Ruokaisa lihapiirakka

ruokaisa lihapiirakka

Rakkaalla retroherkulla on monta nimeä: lihis, levylihapiirakka, peltilihapiirakka… Muistui äskettäin mieleen, että voisin pitkästä aikaa paistaa lihapiirakan. Se on nopeatekoinen ja riittävän ruokaisa lounaaksi ja sopii myös iltapalaksi. Lauantaipäivän ohjelmaan uunissa paistuva piirakka sopii hyvin.

Useimmilla meistä on jonkinlainen käsitys lihapiirakasta. Itselläni on muistikuva lihapiirakasta, sittemmin uudelta nimeltään ”lihalörtsystä”, joita aikoinaan kouluvuosina käytiin luokkatoverin kanssa ruokatunnilla ostamassa läheiseltä nakkikioskilta. Lörtsy oli muodoltaan litteä ja puoliympyrän muotoinen.

Joillekin taas lihapiirakka voi tarkoittaa pullamaista piirakkaa, jonka sisään laitetaan makkara tai pelkästään sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia jne. Nuoruudessani lörtsy oli se ainoa oikea lihapiirakka. Maultaan se oli vertaansa vailla.

Kun muutin opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, minua kohtasi suuri pettymys, kun lörtsyjä ei siellä myytykään. Tarjolla oli ainoastaan pullamaisia lihapiirakoita, joiden sisällä ei ollut lihaa juuri nimeksikään. Kyllä kaipasin oikeita lihapiirakoita! Enkä ole saanut niitä myöhemminkään mistään muualta kuin kotipaikkakunnaltani.

Peltilihapiirakka on ainoa, joka paikkaa edes hiukan lörtsyjen puutetta, vaikka ei muistutakaan millään tavalla lörtsyä. Täytyy jälleen myöntää, että tämäkin resepti on peräisin äitini keittiöstä. Siksihän sen maussa onkin kaikki kohdallaan…

Ruokaisa lihapiirakka

Lihapiirakka

  • 1 annos voitaikinaa tai noin 1 kg valmista voitaikinaa

Täyte:

  • 500 g jauhelihaa
  • 2-3 sipulia
  • ½ tl suolaa
  • valkopippuria
  • 1 dl vettä tai kermaa
  • 4 dl keitettyä riisiä
  • (2-3 kovaksi keitettyä kananmunaa)

jauhelihasipuliseos

Valmistusohje:

Keitä riisi vedessä tai lihaliemessä. Jaa taikina kahteen osaan. Jätä pieni pala taikinaa koristelua varten. Kaaviloi toinen osa n ½ cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levysi, Nosta pellille leivinpaperin päälle. Ruskista jauheliha ilman rasvaa pannulla. Lisää hienonnettu sipuli, mausteet ja neste. Hauduta noin 5 minuuttia. Lisää riisi ja anna seoksen jäähtyä.

Levitä seos voitaikinalevylle. Asettele päälle viipaloidut munat. Kaaviloi loput taikinasta pienemmäksi levyksi ja nosta kaulimen avulla täytteen päälle. Käännä pohjalevyn reunat kansilevyn päälle. Sulje haarukalla painellen. Voitele munalla ja pistele kuoreen muutama reikä. Asettele mahdolliset taikinakoristeet piirakalle (nauhoja, lehtiä, tähtiä…). Voitele koristeet.

Paista uunin alatasossa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ruokaisa lihapiirakka

Tarjoile piirakan kanssa sinappia tai ketsuppia. Tosin itsestäni piirakka maistuu parhaimmalta ilman mitään lisämausteita. Kovin sydänystävällistä ei tällä ohjeella valmistettu piirakka ole, mutta hyvää ja ravitsevaa se on.

Ohjeen keventämiseksi voitaikinan sijaan voi käyttää lehtitaikinaa ja sikanautajauhelihan voi korvata nautajauhelihalla. Lisäkkeeksi sopii yksinkertainen salaatti. Se nostaa myös aterian terveellisyysarvoja.

Samalla ohjeella voi vaihtoehtoisesti valmistaa esimerkiksi kaalipiirakan, jolloin lihan sijasta täytteeseen tarvitaan noin 1,5 kg valkokaalia. Riisin voi jättää kaalitäytteestä kokonaan pois, jolloin se kevenee entisestään.

Kokeile reseptiä!


PS. Mikä on lörtsy?

”Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty litteä ja umpinainen piirakka. Se on nykyisin leimallisesti savonlinnalainen ruokalaji. Lörtsy muistuttaa venäläistä kaali- tai lihapiirakkaa, mutta taikina on erilainen.

lortsy

Litteä savonlinnalainen lihapiirakka, jota myöhemmin alettiin nimittää lörtsyksi, ideoitiin 1950-luvulla Kuopiosta lähtöisin olleiden Sulo ja Fanny Strömbergin eineskeittiössä Savonlinnassa (silloisessa Säämingissä).

Strömbergien eineskeittiössä valmistetun piirakan muoto, koostumus ja maku poikkesivat muista tuon ajan lihapiirakoista. Siinä oli ohut kuori ja suhteessa paljon täytettä, etenkin jauhelihaa. Muiden valmistamien lihapiirakoiden kuori oli paksu ja niissä oli vähän täytettä. Piirakka pidettiin myyntiin saakka lämpimänä leivinpapereilla vuoratuissa kannellisissa vanerilaatikoissa, mikä paransi sen makua.” (Wikipedia)

Lue myös:

Kotoista lanttukukkoa

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s