Tarinapuu

Muistelu on voimaannuttavaa. Muistelu on luonnollinen osa kaiken ikäisten ihmisten arkipäiväistä elämää. Moni muistelee päivittäin menneitä tapahtumia ja tapaamiaan ihmisiä. Myös useissa arjen toiminnoissa käytetään aiemmin aivoihin tallennettua tietoa, joka ohjaa nykyhetken toimintaa. Muistelun avulla voi jakaa elämänkokemuksiaan toisten kanssa. Muistelu auttaa rakentamaan siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille.

Tarinapuun ajatuksena on innostaa ja virittää mieltä muisteluhetkiin erilaisten aiheiden parisssa. Voit vain muistella tai voit tehdä muistoistasi muistiinpanoja… ehkäpä innostut nyt tai myöhemmin kirjoittamaan omat muistelmasi tai oman elämänkertasi… Muistelun apuvälineinä toimivat esimerkiksi valokuvat, esineet jne. Valokuvia on myös helppo liittää muistiinpanojen liitteeksi.

Lisään tälle sivulle muisteluideoita. Jos haluat, kommentoi ideoita alla olevalle keskustelualueella,ehd ta omaa muisteluideaasi tai kirjoita oma muistosi aiheesta muille muistelijoille luettavaksi (huomioithan kuitenkin, että tämä sivu on julkinen, jolloin kaikki lukijat voivat nähdä kirjoituksesi). Yhdessä muistelemisen voima on siinä, että kun jaamme muistoja, muistamme enemmän. Myös omat muistot rikastuvat yhdessä muistellen. Voit myös muistella yhdessä läheistesi kanssa tai vaikkapa perustaa muistelupiirin…

Voimaannuttavia muisteluhetkiä – Sirpa 💚


Muistoja lapsuudesta

  1. Rentoudu hetki, hengitä muutama kerta rauhallisesti syvään sisään ja ulos. Voit halutessasi sulkea silmäsi. Anna ajatustesi vaeltaa lapsuuteen. Muistatko jonkin erityisen asian, jonkin merkittävän tapahtuman, ihmisen? Anna tuon tärkeän asian tulla mieleesi. Halutessasi kirjoita muistosi ylös. Kirjoita myös tunteista, joita mahdollisesti koit tuolloin lapsena. Voit kirjoittaa myös siitä, miten tapahtuma, ihminen ym. on vaikuttanut myöhempään elämääsi.
  2. Muistatko isovanhempasi? Mitä he tekivät työkseen, missä he olivat tavanneet toisensa? Miten vietit aikaa isovanhempiesi kanssa? Onko sinulle jäänyt mieleen jokin erityinen tapahtuma heidän kanssaan? Minkälainen tapahtuma oli, mitä tunteita se herätti tai mahdollisesti edelleen herättää sinussa? Onko sinulla jokin isovanhempiesi esine, jonka olet saanut tai perinyt heiltä. Mitä esine merkitsee sinulle? Kirjoita muistoja ylös.
  3. Vanhempasi. Tiedätkö, missä vanhempasi ovat tavanneet toisensa? Millainen suhde sinulla on/oli äitiisi? Mitä teitte yhdessä? Millainen on/oli suhde isääsi? Mitä teitte yhdessä? Mitä ihailit lapsena vanhemmissasi, entä nyt? Muistutatko jompaa kumpaa vanhempaasi ulkonäöltäsi tai luonteeltasi? Saitko vanhemmiltasi jonkin elämänohjeen, josta sinulle on ollut hyötyä? Oletko joutunut luopumaan vanhemmistasi, millaista se on ollut?
  4. Syntymäsi, sisaruksesi. Onko sinulla tietoa syntymästäsi, ketä oli mukana? Oliko sinulla nimivaihtoehtoja, mistä nimesi on peräisin, kenen antama se on? Onko sinulla sisaruksia, muistatko heidän syntymäaikansa? Millainen oli suhteesi sisaruksiisi? Millaisia sisaruksesi olivat luonteeltaan verrattuna sinuun? Mitä leikkejä leikitte yhdessä? Ketä muita kuului perheeseenne?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s