Viherterapiaa olohuoneessa

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu

Se on kuin terapiaa, kun jotain vihreää kasvaa huoneessa. Tämän tosiasian olin jo melkein unohtanut. Reilusti pari vuosikymmentä sitten viherkasvit olivat ” muodissa” ja jossakin vaiheessa oma kotinikin muistutti viherkeidasta.

Valtavankokoinen peikonlehti, limoviikuna, jukkapalmu sekä kirjovehka hallitsivat olohuonetta, rönsyliljat roikkuivat amppeleissa ikkunoiden edessä ja ikkunalaudoilla kukkivat esikot. Seiniä kierteli kultaköynnös. Viherympäristössä oli rentouttavaa ja rauhoittavaa puuhailla sekä oleskella.

Monien muuttojen yhteydessä huonekasvit kuitenkin yksi kerrallaan kuolivat, osa paleltui muuttomatkalla, osa nääntyi joko veden tai valon puutteeseen uudessa kodissa. Viherkasvien hoito unohtui kaiken muuttotohinan keskellä. Loppujen lopuksi jäljelle ei jäänyt yhtään elävää kasvia. Olihan siinä se hyvä puoli, ettei tarvinnut kastella kukkia, eikä kysellä, kuka niistä loman aikana huolehtisi.

Joitakin vuosia sitten sain perinnöksi huonevehkan, joka pitkään kukoisti ainoana viherkasvina kodissamme. Myöhemmin vehka sai seurakseen kodittomiksi jääneen anopinkielen ja joulukaktuksen. Hiipunut viherharrastus virisi jälleen.

Sisusta viherkasveilla

Habitare –sisustusmessuilta jäi mieleen, että viherkasveilla sisustaminen on jälleen ”in”. Paitsi, että ne kosteuttavat huoneilmaa ja sitovat haitallisia yhdisteitä sekä pölyä, ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä.

Erään sisustussuunnittelijan viesti messuilla oli, että kotia ei tarvitse kerralla kokonaan uusia. Sisustaa voi vähin erin. Niinpä ajattelin noudattaa ohjetta ja lähteä liikkeelle pienistä sisustuksen yksityiskohdista, viherkasveista.

Päätöstäni seurasi pulma – mihin sijoittaisin kasveja? Kaikki kukkapöydät ovat kadonneet jonnekin, kattomateriaaliin ei voi asentaa koukkuja ja ikkunalaudatkin on pääosin varattu tassuterapeutille. Aivan ensimmäiseksi oli siis hankittava jonkinlainen kukkateline. Melko helposti sellainen löytyikin Ikeasta (9€!).

 

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Kukkatelineessä on oma paikkansa kaikkiaan 13 kasville. Se soveltuu hyvin tilanjakajaksi ja ”sarana” -ominaisuutensa ansiosta myös kapeampaan tilaan.

 

Telineen kokoamisessa oli oma työnsä, mutta rakentuihan se lopulta poikani suosiollisella avustuksella. Teline soveltuu moneen muuhunkin käyttöön. Hetken jo mietin, muuttaisinko suunnitelmaa ja laittaisin telineeseen vaikkapa kynttilöitä. Toisaalta siihenhän voi laittaa molempia, sekä kasveja että kynttilöitä.

Viherkasveja valitsemaan

Kovin suurikokoisia kasveja telineeseen ei mahdu ja yhtenä vaihtoehtona mielessäni kävikin kaktuskokoelma. Kaupassa tulin kuitenkin toisiin aatoksiin ja ostoskori täyttyi pienillä viherkasveilla lukuun ottamatta flamingonkukkakoristetta. Valitsin kasvit pelkästään ulkonäön perusteella – ei kovinkaan järkevää – niiden hoitovaatimuksista tai kasvuolosuhteista en tiedä juuri mitään. Täytyypä ottaa selvää…

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Lankaköynnös. Riippuvaoksainen, sirokasvuinen viherkasvi. Pienet ja pyöreät, kiiltävät lehdet. Versot kasvavat 50-80 cm pitkiksi. Vedentarve melko suuri, pitää puolivarjosta. Hopealanka. Hopean harmaana hohtava korallimainen kasvi, pitää auringonvalosta,  saa kuivahtaa välillä.

 

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Nauhapensas on Uuden-Guinean ja Salomonsaarten alueilta kotoisin oleva tatarkasvi, toiselta nimeltään Twiggy,  Kasvista voi tulla noin nelimetrinen! Tehokas ilmanpuhdistaja. Helppohoitoinen, tasaisesta kosteudesta pitävä.

 

 

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Rönsylilja helppohoitoinen viherkasvi, joka sopii  niin ruukkuun kuin amppeliin tai suurempien kasvien aluskasviksi. Nopeakasvuinen, tehokkaasti ilmaa puhdistava. Pitää runsaasta kastelusta ja sumutuksesta.

 

 

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Muorinkukka. Koristeellinen, kestävä, puolivarjosta ja varjosta pitävä kasvi. Liikaa kastelua vältettävä, pitää sumutuksesta.

 

Hoito-ohjeita selatessani huomasin, että kaikki hankkimani kasvit pitävät sumutuksesta. Onkohan mitään kasvia, joka ei pitäisi? Tuo nauhapensas jäi itseäni hiukan arveluttamaan… kasvaa nelimetriseksi. Siis huonekorkeus ei tule riittämään… jopa tein ostoksen!

Kukkatelineen sijoituspaikka

Kun olin asetellut kasvit telineeseen, seuraava ongelma oli sen sijoituspaikka. Alun perin olin ajatellut telinettä tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille ikkunan lähelle. Terassinoven läheisyyden vuoksi paikka ei ollut paras mahdollinen. Talviaikana ovesta tulee vetoa, josta kasvit eivät todennäköisesti pidä. Muutaman kerran telinettä siirreltyäni, se löysi paikkansa kahden nojatuolin välistä.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Koristeelliset flamingonkukkaoksat pääsivät korkeimmalle paikalla. Viereiselle tasolle nostin ikkunalla olleen kierrevartisen oksan maljakossaan. Oksan nimeä en tiedä. Se on jäänne kukkakimpusta ja säilynyt yli puoli vuotta maljakossa lähes muuttumattomana. Viime aikoina se näyttää jopa  kasvattaneen uusia lehtiä!?

Kun kukkateline oli löytänyt paikkansa, istahdin tyytyväisenä nojatuoliin ihailemaan aikaansaannostani. Huomasin kuitenkin, että jotain vielä puuttui. Se oli kynttilä. Sillekin löytyi paloturvallinen paikka telineestä. Sitten vain kynttilä palamaan ja nauttimaan syysillan hämärästä. Oi, miten rentouttavaa.

Ryhdy sinäkin viherharrastajaksi!

Ideoita vihreän keitaan rakentamiseksi:
Sisusta viherkasveilla 

Miten muutat huonekasvit turvallisesti:
Muutto voi olla huonekasvin tuho 

Lue myös:

Sisustusideoita Habitaresta

Voimapuu Facebookissa:
Lisää vinkkejä, linkkejä ja tarinoita liittyen blogin aihealueisiin. Tutustu.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s