Tosin ystävälliset kohtaamiset ja arjen huomaavaisuus työpaikalla ovat merkityksellisiä vuoden jokaisena päivänä – ei vain ystävänpäivänä.
”Työpaikkakiusaaminen on koko työyhteisön ongelma, johon pitää ja voidaan puuttua työpaikan kaikilla tasoilla. Tavoitteena pitää olla kiusaamisen nollatoleranssi eli organisaatiokulttuuri, jossa kiusaamista ei hyväksytä eikä suvaita”, sanovat Susanna Kalavainen ja Nina Olin Työterveyslaitokselta.
Kalavainen ja Olin ovat kirjoittaneet useita artikkeleita työpaikkakiusaamiseen liittyen. He ovat myös osa työryhmää, joka on laatinut työkirjan ”Askeleet kohti sopuisaa työyhteisöä”.
Vuonna 2016 julkaistu työkirja on tarkoitettu työyhteisöille, jotka haluavat kehittää työyhteisönsä vuorovaikutusta. Se on laadittu osana ”Kohti sopuisaa työyhteisöä (Sopuisa) – epäasiallisen kohtelun nollatoleranssin vahvistaminen työpaikalla” -hanketta.
Askeleet kohti sopuisaa työyhteisöä -työkirja
Työkirjassa on selkeästi avattu, mitä tarkoitetaan työpaikkakiusaamisella sekä vastuuttomalla työkäyttäytymisellä. Vastuutonta työkäyttäytymistä on mm:
- valtuuksien ylittäminen ja omavaltainen käytös
- työaikojen tai muiden työtä ja työn tekemistä koskevien yhteisten sopimusten ja pelisääntöjen noudattamatta jättäminen
- muiden aiheeton syyttely tai muiden osaamista ja työtä kyseenalaistava toiminta, laiminlyönnit ja muu vastuuttomuus
- dramaattiset tunteenpurkaukset ja mielen osoittaminen eri tavoin
Työntekijän työhön liittyvää vastuullisuutta kuvaavat mm. seuraavat piirteet:
- omien tehtävien vastuullinen hoitaminen annetussa ajassa ja tarvittaessa muiden auttaminen ja neuvominen
- työtä koskevan tarpeellisen tiedon jakaminen ja välittäminen
- työn tekemisessä havaittujen ongelmien esiin ottaminen
- oman ammattitaidon kehittäminen
- rakentavan ja korjaavan palautteen antaminen
- oman reagointitavan tunnistaminen työstä saatuun palautteeseen
Aihetta selkiytetään useiden esimerkkitilanteiden kuvaamisen avulla.
6 askelta sopuisaan työyhteisöön
Työkirja koostuu kuudesta askeleesta. Useimmilla askeleilla työskennellään yhdessä työyhteisönä. Viides askel on suunnattu erityisesti esimiehille. Askelmiin liittyy tietoa ja erilaisia tehtäviä, joita tehdään yksilöllisesti, pareittain, pienryhmissä ja yhdessä.
Tehtävänä voi olla esimerkiksi epäasiallisen kohtelun tunnistaminen ja siihen liittyvät yhdessä suunnitellut muutokset ja sopimukset. Seuraavaksi pohditaan, miten epäasialliseen kohteluun ja kiusaamiseen työyhteisössä puututaan. Tieto-osiossa on seikkaperäistä informaatiota mm. esimiehelle.
Kiusaamisen puheeksi ottaminen on jokaisen työyhteisön jäsenen asia:
”Jos et nosta epäasiallista ja huonoa käyttäytymistä puheeksi, viestität,
että se on sallittua ja hyväksyttävää.”
Seuraava työkirjan ohje on mielestäni erityisen hyvä ja selkeä:
”Ota työtoverina puheeksi havaitsemasi vastuuton työkäyttäytyminen joko sanomalla siitä vastuuttomasti käyttäytyvälle tai viemällä tieto siitä esimiehelle. Esimiehen tehtävä on ottaa vastuuton työkäyttäytyminen puheeksi työntekijän kanssa. ”
Työterveyslaitoksen verkkosivustolta (ttl.fi) löytyy työkirjan eri askeleita tukevaa materiaalia kuten tietokortteja ja ohjeistuksia.
Työkirja on mielestäni erittäin selkeä ja kansantajuinen. Uskon, että se antaa valmiuksia ja helpottaa huomattavasti em. asioiden käsittelyä työyhteisöissä. Suosittelen!
Linkki työkirjaan:
Maarit Vartia, Marjut Joki, Susanna Kalavainen, Nina Olin : ”Askeleet kohti sopuisaa työyhteisöä” -työkirja, 2016. Työterveyslaitos 2016. Työsuojelurahaston tuella:
Lue lisää:
Kalavainen, Susanna, Olin Nina: Kohti sopuisaa työyhteisöä (Sopuisa) – Epäasiallisen kohtelun nollatoleranssin vahvistaminen työpaikoilla
Työntekijän rajaton käytös työyhteisön harmina
Linkki työkirjaan löytyy myös Voimapuun Opinpuusta (Tänään töissä)
Lue myös:
Aiheeseen liittyvä blogiteksti Voimapuussa: Sietämätön työkulttuuri
______________________________________________________________