Se on kuin terapiaa, kun jotain vihreää kasvaa huoneessa. Tämän tosiasian olin jo melkein unohtanut. Reilusti pari vuosikymmentä sitten viherkasvit olivat ” muodissa” ja jossakin vaiheessa oma kotinikin muistutti viherkeidasta.
Valtavankokoinen peikonlehti, limoviikuna, jukkapalmu sekä kirjovehka hallitsivat olohuonetta, rönsyliljat roikkuivat amppeleissa ikkunoiden edessä ja ikkunalaudoilla kukkivat esikot. Seiniä kierteli kultaköynnös. Viherympäristössä oli rentouttavaa ja rauhoittavaa puuhailla sekä oleskella.
Monien muuttojen yhteydessä huonekasvit kuitenkin yksi kerrallaan kuolivat, osa paleltui muuttomatkalla, osa nääntyi joko veden tai valon puutteeseen uudessa kodissa. Viherkasvien hoito unohtui kaiken muuttotohinan keskellä. Loppujen lopuksi jäljelle ei jäänyt yhtään elävää kasvia. Olihan siinä se hyvä puoli, ettei tarvinnut kastella kukkia, eikä kysellä, kuka niistä loman aikana huolehtisi.
Joitakin vuosia sitten sain perinnöksi huonevehkan, joka pitkään kukoisti ainoana viherkasvina kodissamme. Myöhemmin vehka sai seurakseen kodittomiksi jääneen anopinkielen ja joulukaktuksen. Hiipunut viherharrastus virisi jälleen.
Sisusta viherkasveilla
Habitare –sisustusmessuilta jäi mieleen, että viherkasveilla sisustaminen on jälleen ”in”. Paitsi, että ne kosteuttavat huoneilmaa ja sitovat haitallisia yhdisteitä sekä pölyä, ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä.
Erään sisustussuunnittelijan viesti messuilla oli, että kotia ei tarvitse kerralla kokonaan uusia. Sisustaa voi vähin erin. Niinpä ajattelin noudattaa ohjetta ja lähteä liikkeelle pienistä sisustuksen yksityiskohdista, viherkasveista.
Päätöstäni seurasi pulma – mihin sijoittaisin kasveja? Kaikki kukkapöydät ovat kadonneet jonnekin, kattomateriaaliin ei voi asentaa koukkuja ja ikkunalaudatkin on pääosin varattu tassuterapeutille. Aivan ensimmäiseksi oli siis hankittava jonkinlainen kukkateline. Melko helposti sellainen löytyikin Ikeasta (9€!).

Telineen kokoamisessa oli oma työnsä, mutta rakentuihan se lopulta poikani suosiollisella avustuksella. Teline soveltuu moneen muuhunkin käyttöön. Hetken jo mietin, muuttaisinko suunnitelmaa ja laittaisin telineeseen vaikkapa kynttilöitä. Toisaalta siihenhän voi laittaa molempia, sekä kasveja että kynttilöitä.
Viherkasveja valitsemaan
Kovin suurikokoisia kasveja telineeseen ei mahdu ja yhtenä vaihtoehtona mielessäni kävikin kaktuskokoelma. Kaupassa tulin kuitenkin toisiin aatoksiin ja ostoskori täyttyi pienillä viherkasveilla lukuun ottamatta flamingonkukkakoristetta. Valitsin kasvit pelkästään ulkonäön perusteella – ei kovinkaan järkevää – niiden hoitovaatimuksista tai kasvuolosuhteista en tiedä juuri mitään. Täytyypä ottaa selvää…




Hoito-ohjeita selatessani huomasin, että kaikki hankkimani kasvit pitävät sumutuksesta. Onkohan mitään kasvia, joka ei pitäisi? Tuo nauhapensas jäi itseäni hiukan arveluttamaan… kasvaa nelimetriseksi. Siis huonekorkeus ei tule riittämään… jopa tein ostoksen!
Kukkatelineen sijoituspaikka
Kun olin asetellut kasvit telineeseen, seuraava ongelma oli sen sijoituspaikka. Alun perin olin ajatellut telinettä tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille ikkunan lähelle. Terassinoven läheisyyden vuoksi paikka ei ollut paras mahdollinen. Talviaikana ovesta tulee vetoa, josta kasvit eivät todennäköisesti pidä. Muutaman kerran telinettä siirreltyäni, se löysi paikkansa kahden nojatuolin välistä.
Koristeelliset flamingonkukkaoksat pääsivät korkeimmalle paikalla. Viereiselle tasolle nostin ikkunalla olleen kierrevartisen oksan maljakossaan. Oksan nimeä en tiedä. Se on jäänne kukkakimpusta ja säilynyt yli puoli vuotta maljakossa lähes muuttumattomana. Viime aikoina se näyttää jopa kasvattaneen uusia lehtiä!?
Kun kukkateline oli löytänyt paikkansa, istahdin tyytyväisenä nojatuoliin ihailemaan aikaansaannostani. Huomasin kuitenkin, että jotain vielä puuttui. Se oli kynttilä. Sillekin löytyi paloturvallinen paikka telineestä. Sitten vain kynttilä palamaan ja nauttimaan syysillan hämärästä. Oi, miten rentouttavaa.
Ryhdy sinäkin viherharrastajaksi!
Ideoita vihreän keitaan rakentamiseksi:
Sisusta viherkasveilla
Miten muutat huonekasvit turvallisesti:
Muutto voi olla huonekasvin tuho
Lue myös:
Voimapuu Facebookissa:
Lisää vinkkejä, linkkejä ja tarinoita liittyen blogin aihealueisiin. Tutustu.