Retropäivällinen – Äyriäisiä, stroganovia ja hedelmäsalaattia

retropäivällinen, stroganov, voimapuu

Mitähän ruokaa laittaisi? Monessa perheessä varmaankin melko tuttu kysymys. Lisäksi oman haasteensa tuumailuun tuo viikonloppu ja sunnuntai. Olisiko se lihaa vai kalaa tai ehkä kanaa? Karjalanpaistia kenties?

Oli pitkästä aikaa oma kokkausvuoroni… Kaivoin jälleen esiin rakkaan keittokirjani ”Kodin pyhäherkut” vuodelta 1983. Selailin ”menyy” –ohjeita. Pyhäpäivän ateriaan kuuluu alkupala, lämminruoka ja jälkiruoka. Silmääni sattui ateriakokonaisuus:

 • Chatkalla täytetyt avokadot
 • Vasikkaa á la Stroganov
 • Hedelmä-marjasalaatti

Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Meillä ei ole syöty stroganovia vuosiin. Kyse on varmaankin samasta ruoasta kuin stroganoff. Kyllä, sama on. Molempia kirjoitusasuja käytetään, tarkistin oikein internetistä. Stroganoff on perinteinen venäläinen lihapata smetanaisella kastikkeella. Tavan mukaan annos tarjoillaan suolakurkkujen kera.

Mistähän Stroganov -nimi juontaa juurensa? Sekin selvisi. Erään tarinan mukaan tuntematon, oletettavasti ranskalainen keittiömestari keksi 1800-luvulla Pietarissa herkullisen tavan valmistaa naudanlihaa. Nimen ruokalajille antoi kuitenkin hänen isäntänsä, ruhtinas Stroganov.

Toisen tarinan mukaan Stroganoff on saanut nimensä 1700 luvulla eläneen kreivi Aleksandr Stroganovin mukaan. Kerrotaan kreivin huonosti sujuneella metsästysreissullaan joutuneen pulaan. Kokilta loppuivat ainekset ja hän pani luovuutensa peliin jatkamalla lihapataansa suolakurkuilla.

Kreivin tiedetään tarjonneen suolakurkulla, valkosipulilla ja smetanalla maustettua lihakastiketta myöhemmin myös Katariina Suurelle. Kolmannen tarinan mukaan eräs majatalon emäntä olisi valmistanut tätä ruokaa rikkaalle herrasmiehelle, Igor Stroganoffille. Mikä tarinoista mahtaa olla lähimpänä totuutta?

Ostoslistalla vasikkaa, avokadoa ja chatkaa

Ennen ruokaostoksille lähtöä täytyi selvittää vielä yksi asia. Mitä on chatka? Jälleen internetiä selaamaan. Selvää selitystä en löytänyt, mutta oletettavasti kysymys on taskuravusta? Sitä on säilykkeenä.

Löytyyköhän lähikaupasta, aprikoin. Jos ei löydy, niin ehkä joku muu rapu käy. Rapu kuin rapu, järkeilin. Tuollainen suurpiirteisyys ei tietysti ole mestarikokeille kovin ominaista.

Ruokaostokset tuli tehtyä. Taskurapua ei ollut, aivan kuten pelkäsinkin. Katkarapuja löytyi, pakasteena. Vasikkaa ei myöskään ollut tarjolla, joten naudanliha sai kelvata. Ja mitkä unohtuivat kaupan kassalle: avokadot! Jouduin siis hiukan varioimaan alkupalaa.

retropäivällinen, katkarapusalaatti, voimapuu

Chatkalla täytetyt avokadot = Katkarapusalaatti (4:lle)

 • salaatinlehtiä
 • 200 g katkarapuja
 • 4 keitettyä kanamunaa
 • ranskalaista salaatinkastiketta
 • 2 ruokaluksikallista majoneesia
 • persiljaa

Keitä kananmunat kypsiksi. Jäähdytä ja leikkaa neljään osaan. Suikaloi salaatinlehdet ja asettele ne astiaan. Kostuta salaatinkastikkeella. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut sekä lohkotut kananmunat päälle. Lisää koristeeksi pieni nokare majoneesia ja persiljaa.

retropäivällinen, stroganov, voimapuu
Viipaloidut maustekurkut korvasivat kastikkeesta puuttuvan suolakurkun.

Vasikkaa á la Stroganov (4:lle)

 • n. 600 g luutonta vasikan (naudan) lapaa tai paisti
 • 1 suuri sipuli
 • 2 rkl voita tai margariinia
 • suolaa, valkopippuria
 • 2-3 dl lihalientä
 • ½ hienonnettua laakerinlehteä
 • 2 rkl tomaattisosetta
 • timjamia
 • 2 tl perunajauhoja ja tilkkanen kylmää vettä
 • 2 dl kermaviiliä, osa smetanaa

1. Leikkaa liha suurehkoiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat ja hienoksi hakattu sipuli padassa. Mausta suolalla, valkopippurilla ja laakerinlehdellä ja lisää lihaliemi sekä tomaattisose. Anna seoksen kiehua hiljalleen kannen alla tunnin verran eli niin kauan kunnes liha on pehmeää.

2. Suurusta liharuoka perunajauhosuuruksella, kiehauta ja mausta timjamilla. Lisää viimeiseksi joukkoon kermaviili ja smetana. Tarjoa lisukkeena keitettyjä perunoita tai riisiä ja tomaattisalaattia.

 

retropäivällinen, hedelmä-marjasalaatti, voimapuu
Retrohenkinen vihreä, lasinen tarjoiluastia ja pitsinen pöytäliina ovat perintökalleuksia.

 

Hedelmä-marjasalaatti (4:lle)

 • 2 appelsiiniä
 • 2 suurta ja kiinteää banaania
 • 100 g pakastettuja mustikoita tai viinimarjoja

Kuori ja lohko appelsiinit ja leikkaa lohkot vielä kahtia. Sulata hieman marjoja. Lado juuri ennen tarjoilua appelsiinit, banaaniviipaleet ja marjat kerroksittain tarjoiluastiaan. Lisukkeeksi voi tarjota vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Miten onnistuin?

Menyyn lopputuloksesta antaisin itselleni arvosanan 8 (asteikolla 1-10). Stroganovin liha oli erittäin mureaa. Toki vasikanliha olisi voinut olla vieläkin ”pehmeämpää”, mutta naudanliha soveltui myös hyvin. Itse asiassa, kun katsoin muita Stroganoff –ohjeita, niissä käytettiin pääsääntöisesti naudanlihaa.

Muistelin, että stroganoffin pitäisi sisältää silputtua suolakurkkua ja joissakin ohjeissa on mukana myös metsäsieniä tai herkkusieniä. Tämä valmistamani stroganov oli maultaan melko mieto, oletettavasti juuri siitä syystä, että se ei sisältänyt suolakurkkua eikä kovinkaan paljon mausteita. Sipulia tässä ohjeessa oli myös vähemmän kuin monissa muissa ohjeissa.

Katkarapusalaatti oli mukavan kirpeä alkupala. Se sopi aterian aloitukseksi ja ruokahalun herättäjäksi. Yksinkertainen hedelmä-marjasalaatti vaniljakastikkeen kera oli raikas päätös aterialle.

Tosin kaksi salaattia samalla aterialla, etu- ja jälkiruokana – mestarikokit saattaisivat huomauttaa? Tämä laskee arvosanaani parilla pykälällä. Olisinhan tietysti voinut palata kauppaan hakemaan unohtuneet avokadot! Hmm…  En taida olla oikein mestarikokkiainesta.

Aterian sydänystävällisyys:

 • Alkupalassa katkarapuja ja kananmunaa, kolesterolipitoisuus korkeahko.
 • Kastikkeessa kermaa ja smetanaa – kohtalaisesti rasvaa.
 • Jälkiruoka – hedelmiä ja marjoja – sydänystävällistä.

Kaiken kaikkiaan kokeilemisen arvoinen kokonaisuus! 

Lue myös:

Retropäivällinen- Keittoa, kalaa ja jäätelöä
Herkuttele retrovoileivillä

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s