Retropäivällinen – Keittoa, kalaa ja jäätelöä

Alkuvuodesta pengoin kirjahyllyäni ja käteeni tarttui ruokakirja vuodelta 1983, Kodin pyhäherkut. Löysin myös muita keittokirjoja aiemmilta vuosikymmeniltä mm. Keittotaidon vuosimallia 1934. Kirjat ovat peräisin äidiltäni, joka oli innokas kotikokki sen lisäksi, että oli myös ravintola-alan ammattilainen.

kodin_pyhaherkut

Vaikka olen mestarikokin tytär, eivät taidot ole periytyneet, vaan olen itse melko surkea ruoanlaittaja. En ole erityisemmin viihtynyt keittiössä kuin pakon sanelemana; lasten ollessa pieniä, oli pakko laittaa ruokaa. Onneksi minulla on puoliso, joka on innostunut ruoanlaitosta ja tekee mitä maistuvimpia arkiruokia sekä loihtii upeita juhlapäivällisiä.


Odotettu pyhäpäivällinen

Nykyisin teen ruokaa todella harvoin ja siksipä nekin vähäiset taidot, mitä joskus on ollut,  uhkaavat ruostua. Oli siis tehtävä jotain! Niinpä aloitin valmistamaan satunnaisesti retrohenkisiä päivällisiä v. 1983 ruokaopuksen mukaan. Olen kokeillut kirjan ohjeista aiemmin kahta lämminruokaohjetta, ” Kukkoa viinissä” sekä ”Herkulliset murekekääryleet”. Ne onnistuivat hyvin ja rohkaisivat jatkamaan.

Kirjan mukaan pyhäpäivän ateriaan kuuluu alkupala, lämminruoka ja jälkiruoka. Pyhäpäivälliset olivat ennen vanhaan tapahtumia, joita odotettiin koko viikko. Ruoka valmistettiin tavallista huolellisemmin, mutta se ei kuitenkaan ollut tavallista kalliimpaa. Pyhäpäivän tunnelman saavuttamiseksi kattaukseen kiinnitettiin erityisesti huomiota esimerkiksi kukkien ja kynttilöiden muodossa.

herkkusienet

Kodin pyhäherkut -kirja sisältää pieniä ateriakokonaisuuksia, jotka on koottu alkupaloista, lämpimästä ruoasta ja jälkiruoasta. Alkuvalmisteluita varten kirjassa on hyviä vinkkejä siitä, miten ruokia voi valmistella etukäteen vaikkapa edellisenä päivänä. Tarkoitus on säästää kokkaajan aikaa. Kaikista valmistusohjeista tulee neljä ruoka-annosta. Tällä kertaa valitsin em. kirjan ohjeista seuraavan ateriakokonaisuuden:

 • Kulhollinen keittoa ja kuminakeksejä
 • Kalastajanpata
 • Jäätelöä ja lämmintä suklaakastiketta

 Kulhollinen keittoa ja kuminakeksejä

 • 1tlk suurustettua herkkusienikeittoa
 • 3dl vaaleaa lihalientä tai maitoa
 • 0,5 dl erikoiskermaa
 • vastajauhettua valkopippuria
 • hienonnettua persiljaa
 • 50-100 g tuoreita herkkusieniä

Lämmitä keitto ja jatka se lihaliemellä tai maidolla ja kermalla. Mausta keitto ja lisää joukkoon viipaloidut herkkusienet ja hienonnettu persilja. Tarjoa annoskulhoista kuminakeksien kera.

herkkusienikeitto

 herkkusienikeitto2

Kalastajanpata

 • n. 500 g tuoretta turskaa fileinä tai pkt pakastettuna
 • 1tlk säilyketomaatteja
 • 2-3 lehtisellerin vartta
 • suolaa ja valkopippuria
 • hienonnettua tilliä
 • voita tai margariinia
 • n 450 g simpukoita veteen säilöttynä tai vastaava määrä tuoreita simpukoita keitettynä
 1. Leikkaa kalafileet suurehkoiksi kuutioiksi. Pane kalapalat, halkaistut ja valutetut tomaatit, hienonnettu tilli ja ohuiksi viipaleiksi leikattu varsiselleri kerroksittain uunivuokaan tai paksupohjaiseen kattilaan. Pane suolaa ja valkopippuria mausteeksi kerrosten väliin.
 2. Pane vuoka 200 asteiseen uuninlämpöön 15-20 minuutiksi, kunnes kala on kiinteää ja valkoista.
 3. Kaada lopuksi simpukat ja hienonnettu tilli pataruoan koristeeksi. Tarjoa ruoka lämmitetyn patongin, keitettyjen perunoiden tai riisin kera.

Vinkki:
Kalapadan voi valmistella etukäteen edellisenäkin päivänä, mutta kypsennä sitä silloin 5 min vähemmän. Lisää simpukat ja tilli vasta lämmittämisen jälkeen.

kalastajanpata

kalastajanpata1

Jäätelöä ja lämmintä suklaakastiketta

 • 0,5 litraa vanilja- tai nougatjäätelöä

Kastike:

 • 1 dl kaakaota
 • 1 dl vettä
 • 1 dl sokeria

Kiehauta suklaakastikkeen aineet ja anna seoksen kiehua hetkinen, kunnes se sakenee. Kaada kastike kuumana annoksiksi jaetun jäätelön päälle.

nougat_suklaakastike

Miten onnistuin?

Keiton valmistin pussikeitosta, johon lisäsin kevytkermaa 2dl. Kuminakeksejä en ryhtynyt valmistamaan, en myöskään löytänyt niitä valmiina kaupasta, joten tyydyin tavallisiin graham – voileipäkekseihin. Kumina olisi ehdottomasti antanut pikantin säväyksen alkuruokaan.

Kalapadassa käytin turskan sijaan seitiä, joka ehkä on hieman miedompi maultaan ja vaati enemmän mausteita. Muutoin valmistin ohjeen mukaan. Tölkkisimpukoiden sijaan simpukat omissa kuorissaan olisivat tuoneet ruoka-annokseen näyttävyyttä.

Jälkiruoan suklaakastikkeessa käytin valmista kaakaojuomajauhetta, johon lisäsin vielä sokeria. Jäätelöksi valitsin nougatin. Toimiva yhdistelmä.

Kokonaisuutena ateria oli maistuva ja melko kevyt lukuunottamatta jälkiruokaa, jossa energiaa oli tuplasti verrattuna alku- ja pääruokaan. Alkuruoka ja pääruoka olivat vähäsuolaisina ja vähärasvaisena erittäin sydänystävällistä ❤ ruokaa. Suosittelen.

Lue myös

Herkuttele retrovoileivillä

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s