MummiFun – Hirviömuffinit

mummifun - hirviömuffinit

Yksi suurimpia iloja tässä elämänvaiheessa on olla mummi. Olen suuresti kiitollinen siitä! On myös mukavaa kirjoittaa aiheesta ja tämä onkin ensimmäinen ”MummiFun” –postaukseni blogissa.

Lapsenlapsellani oli äskettäin syntymäpäivä ja synttärijuhlia valmistelemaan kutsuttiin mummi (+ ukki). Ilolla otimme tehtävän vastaan. On ihanaa saada palata jälleen muutama vuosikymmen elämää taaksepäin ja päästä järjestelemään lastenjuhlia.

Nykyisin yhä useammat lastenjuhlat järjestetään hampurilaisravintoloissa tai teemaleikkipuistoissa. Kiireisiä vanhempia vaihtoehto varmasti houkuttaa. Monilla ei myöskään ole esimerkiksi isovanhempien apua tarjolla ja onhan kaupallisena palvelupakettina järjestetyt juhlat aina ammattimaisesti tuotettuja. Sanalla sanoen, on helppoa mennä ”valmiille”.

Toisaalta kotona järjestetyt juhlat ovat nostalgisia. Niissä on tekemisen meininki. Kaikki kynnelle kykenevät voivat osallistua juhlien valmisteluun. Muistan omien lasteni syntymäpäiväjuhlien olleen vuoden kohokohtia. Niihin panostettiin. Suunnittelu ja valmistelu aloitettiin jo vähintäänkin kuukautta aiemmin. Niinpä näidenkin, lapsenlapseni juhlien, teemaa suunniteltiin jo hyvissä ajoin. 

Syntymäpäiväjuhlateemana Turtles

Syntymäpäiväsankarin toive oli, että juhlat järjestettäisiin Turtles -hengessä. Teemasta voi ehkä arvata, että syntymäpäiväsankari on pieni poika, joten siltä näkökulmalta täytyi juhlien kulkua sommitella. Onneksi Turtlesit, teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat, olivat minulle ennestään tuttuja. Samat hahmot seikkailivat jo omankin poikani lapsuudessa. Turtlesien maailmaan oli helppo eläytyä, sen sijaan, että toiveteemana olisi ollut joku muu, vaikkapa Kapteeni Amerikka (???).

Mitähän yllätyksellistä kehittelisin syntymäpäivätarjoiluun, jota minulta oli erityisesti toivottu. Selailin lastenkutsusivuja netissä. Löysin kuvia upeista teemakakuista mm. Turtles -teemaankin sopivia ideoita oli runsain mitoin. Tämän päivän hittejä taitavat olla marsipaanikuorrutteiset näköiskakut, päättelin kakkureseptejä selaillessani.

Melko haasteellista, ajattelin. Ehkä jotain yksinkertaisempaa sittenkin. Minun leipuritaidoillani ei kannata haukata liian suurta palaa – valmistelut saattavat jäädä puolitiehen. Katsotaanpa kirjahyllyä. Löysin sieltä kirjan, ”Fun Food – Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä”.

En ollut koskaan kokeillut kirjan leivonnaisreseptejä, joten nyt siihen tarjoutui hyvä tilaisuus. Selailin hauskoja reseptejä ja mietin, mikä sopisi Turtles –teemaan. Kirjan loppupuolella tulivat vastaan makeat levonnaiset, Hirviömuffinit. Ne ehkä sopisivat yhdeksi osaksi teematarjoilua.

Voisivatko pienimmät juhlavieraat säikkyä niitä, mielessäni heräsi kysymys. Ehkä ei, leivonnaisilta ne kuitenkin näyttävät, kun tarkemmin katsoo. Hirviömuffinit pääsevät nyt Turtles -juhlapöytään, päätin. Tarveaineet listalle, kauppaan ja sen jälkeen hihat heilumaan.

mummifun - hirviömuffinit

Hirviömuffinit, 12 kpl

125 g pehmeää voita
200 g (n. 2,25dl) sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
300 g ( n. 4,5 dl) vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1,25 dl maitoa
100 g suklaapisaroita
125 g mantelimassaa
200 g (n. 3,25 dl) tomusokeria
100 g (n. 2,75 dl) kookoshiutaleita
vihreää elintarvikeväriä
6 suklaapisarakeksiä

Valmistusaika n. 45 minuuttia
(lisäksi paistamiseen n. 20 min, jäähtymiseen n. 30 min ja kuivumiseen n. 3 tuntia)

Tee näin:

Lämmitä uuni muffineita varten 180-asteiseksi. Vuoraa muffinivuoan syvennykset paperivuoilla. Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää sihdillä joukkoon. Lisää maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita 24 suklaapisaraa sivuun, sekoita loput taikinaan.

Jaa taikina paperivuokiin ja paista keskitasolla 20-25 min. Ota uunista, jätä hetkeksi vuoan syvennyksiin ja siirrä sitten jäähtymään ritilälle.

mummifun - hirviömuffinit

Sekoita silmiä varten mantelimassaan 75 g (n 1,25 dl) tomusokeria, muotoile seoksesta 24 pientä, pyöreää palloa. Paina sivuun laittamasi suklaapisarat silmiin pupilleiksi.

Laita kookoshiutaleet kulhoon ja värjää ne vihreällä elintarvikevärillä. Käytä kumihansikkaita! Levitä kookoshiutaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kuivua. Kaada hiutaleet kulhoon.

mummifun - hirviömuffinsit

Sekoita loppu tomusokeri, vihreää elintarvikeväriä ja tilkka vettä paksuksi kuorrutteeksi. Voitele sillä muffinien pinnat (jätä hieman talteen silmiä varten) ja kasta muffinit ylösalaisin vihreisiin kookoshiutaleisiin.

Leikkaa jokaiseen muffiniin varovasti viilto terävällä veitsellä ja työnnä ”suuhun” ½ suklaakeksiä. Kiinnitä silmät sokerikuorrutteella ja anna kuivua.

Vinkki: valmista silmät ja värjää kookoshiutaleet jo edellisenä päivänä, niin ne ehtivät kuivia tarpeeksi.

Miten hirviömuffinit onnistuivat?

Vähemmän leiponeelle mummille, kuten minulle, hirviömuffineissa oli tekemistä. Elintarvikeväriä en ollut koskaan aiemmin käyttänyt, joten todellakin sitä kannattaa käsitellä kumihansikkaat kädessä! Varsinaista muffinivuokaa en omista, joten paperisten muffinivuokien tulee olla napakoita. Pehmeä taikina ei pysy ohutpaperisessa vuoassa, vaan valuu pellille kuumassa uunissa.

Pellille valuminenkin tuli koettua! Onneksi kotoa löytyi myös silikonivuokia ja tilanne saatiin hallintaan nopeasti. Lisäsin jauhoja taikinaan, kun pelkäsin, että loputkin taikinasta valuu pellille. Tämä aiheutti sen, että taikinasta tuli hiukan liian jähmeää ja kypsänä muffinit olivat kuivahkoja.

Vielä yksi huomio! Liima-ainetta eli kuorrutetta kannattaa jättää hiukan enemmän, kuin pelkästään silmien kiinnitystä varten.  ”Silmien pupillit” eli suklaapisarat saattavat tarvita ”liimaa” kiinnittyäkseen kunnolla mantelimassaan.

mummifun-hirviömuffinit

Entä palaute?

Synttärivieraat olivat tulkineet hirviömuffinit sammakoiksi. Se sopikin Turtles –teemaan enemmän kuin hyvin. Tarina kertoo, että Turtlesien seikkailuissa on mukana myös ”mönjä”sammakoita, jotka taistelevat yhdessä kilpikonnien kanssa pelottavaa vihollista, Silppuria, vastaan.

Muffinit maistuivat muffineilta. Omasta mielestäni ne olivat hiukan kuivia ylimääräisen jauhon vuoksi, mutta muuten maku oli ”normaali”. Kovin hanakasti eivät lapset olleet muffineihin tarttuneet. Ilmeisesti ne eivät sammakkomaisen ulkonäkönsä vuoksi juurikaan houkutelleet maistamaan…

Kun kysyin syntymäpäiväsankarin mielipidettä muffineista, hän arveli:  ”Nehän eivät ole oikeita, vaan leikkisammakoita, ei niitä tarvitse pelätä.” Tästä päättelin, että muun tarjoilun ohessa sammakkomuffinit ansaitsivat paikkansa vähintäänkin mutanttijuhlien tunnelman kohottajana.

Seuraavien syntymäpäiväjuhlien tarjoilun valmistamiseen saattaa sankari itsekin jo osallistua. Tällä kertaa hän osallistui innokkaasti koristeluun. Jään jännityksellä odottamaan, millä teemalla edetään seuraavaan ikävuoteen ja pääsenkö vielä juhlia järjestämään.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on lastenjuhlien järjestämisestä? Mitä tulisi ottaa huomioon järjestelyissä tai tarjoiluissa?

Lue myös

MummiFun – Nakkifaaraot 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s