Voimaa valokuvasta

Voimapuu

Pitkästä aikaa tein valokuvausretken. En muistanutkaan, miten mukaansa tempaavaa valokuvaaminen on ja miten rentouttavaa ja voimauttavaa! Arjen asiat unohtuvat, kun alkaa tähyilemään ympäristöä ja sommittelemaan kuvakulmia. Luonnossa kuvattavaa riittää, kun vain saa itsensä liikkeelle.

Terapeuttinen valokuva

Perinteisesti valokuvan avulla on dokumentoitu ympäristöä, ihmisiä ja tapahtumia. Valokuva on myös taidemuoto, joka on viime vuosina noussut tasavertaiseksi muiden taidemuotojen kanssa. Valokuva jäljentää todellisuutta, joskin todellisuus koostuu monista näkökulmista. Valokuva esittää niistä jonkin, tekijänsä valitseman näkökulman.

Terapeuttisesta näkökulmasta katsottuna valokuva on arkinen ja helppo terapiaväline. Valokuvaaminen on tuttua toimintaa, suurin osa ihmisistä on ollut valokuvattavana tai valokuvannut. Valokuvaterapialla tarkoitetaan hoitomuotoa, jota antaa psykoterapeutin koulutuksen saanut henkilö ja tavoitteena on auttaa asiakkaita ongelmien ratkaisussa.

 

lapsuuden_portaat_mv
Lapsuuden portaat

 

Terapeuttisesti valokuvaa voi hyödyntää jokainen esimerkiksi omien tarinoidensa luomiseen tai itsensä ilmaisuun. Kuvien kanssa työskentely voi olla hyvinkin luonteva tapa lähestyä tunteita herättäviä asioita ja harrastaa itsetutkiskelua. Kuvat avaavat merkityksellisiä tunteita, ajatuksia ja ajatusketjuja, joihin rationaalisen ajattelun avulla ei ehkä päästä lainkaan käsiksi.

Tähän perustuvat myös monille tutut oppimistilanteissa, ryhmäytymisessä yms tilanteissa käytetyt kuvakorttisarjat, joissa kuvien avulla voidaan keskustella ja kertoa tarinoita esimerkiksi omasta itsestä… ”kerro, miksi valitsit kuvan?” Leikillisyys leimaa katselutilanteita, jolloin kuvien avulla on mahdollista alkaa kertomaan pieniä tarinoita.

Valokuva muistelun välineenä on eräs valokuvan terapeuttisen käytön sovellutus erityisesti ikääntyvien parissa. Valokuva toimii siltana menneisyyden muistoihin, nykyhetkeen ja tuleviin toiveisiin. Albumikuvat ovat yleensä ihmisille rakkaita muistoja. Niiden katselu herättää paljon tunteita ja vanhoja jo unohtuneita tapahtumia. Kuvien avulla voidaan kertoa tarinoita esimerkiksi menneisyyden tapahtumista ja käydä läpi niihin liittyviä tunnekokemuksia.

Voimauttava valokuva

Valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolainen on kehittänyt sosiaalipedagogisen voimauttavan valokuvan menetelmän, jota sovelletaan erityisesti hoito- ja kasvatusaloilla sekä työyhteisöjen kehittämisessä.

Voimauttavan valokuvan menetelmä perustuu valokuvien kykyyn tallentaa, tehdä näkyväksi ja jäsentää elämäntarinaa, identiteetin eri puolia ja rooleja, sekä perheen tai työyhteisön ihmissuhteita ja yhteistä historiaa. Tärkeää on oman elämän valokuvien tutkiminen ja omakuvan kohtaaminen, ennen kuin alkaa kuvata toisen ihmisen kanssa.

Tavoitteena menetelmässä on kuvattavan henkilön voimaantumisprosessi, jota kukaan ei voi tehdä toisen puolesta. Siksi voimauttavassa valokuvauksessa lähdetään aina liikkeelle omasta minästä ja elämänkaaresta. Valokuvaajan tulee kyetä asettua kuvattavan käytettäväksi, kun kuvattava henkilö itse luo itselleen tärkeitä tarinoita ja merkityksiä. Tämä valokuvaajan rooli on päinvastainen, kuin mitä yleensä on totuttu.

Valokuva itsessään ei ole voimauttava, vaan ratkaisevaa on täyttääkö soveltamistilanne voimautumisen ehdot. Voimautumisen käsite (empowerment) korostaa ihmisen subjektiutta ja valtaa omaan elämäänsä. Voimautuminen merkitsee ihmisestä lähtevää voimantunteen kasvuprosessia, jolloin se vapauttaa ihmisen voimavaroja. (Savolainen 2014)

olavinlinna
Muistojen linna

Voimaudu valokuvan avulla

Itselleni luontokuvaus ja luontokuvat on erittäin voimauttava ja terapeuttinen kokemus, kuten kirjoitukseni alussa totesin. Olen työssäni käyttänyt myös voimauttavan valokuvan menetelmää ja saanut hyvää palautetta menetelmän toimivuudesta.

Voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutus on yksi parhaimmista, ellei paras käymistäni ammatillisista kursseista. Menetelmän hoidollista vaikutusta ei voi tietää, eikä menetelmää voi soveltaa ammatillisesti oikein, ellei siitä ole omakohtaista kokemusta.

Jos sinulla on sosiaalinen, hoidollinen tai pedagoginen koulutustausta, voit hakeutua Miina Savolaisen Voimauttavan valokuvan menetelmäkursseille, joita järjestetään ympäri Suomea. Tällöin sinulla on mahdollisuus hyödyntää menetelmää henkilökohtaisen kokemuksen lisäksi myös ammatillisesti. Voimauttavan valokuvan kurssin voit käydä vaikka sinulla ei olisikaan ammatillisia tavoitteita.

Harjoituksia

Innostuitko valokuvan terapeuttisesta hyödyntämisestä? Ohessa esittelen 2 harjoitusta, kokeile!

Albumikuvaharjoitus

 • Etsi valokuvistasi sinulle tärkeä maisemavalokuva lapsuudestasi, nuoruudestasi tai aikuisuudestasi.
 • Mitä kuvassa esiintyvä maisema tai paikka merkitsee sinulle nyt? Onko se muuttunut? Miten?
 • Millaisia tunteita sama maisema tai paikka herättää sinussa tänä päivänä?
 • Millaisia ihmissuhdemuistoja valitsemasi kuva kenties sinussa herättää?”

Valokuvapäiväkirja

Valokuvapäiväkirjaa voi käyttää itselle merkityksellisten valokuvien tuottamiseen. Pidä päiväkirjaa järjestelmällisesti ja säännöllisesti. Tärkeää on, että sinulla on helppo pääsy päiväkirjaasi. Se voi sijaita vaikkapa matkapuhelimessasi (esim. OneNote –sovellus).

Valokuvien avulla voit palauttaa mieleen tilanteita, tunteita ja ajatuksia. Voit pitää päiväkirjan henkilökohtaisena tai julkisena, blogissa, Instagramissa. Valokuvapäiväkirjaan voit dokumentoida omia onnistumisiasi, tätä hetkeä, mennyttä, tulevaisuudentoiveita jne. Valokuvien oheen voit myös kirjoittaa ajatuksiasi ja tunteitasi.

10 hyvää syytä aloittaa valokuvapäiväkirja (Rapo, 2015)

 • Onnistumisen tunteiden, minäpystyvyyden ja voiman tunteen kasvattaminen
 • Ideoiden muistiin kirjaaminen visuaalisessa muodossa
 • Luovuuden kehittämiseen, kirjoittamisen ja valokuvailmaisun oppimiseen
 • Tietoisuustaitojen kehittämiseen
 • Oppimispäiväkirjan tehostamiseen
 • Erilaisten projektien dokumentoimiseen
 • Oman lapsen tai lemmikin kehittymisen seuraamiseen
 • Parisuhteen tukemiseen
 • Asioiden muisteluun yksin tai porukassa
 • Keräilyharrastuksen tukemiseen

Lähteet:

Rapo Ari, 2015. Valokuvapäiväkirja. Lyhyt johdatus PHOTODIARY -menetelmään.

Savolainen Miina. Voimauttava valokuva. Teoksessa: Halkola U, Mannermaa L, Koffert T, Koulu L. (Toim.) 2014. Valokuvan terapeuttinen voima.

Lisätietoa:

Suomen valokuvaterapiayhdistys

Maailman ihanin tyttö. Voimauttava valokuva

Lue myös:

Fotodays – voimaa valokuvasta

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s