Harrastuksesta työ

Ehkä olet huomannut blogin ylävalikossa Ostosoksan? Niin… taas se on nostanut päätään minussa – ”pikkukauppias”. Ei ole ensimmäinen kerta.

Jos olet kiinnostunut tuotteiden – ja palveluiden markkinoinnista ja jälleenmyynnistä harrastuksena tai työnä, verkkokaupasta sekä yrittäjyydestä ja sen taustoista, on tämä artikkeli sinua varten.

Yrittäjähenkisyys periytyy?

”Pikkukauppias” pulpahtaa pintaan aika ajoin. Todennäköisesti se on peruja lapsuudenperheestäni; vanhempani olivat ravintola-alan yrittäjiä ja kuten useimmiten, lapset yrittäjäperheessä työskentelevät ainakin jossakin vaiheessa omassa yrityksessä. Niin minäkin.

Muistan aloittaneeni noin 13 -14 -vuotiaana kahvila-apulaisena ja siitä lähtien työskentelin yleensä kaikki koulujen loma-ajat kahvilassa noin 19-vuotiaaksi asti. Työ oli mukavaa ja erityisesti pidin asiakaspalvelusta.

Työ vai harrastus? Voimapuu

Varsinaista palkkaa en työstä saanut. Yrittäjäperheessä on tapana puhaltaa yhteen hiileen; kaikki perheenjäsenet tekevät parhaansa, jotta yhteinen leipäpuu pysyy pystyssä. Tämä mentaliteetti oli vallalla ainakin tuohon aikaan.

Olin tuolloin niin innostunut myyntityöstä ja yrittäjyydestä, että jopa suunnittelin jatkavani vanhempien yritystä. Mutta toisin kävi. Vanhempani olivat sitä mieltä, että liikkeenharjoittaminen oli sen verran epävarma ja riskialtis ala, ettei sitä kannata valita. Minun oli parasta hankkia itselleni sellainen ammatti, jossa työtä riittäisi ja palkka tulee tilille joka kuukausi – säännöllisesti ja varmasti.

Niinpä sitten olen työskennellyt suurimman osan työurastani työn- ja palkansaannin näkökulmasta melko varmalla ammattialalla – sosiaali- ja terveysalalla. Välillä ”pikkukauppias” on putkahdellut esiin työn ohessa suoritettavan myyntityön muodossa.

Olen esitellyt ja jälleenmyynyt mm. hyvinvointituotteita. Muutaman vuoden ajan ammatinharjoittajana työskennellessäni osa työstäni sisälsi hyvinvointiin liittyviä yksilöllisiä ja ryhmämuotoisia ohjauksia sekä valmennuksia.

MIksi kirjoitan blogia. Voimapuu

Digitaalinen yrittäjyys

Muutamia vuosia sitten jäin pois julkisen sektorin työstäni melko uupuneena. Pari kuukautta levättyäni, ryhdyin tutkiskelemaan, minkälaisia mahdollisuuksia minulla olisi harjoittaa pienimuotoista ”kauppias” -toimintaa joko harrastuksenomaisesti tai työnä.

Aloitin tutustumalla blogien maailmaan ja huomasin, että monet bloggaajat ovat rakentaneet bloginsa ja oman osaamisensa ympärille upeita digitaalisia palveluja ja tuotteita. Vaikka itse aloitin bloggaamisen alun perin harrastuksena kirjoittamisen kaipuutani poistamaan, aloin miettiä, voisiko blogin yhteyteen rakentaa muutakin.

Näin syntyi ajatus pienimuotoisesta verkkokaupasta. Kokeilin verkkokauppaa noin vuoden ajan  saksalaisen hyvinvointiin liittyvän tuotesarjan avulla. Verkkokaupan perustamiseen liittyi myös pohdinta siitä, olisiko järkevää perustaa sitä varten aivan oma bloginsa, Aikani mietittyäni, totesin, että erillinen blogi tai sivusto olisi paikallaan. Syntyi ”Luonnollisesti – Terveyttä ja hyvinvointia” -sivusto.

Melko pian kuitenkin huomasin, että monen blogin ylläpitäminen on melko haasteellista ja päätin lopettaa em. blogin ja siirtää osan artikkeleista vähitellen Voimapuun Terveydeksi -kategoriaan. Huomasin myös, ettei verkostomarkkinointia voi harjoittaa verkossa siten, kuin olin olettanut. Eräänä ongelmana oli mm. se, että luottokortti ainoana maksuvälineenä ei toimi Suomessa, ainakaan toistaiseksi. 

Työ vai harrastus

Harrastuksesta työksi

Verkkokauppakokeilu antoi paljon tärkeää tietoa verkkomaailmasta sekä e-liiketoiminnasta ja siitä oli hyvä jatkaa. Tämän hetken tilanne on hyvin erilainen kuin mitä esimerkiksi vuosi sitten. Lopetin digiyrtittäjyysopinnot reilu vuosi sitten ja olen saanut 4 erilaista digituotetta, e-kirjaa myyntiin, mistä olen todella iloinen. Helppoa se ei ollut, mutta hyvin kouluttajien ja koulutusmateriaalien ansiosta sekä sinnikkäällä asenteella sain e-kirjat valmiiksi asettamaani määräpäivään mennessä.

Vielä jokin aika sitten blogin ja verkkokaupan ylläpito oli pelkästään harrastus; se vei enemmän rahaa, kuin mitä sitä tuli. Pikkuhiljaa tilanne on alkanut kääntyä toisinpäin, tulojakin on jo alkanut muodostua. Tällä hetkellä arvioin tekeväni puolikasta työpäivää. Erityisen hienoa on se, että voin itse valita työmääräni, työn tekemisen paikan sekä ajankohdan.

Mielenkiinnolla ja innostuneena odotan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan?


Lue myös:

Oletko unelmatyössäsi?
Työn imussa

3 Comments

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s