MummiFun – Nakkifaaraot

MummiFun-Nakkifaaraot, retkieväät, Voimapuu

Retkeilyn suosio on kasvanut – ainakin meidän perheessä sen jälkeen, kun lapsenlapseni tuli retkeilyikään. 4-5 –vuotiaan kanssa on mukava retkeillä. Hän on suunnattoman innostunut ja kiinnostunut kaikesta!

Olemmekin retkeilleet useasti parin viime vuoden aikana. On tehty pyöräretkiä, uintiretkiä, kiipeilyretkiä, onkiretkiä ja hiihtoretkiä. Tänä syksynä ohjelmassa on ollut sekä sieniretki että patikkaretki luontopolulla.

Retken kohokohta

Mikä kuuluu olennaisesti retkiohjelmaan, olipa retki sitten pidempi tai lyhyempi? No… eväiden syönti – tietysti! Sehän on loppujen lopuksi koko retken kohokohta. Näin se on ollut varmaankin aina, sukupolvi toisensa jälkeen.

Muistan omasta lapsuudestani tuon kohokohdan. Kesäisin lähdettiin vähintäänkin pari kertaa viikossa kavereiden kanssa pyöräretkelle. Äiti pakkasi eväspussin mukaan. Päästyämme päämäärään; noin kilometrin päähän kotoa, alkoi eväiden syönti. Kun eväät oli saatu syötyä ja mukana ollut Aku Ankka luettua, pyöräiltiin pika pikaa kotiin. Ja retkellä oli tosi hauskaa.

Omien lasteni kanssa tehtiin aikoinaan paljon retkiä myös autoillen ja pysähdyttiin usein levähdyspaikoille evästauolle ja uimaan. Eväsmenu oli useimmiten melko saman sisältöinen; piirakoita päällysteineen, pillimehut, banaania ja karkkia. Maistuivat hyvin. Lapset, eivätkä aikuisetkaan koskaan esittäneet toiveita mistään muusta. En ainakaan muista sellaista.

Sieniretken nakkifaaraot

Nyt, kun olen mummi, minulla on jostain syystä huomattavasti enemmän aikaa suunnitella niin syntymäpäivätarjoiluja kuin retkieväitäkin. Sainkin idean, että syksyn sieniretkelle täytyy saada vaihtelua retkieväisiin, kun pikkumieskin lähtee mukaan.

Miten olisi makkara jossakin aivan uudessa olomuodossa? Fun Food –kirjasta löytyi jälleen hauska vinkki; lehtitaikinaan käärityt nakkifaaraot.

MummiFun - Nakkifaaraot, retkieväs, Voimapuu

Näin valmistuvat nakkifaaraot
(8 kpl):

Varaa:

 • 4 levyä pakastettua lehtitaikinaa
 • 8 nakkia
 • 1 keltuainen
 • 2 rkl maitoa
 • karkeaa merisuolaa pinnalle

Lisäksi:

 • jauhoja työtasolle
 • majoneesia ja 16 mustapippuria silmiksi
 • Valmistusaika 10 min (sekä 10 min taikinan sulamiseen ja 10 min paistamiseen)

Tee näin:

Lämmitä uuni 200-asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja pirskottele päälle vettä. Anna lehtitaikinalevyjen sulaa, kaaviloi niitä hieman jauhotetulla työtasolla ja halkaise pituussuunnassa.

MummiFun - Nakkifaaraot, retkieväs, Voimapuu

Leikkaa jokainen levy terävällä veitsellä kolmeksi suikaleeksi. Pistä nakkeja useita kertoja haarukalla, jotta ne eivät halkea kypsennettäessä. Kääri sitten jokaisen nakin ympärille yksi taikinasuikale. Jätä nakin yläpää näkyviin ”pääksi”, mutta laita hieman taikinaa pää alle ”tyynyksi”.

Laita faaraot uunipellille. Sekoita keltuainen ja maito, voitele taikina seoksella ja ripottele päälle karkeaa merisuolaa. Paista kesitasolla noin 10 min. Anna jäähtyä hieman ja liimaa sitten jokaiseen päähän silmiksi 2 mustapippuria majoneesilla.

MummiFun - Nakkifaaraot, retkieväs, Voimapuu

Miltä faaraot maistuivat?

Itse leivontaosuus sujui mallikkaasti. Nakkifaaraot näyttivät ja maistuivat suurin piirtein sellaisilta kuin niiden todennäköisesti pitkin. Jäähdyttelyn jälkeen pakkasin ne riviin muovirasiaan kylmälaukkuun ja niin voitiin lähteä retkelle.

Pikkumiehelle nakkifaaraot tulivat yllätyksenä ja reaktio ei ollutkaan aivan toivotun kaltainen. Hänen mielestään leivonnaiset muistuttivat kapalovauvoja ja oli parempi, että isä maistoi niitä ensin.

Loppujen lopuksi kävi niin, että isä ja muut retkeilijät saivat syödä kaikki nakkifaaraot ilman, että pikkumies koski yhteenkään. Ruoan suhteen 5 -vuotias ei taidakaan olla niin ennakkoluuloton, kuin muistin. Onneksi retkellä oli sentään mukana muutakin syötävää. Aikuisille faaraot maistuivat oikein hyvin.

Hiukan muutosta ohjeeseen ehdottaisin. Merisuolan sijaan taikinan pinnalle paremmin sopisi ehkä juustoraaste. Samoin silmiksi ehdotetut mustapippurit vaihdoin lihaliemikuutiosta pyöriteltyihin pieniin palloihin. Jokin muukin tumma aines saattaisi myös soveltua paremmin pippureiden sijaan.

Mummin kokeilukeittiössä on tähän mennessä valmistunut hirviömuffineita ja nakkifaaraoita. Kummatkaan leivonnaiset eivät ole saaneet pikkumieheltä kovinkaan korkeita arvosanoja. Pitäisikö sittenkin pysytellä jossakin tutummassa ja turvallisemmassa?

Mummilla tosin on ollut hauskaa keittiössä… ehkä kokeilen vielä … jos vaikka seuraavalla kerralla onnistun yllättämään pikkumiehen positiivisesti. Vaativia nuo 5- vuotiaat…

Ohje:
Nina Engels. Fun Food – Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä

Lue myös:

MummiFun – Hirviömuffinit

MummiFun – Kurkkupuput

 

 

2 Comments

  1. Hei
   Löysin kirjan sattumalta kirja-alesta ABC-asemalta Kontiomäeltä. Googletin, mutta en löytänyt yhtään myyntipistettä. Suomalainen kirjakauppa on ilmeisesti joskus myynyt kirjaa, mutta ilmeisesti painos loppunut, harmi… Sarjassa on ilmestynyt kaksi kirjaa vuosilta 2013 ja 2014. Uusintapainoksella olisi varmasti kysyntää!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s