Tarkoitusta etsimässä

Tarkoitusta etsimässä, Voimapuu
Ihmisen elämässä on kaksi suurta päivää
– synnyinpäivämme sekä se päivä,
jona tajuamme, miksi synnyimme.
– William Barclay

Sain ystävältäni lainaan Satu Pusan teoksen ”Tahdon lentää. Ajatuksia tarkoitusta etsivälle”. Aloitin lukemisen jo viime keväänä, mutta keskeytin kesän ajaksi.

Keskeyttäminen ei johtunut siitä, että teos olisi tiiliskivi, tylsä tai teksti pientä pränttiä – ei todellakaan! Vaan siitä, että teksti on niin painavaa sanottavaa – jokainen sana ja lause täytyy lukea ajatuksen kanssa. Halusin varata kirjalle aivan oman aikansa.

Jokaisella kirjan sivulla on ajatuksia herättäviä kuvia, aforismeja tai runoja. Ne vaativat syventymistä. Kirja on myös hyvin kaunis katsella. Syksyn hämärtyessä on ollut mukavaa istahtaa sohvan nurkkaan ja syventyä kirjaan. Itse asiassa aloitin sen lukemisen aivan alusta uudelleen.

Seitsemän vuotta

Mistähän ystäväni tiesi ehdottaa minulle tämän kirjan lukemista? Olemme olleet ystäviä melko pitkään – ehkäpä se johtui siitä. Aivan kuin hän olisi tiennyt etukäteen, että tarvitsen tällä hetkellä tässä elämänvaiheessani ja -tilanteessani jotakin tämän kaltaista – rohkaisevaa ja kannustavaa.

Vastoinkäymiset ovat liian raskaita
ollakseen merkityksettömiä.
– Goethe

Kirjan sanoma osui naulan kantaan. Aika ajoin on hyvä pohtia, mikä onkaan kaiken tarkoitus? Ei tämä tietysti ole ensimmäinen kerta, kun mietin näitä asioita. Tietyin väliajoin olen yllättänyt ja yllätän itseni aina samojen kysymysten ääreltä.

Itämaisen filosofian mukaan ihmisen elämän kehityskaarissa on havaittavissa jaottelu seitsenvuotiskausiin. Näin olen havainnut omassa elämässäni tapahtuvan ja olen kuullut myös monen muunkin kanssakulkijan huomanneen noin seitsemän vuoden välein elämässä tapahtuvat selkeät muutokset, siirtymävaiheet.

Jokainen lukija voi varmasti löytää tästä kirjasta omaan elämäntilanteeseensa sopivan keskeisen sanoman. Kirjan tekijä on selventänyt ajatuksiaan kirjoittamalla omakohtaisia kokemuksiaan omista elämänvaiheistaan. Mukava tapa johdattaa lukija havaitsemaan samankaltaisuuksia omassa elämässään.

Kirjoittajan kokemuksiin voi samaistua hyvin. Loppujen lopuksi ihmisten kokemuksissa on hyvin paljon yhtäläisyyksiä, vaikka jokainen kulkeekin omaa ainutlaatuista polkuaan. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa pysähtyä tarkastelemaan omaa polkuaan – saati kuuntelemaan sydämensä ääntä.

Merkitystä etsimässä, Voimapuu
Kiireestä on tullut usko

Kirjan tekijä kirjoittaa osuvasti kiireestä. ”Olemme huomaamattamme tehneet kiireestä hyveen ja osoituksen tärkeydestä. Kiireestä on tullut usko, jota kumarramme oman hyvinvointimme uhalla ja toteutamme sitä silloinkin, kun oikeasti olisi mahdollisuus hellittää. – Se, että on suorittamassa ihmisenkokoista työpanosta työssä, johon on palkattu ihmisenkokoinen ihminen, riittää. Työ ei lopu tekemällä. Tauotta tekeminen lopettaa jaksamisen. ”

”Harrastus ei ole koskaan ajanvietettä,
se on elämäntarkoituksensa toteuttamista.”

Onnea et tavoita…

Runsas määrä ärsykkeitä, tietoa, työtä aiheuttaa kenelle tahansa väsymyksen. Se, että kaipaa rauhaa, on merkki terveydestä. Muutoin oleellisen ja tärkeimmän tunnistaminen ei ole mahdollista. Joskus on jarrutettava ja jopa pysähdyttävä.

Onni tavoittaa sinut. Satu Pusa kirjoittaa, että tarkoituksen ja onnen voi löytää vain itsensä ulkopuolelta luomalla, katsomalla, kokemalla, ajattelemalla ja suuntautumalla omaa valintaansa kohti. Ihminen, toteuttaessaan omia taitojaan toteuttaa elämäntehtäväänsä parhaiten. ”Luominen ei ole kenenkään yksinoikeus – se on kaikkien velvollisuus”.

Olla paras itsensä.
Ei enempää.
Ei vähempää.

Minulle teoksen sattuvin sanoma oli katseen suuntaaminen tulevaisuuteen; mitä minusta voi tulla, mitä sinusta voi tulla? Mitä mahdollisuuksia meillä on riippumatta siitä, missä elämänvaiheessa tai -tilanteessa olemme?

Satu Pusa on omistanut kirjan kaikille, jotka etsivät tarkoitusta. Miten pysyä kosketuksessa itseensä ja kuulla sydämensä ääni? Kuinka pysyä omalla polullaan, kun vauhti ympärillä ahdistaa ja nappaa pyörteisiinsä? Miten olisi tilaa löytää ja levittää siipensä?

Ihminen ei voi ikinä suostua ryömimään,
jos jokin ajaa häntä nousemaan lentoon.
–Helen Keller

Mielestäni aivan upea teos, jota voin lämpimästi suositella. Kiitän myös ystävääni tästä antoisasta, ajatuksia herättävästä ja voimauttavasta lukukokemuksesta.

Pusa Satu. 2007. Tahdon lentää. Ajatuksia tarkoitusta etsivälle. Sun Text Oy. 127s.

Lue myös:

Tienhaarassa – Oletko muutoksessa vai sitä etsimässä ?Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s