MummiFun – Kaakaobaari

MummiFun - Kaakaobaari

Laskiainen tulossa – ja pikkumies! Mummin päässä alkoi jälleen raksuttaa… mitähän hauskaa keksisi jo tavaksi tulleeseen mummin herkkuhetkeen?

Jotakin vaihtelua voisi olla mehun ja kahvin/teen sijaan. Ehkä kaakaota? Se on ollut lähes kokonaan unohduksissa ja sopisi pakkaspäivän lämmikkeeksi. Entä, mitä kaakaon seuraksi? Netistä varmasti löytyy jokin idea…

Hakusana ”kaakao” googlen hakukenttään ja monenmoisia ideoita alkoi putkahdella ruudulle. Ensimmäiseksi sattui silmääni historiatietoa. Kaakao on ollut tunnettu jo vuosituhansia  Amazonin sademetsien intiaanien keskuudessa.

Kun muutkin intiaanikulttuurit pääsivät aikanaan kaakaon makuun, kaakaopavuista tuli Etelä-Amerikan arvokkainta kauppatavaraa. Maya -intiaanit todennäköisesti olivat pureskelleet paahdettuja kaakaopapuja nautintoaineena ja lääkkeenä. Kaakaopapuja oli uhrattu myös jumalille.

Sana kaakao juontuukin mayojen sanasta kakaw. Jumalten juoman maailmanvalloitus alkoi, kun espanjalaiset ja portugalilaiset toivat kaakaon Eurooppaan. Ensimmäinen kaakao-salonki avattiin vuonna 1657 Lontoossa, jolloin juomasta tuli muoti-ilmiö.

Kiinnostavaa luettavaa kaakaosta olisi löytynyt vaikka kuinka paljon, mutta siirrytäänpä itse asiaan: olin siis etsimässä ideoita laskiaisen kaakaotarjoiluun. Ihania reseptejä oikein vilisi ruudulla. Ja sitten se osui silmään – kaakaobaari! Sellaista en olekaan vielä kokeillut…

Kaakaobaarin tarvikkeet

Kaakaobaarin tarjoilussa on vain mielikuvitus rajana. Kaikenlainen ”hörhellys” käy. Suolaista ja makeaa. Pääasia on tietysti itse kaakao ja siihen liittyvät tykötarpeet: kermavaahto, suklaaströsselit, nonparellit ja vaahtokarkit. Minttukaramellit kuuluvat ilmeisesti myös jollakin tavoin yhteen kaakaon kanssa. Samoin Laskiaisena laskiaispullat kuulunevat niin ikään asiaan.

MumiFun - Kaakaobaari

Baarissa voi olla pientä koristelua. Kertakäyttöiset lautaset, lautasliinat ja pillit helpottavat jälkitöitä. Kaakaomuki kannattaa ehdottomasti olla lasinen tai keraaminen. Muovinen tai pahvinen muki voi polttaa helposti varsinkin pienten lasten sormet.

Pyörillä kulkeva taso on sopiva tarjoilupöytä. Tosin tarjottavat voi sijoittaa mille tahansa pöydälle tai vaikkapa matalan kaapin, lipaston, hyllyn yms. päälle.

fingerkeksi_karkit2

Kaakaon valmistus

Perinteinen ainesosien suhde on seuraava (1 annos):

  • 2 dl maitoa
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • 2 tl sokeria

Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää siihen kaakaosokeriseos. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi kermavaahtoa, vaahtokarkkeja ja suklaaströsseleitä. Isossa pinnoitetussa kattilassa saa keitettyä helposti useammankin litran. Termospullon ja kaakaolisukkeet voi kätevästi pakata myös retkelle.

Miten kaakaobaari onnistui?

Pikkumies oli yllättynyt ja selvästikin innostunut kaakaobaarista ja sen tarjonnasta. Iloisella ilmeellä varustettu ilmapallo sai myös erityishuomiota. Baarin antimista pikkumiehelle maistuivat odotetusti parhaiten keksit ja makeiset. Aikuisille myös laskiaispullat.

MumiFun - Kaakaobaari
Kaakaon jäähdyttely vaatii 5-vuotiaalta melkoista kärsivällisyyttä. Täytyy muistaa seuraavalla kerralla. Lapsille kuuma maito kannattaa siis kaataa mukiin jäähtymään jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kas, kun mummi ei tuollaista muistanut!

Arvoitus:

Tiedätkö, mitä seuraa, kun yhdistää kaakaojauhetta, sokeria ja kaakaovoita ja antaa seoksen hyytyä?

Ideoita herkullisen kaakaobaarin kokoamiseen:

Trendikäs tarjoilupiste kotiin
Retkikaakao
Kaakao vegaanille
Aikuisten kaakaobaari

Lue myös:

MummiFun – Hirviömuffinit

MummiFun – Starwars-synttärit

________________________________________________________________

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s