Oletko sinä unelmatyössäsi? Teetkö työtä, jossa voit toteuttaa itseäsi ja kokea työsi merkitykselliseksi?
Jos olet hakemassa uutta työpaikkaa tai alanvaihdon kynnyksellä, tämä artikkeli on sinulle. Saat ideoita, rohkaisua ja vinkkejä siihen, miten lähteä kartoittamaan ja etsimään omaa unelmatyötä.
Mitä haluaisit tehdä työksesi?
Onko mahdollista löytää unelmia vastaava työ? Se riippuu omista toiveista ja vaatimustasosta työn suhteen. Unelmatyön saavuttamiselle voi olla monenlaisia esteitä, mm. uskalluksen ja rohkeuden puute kokeilla erilaisia töitä ja ammatteja. Myös käsitykset eri ammateista voivat olla vääränlaisia.
Moni on ajautunut työhön tai ammattiin itsestä riippumattomista syistä. Ammatinvalinnan edessä vallitseva työtilanne on saattanut ohjata valintaa. Kaverin kanssa on ollut mukava päästä samaan opinahjoon. Moni toteuttaa myös vanhempiensa toiveita, eikä nuoruudessaan ole edes pohtinut, mitä oikeasti haluaisi työkseen tehdä.
Koskaan ei ole liian myöhäistä…
Olen kuullut monen sanovan, että keski-iässä (45 – 50 +) ei uskalla eikä kannata enää yrittää mitään uutta. Onnistumisen mahdollisuudet ovat pienet. On oltava tyytyväinen, jos ylipäätään saa pitää nykyisen työn, vaikka se ei olisi lähellekään unelmien työtä tai edes omia vahvuuksia vastaavaa.
Edellinen ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Uraa voi hyvin rakentaa vielä yli 50-vuotiaana. Mimma Silvennoinen, IMS Talent –konsultti kertoo, että mm. yli 50-vuotiaat ovat yhä kiinnostavampia työmarkkinoilla. Itsensä kehittämistä ja uraa ei kannata missään tapauksessa unohtaa.
Yli 50-vuotiaan työnhakijan kelpaamattomuus työmarkkinoilla on myytti. Käsitys siitä, että ura olisi luotava viimeistään nelikymppisenä on vanhakantainen. Työvoimatilastojen mukaan yli 55-vuotiaiden työllisyys on parantunut huomattavasti.
Vanhempien työnhakijoiden kokemusta arvostetaan erityisesti johtotehtävissä. Johtamiskokemusta on vaikea kerryttää nuorena, mutta viisikymppiselle on jo kertynyt kokemusta työelämässä, elämänkokemuksesta puhumattakaan. Nuorilla työntekijöillä on omat vahvuutensa, esimerkiksi fyysinen jaksavuus, innostus ja ehkä digitaalinen osaaminen.
Parasta ennen -päiväystä ei uralla etenemisessä ole
Mikäli haluaa edetä työurallaan tai löytää unelmatyön, parasta ennen -päiväystä ei ole. Työ, jota juuri tällä hetkellä tekee, ei välttämättä tunnu “omalta”, mutta se voi viedä eteenpäin lähemmäksi unelmatyötä. Unelmatyön löytäminen vaatii sinnikkyyttä, itsetutkiskelua ja avarakatseisuutta.
Työn ankkurit –postauksessa kirjoitin Edvard Scheinin työn/uran 8 ankkurista, joiden pohjalta unelmatyötä voi lähteä alustavasti etsimään. Kun tunnistat oman keskeisen ura-ankkurisi, se antaa jo suuntaa toimillesi. Kaikki ihmiset eivät välttämättä etsi työltä erityismerkityksiä, vaan ovat tyytyväisiä hyvinkin perinteisessä työssä ja puurtavat siinä hyvillä mielin. Joillekin taas työn sisällöllä ja sillä, että voi vaikuttaa työhön on keskeinen merkitys.
Mimma Silvennoinen muistuttaa, että vanhemmalla iällä on hyvä pitää mielessä myös horisontaalisen etenemisen mahdollisuus. Työuran ei tarvitse olla nousujohteinen. Samalta vaativuustasolta ja jopa organisaation alemmalta tasolta voi löytyä kiinnostavia työtehtäviä. Myös yrittäjyys ja erilaiset projektit voivat tarjota uusia ulottuvuuksia haasteita kaipaaville.
Miten unelmatyötä voi lähteä etsimään?
Olipa kyseessä pyrkimys edetä uralla tai löytää omia unelmia vastaava työ, on tärkeää kehittää itseään pitkin työuraa. Hyvä ammattitaito on paras valtti. On myös pysyttävä ajassa mukana ja seurattava aktiivisesti, mitä työelämässä yleensä sekä omalla tai unelma-alalla tapahtuu. Minkälaista osaamista tarvitaan?
On kouluttauduttava ja pätevöidyttävä uusiin tehtäviin, vaikka se välillä tuntuukin raskaalta. Kiinnostus uusia asioita kohtaan ja uuden oppimisen halu on ratkaisevaa.
5 vinkkiä, miten omaa uraa ja unelmatyön löytymistä voi edistää:
- Pidä osaamisesi ajan tasalla. Seuraa aktiivisesti, mitä osaamista tarvitaan alallasi tai yleensä työelämässä. Hakeudu kursseille ja koulutuksiin.
- Tarkista asenteesi. Työelämässä haetaan yhteistyökykyä- ja halua, aktiivisuutta ja kiinnostusta uusiin asioihin.
- Ole joustava. Uralla voi edetä moneen suuntaan. Hakeudu erilaisiin tehtäviin. Kiinnostu projekteista.
- Verkostoidu. Luo yhteyksiä uusiin ihmisiin eri tavoin, esimerkiksi käymällä seminaareissa ja tapahtumissa sekä liikkumalla sosiaalisessa mediassa.
- Pidä itsestäsi huolta. Tarkista aika ajoin ruokavaliotasi, harrasta liikuntaa ja piristä mieltäsi eri tavoin. Hyvinvoiva olemus viestii hyvästä työkunnosta.
Voit kartoittaa suuntaa myös seuraavien kysymysten avulla:
- Millainen olisi sinun unelmatyösi?
- Mitä osaamistasi ja taitojasi haluaisit hyödyntää unelmatyössäsi?
- Minkälaisissa organisaatioissa unelmatyötäsi tehdään vai olisiko kyseessä täysin uudenlainen työ?
- Sopisiko yrittäjyys sinulle?
- Millaista panostusta unelmatyön saavuttaminen edellyttää sinulta?
- Millaista palkkaa haluat?
- Mistä innostut?
- Mikä sinua motivoi?
- Mikä estää sinua etenemästä kohti unelmatyötäsi?
- Miten esteet olisivat voitettavissa?
Lähde rohkeasti etsimään omaa unelmaasi!
Lähde:
Uraa voi rakentaa vielä yli 50-vuotiaana. IMS Talent suorahakukonsultti Mimma Silvennoisen haastattelu. Anni Erkko. Kauppalehti Optio 17/2017.