Nauti auringosta – suojaa ihosi oikein!

Nauti auringosta - suojaa ihosi oikein! Voimapuu

Vaikka välillä sataakin, niin pääasiassa ihana auringonpaiste syleilee suomalaisia kesäisin. Niin mahtavaa, kuin auringonpaiste pitkän pimeän talven jälkeen onkin, sillä on myös omat vaaransa. Tämä vaara kohtaa vaaleaihoisia pohjoismaalaisia myös muina vuodenaikoina, kun matkustetaan esimerkiksi lomalle lämpimiin maihin.

Vaarana on, että aurinko polttaa ja aiheuttaa iholle vaurioita. Varsinkin vaalea iho , joka ei ole tottunut aurinkoon ja joka ei yleensäkään rusketu, on vaarassa Tässä artikkelissa kerron, millaisia vaurioita ihon palaminen voi aiheuttaa ja miten eri ihotyypit reagoivat aurinkoon. Saat vinkkejä siitä, miten suojaudut parhaiten auringolta, mutta voit silti nauttia auringonpaisteesta täysin rinnoin.

Se karmea tunne, kun iho palaa auringossa…

Onko sinulla kokemuksia auringonpolttamasta ihosta? Minulla on. Se on kokemus, jota en unohda. Kaksi tuskallista päivää ja yötä sen jälkeen, kun olin polttanut ihoni pahoin aurinkorannalla. En ole varsinainen auringonpalvoja, mutta tuolle etelänmatkalle oli lähdetty nimenomaan tarkoituksena viettää aikaa rannalla lasten kanssa.

Onneksi lapsille oli varattu mukaan korkeilla suojakertoimilla varustetut auringon suojavoiteet jo kotimaassa. Kummallista kyllä, me aikuiset hankimme itsellemme voiteet vasta lomakohteessa. Melkoinen lapsus kävi, kun ensimmäisenä lomapäivänä ostimme rantakioskista porkkanan kuvalla varustetun aurinkoöljypullon, joka jälkeenpäin arvoituna oli mitä ilmeisemmin tarkoitettu hyvin ruskettuneelle iholle.

Tuoteseloste oli kreikankielinen ja tekstistä ei saanut muuta selvää kuin, että oletettavasti suojakerroin oli 4. Tuota voidetta levitin iholle ja sen jälkeen muutamaksi tunniksi rannalle aurinkoon. Rannalla, vilvoittavassa merituulessa ihon palamista ei edes huomannut.

Kun sitten siirryttiin rannalta hotelliin, niin voi vain arvata, minkälainen tunne oli  palaneella iholla ja koko keholla. After Sun voiteista ei juuri tullut helpotusta. Kreikassa kun oltiin, kuulin vinkin, että luonnonjogurtti auttaa varmasti auringonpolttamiin.

Paremman puutteessa ei auttanut muu, kuin lähteä ostamaan jogurttia. Sitä sivelin  runsaan kerroksen koko keholle. Ensiapuna jogurtilla olikin ihanan viilentävä ja rauhoittava vaikutus.

Huolimatta viilentävistä suihkuista ja ihon rasvauksesta, kahtena seuraavana yönä ei voinut ajatellakaan peittävänsä itseään edes lakanalla – niin arka, kuumottava ja punainen oli iho. Muut rantapäivät vietinkin pitkähihaisissa ja -helmaisissa vaatteissa aurinkovarjon alla.

Tuollainen palaminen ei ehkä voine sattua kuin vain erittäin kokemattomalle auringonottajalle? En toivo kenellekään samanlaista kokemusta. Kantapään kautta siis opettelin ihon auringonsuojauksen ja opin myös sen, että ennen aurinkomatkalle lähtöä kannattaa auringonsuojatuotteet hankkia ehdottomasti jo kotimaassa.

 

Nauti auringosta -suojaa ihosi oikein! Voimapuu
Myös uidessa voi palaa. Muista lisätä suojavoidetta uinnin ja pyyhkimisen jälkeen.

 

Miksi iho kannattaa suojata auringolta?

Auringon ultraviolettisäteily (UV) on ihmiselle näkymätöntä elektromagneettista säteilyä. Vain lyhytaaltoiset UVB-säteet polttavat, mutta ne myös ruskettavat. Pitkäaaltoiset UVA-säteet ruskettavat, mutta eivät polta. Ruskettuminen on seurausta auringonvalon aiheuttamasta vauriosta ihosoluissa ja ruskettumisella iho pyrkii suojaamaan soluja lisävaurioilta.

Suomalaisista 5 prosenttia on niin vaaleaihoisia, että he palavat hyvin helposti eivätkä rusketu. 25 prosenttia palaa helposti ja ruskettuu huonosti. 60 prosenttia ruskettuu hyvin ja voi palaa joskus. 10 % ruskettuu erittäin hyvin eikä pala koskaan.

Suomessa auringonpolttama on mahdollista saada maaliskuusta elokuuhun. Vuoden muina aikoina UVB-säteilyä tulee maan pintaan asti niin vähän, ettei siitä ole haittaa. Päiväntasaajalla suojaamaton vaalea iho voi palaa auringossa jo 10 minuutin altistuksen jälkeen vuodenajasta riippumatta. (Hannuksela-Svahn)

UV säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja ihon toistuvat palamiset lisäävät ihosyöpäriskiä. Myöskään solariumrusketus ei suojaa auringonpaistetta vastaan. UV-säteily on petollista. Ihon palaminen ilmenee jälkeenpäin vasta noin 6 tunnin kuluttua näkyvänä punoituksena ja jopa rakkuloina.

Mitä tehdä, jos iho on päässyt palamaan?

Ihon palamisesta viestii yleensä kuumotus ja/tai punoitus. Jos iho on jo ehtinyt palaa, ihoa on hyvä viilentää vedellä tai kylmillä kääreillä. Ihoon kannattaa sivellä mietoa tai keskivahvaa hydrokortisonivoidetta 2–3 kertaa päivässä. Ihoa voi viilentää ja kosteuttaa After Sun- ja Aloe vera -tuotteilla. Suun kautta otettu tulehduskipulääke lieventää myös oireita.

Kun iho alkaa hilseillä, voi käyttää kosteuttavia lotion -tyyppisiä perusvoiteita. Jos palamisen seurauksena syntyy rakkuloita tai muita vakavampia reaktioita, kannattaa käydä lääkärissä. Lievät auringonpolttamat paranevat itsestään 3–5 päivässä. Koska auringonpolttama iho palaa herkästi uudelleen, on tärkeää suojata se auringolta jatkossa. (Hannuksela-Svahn)

Pahinta, mitä palaneelle iholle voi tehdä on jatkaa auringossa oloa suojaamatta. Palaneelle ihoalueille ei tulisi myöskään laittaa ihoa kuivattavia, kuorivia tai vanhentuneita tuotteita.

Miten suojaudut auringon UV -säteilyltä?

Tärkein suoja on välttää auringossa oleskelua päiväsaikaan klo 11–15 välillä. Lumi heijastaa lähes kaiken UV-säteilyn, valkoinen hiekka jonkin verran, mutta vesi vain vähän. UV-säteily tunkeutuu veteen ja iho voi palaa uidessa. Vuoristossa UV-säteily lisääntyy sitä enemmän, mitä korkeammalla ollaan. Ohut pilvi suodattaa vain noin 20 % prosenttia UV-säteilystä.

Myös pilvisellä säällä voi palaa. Makuulla ollessa palamisriski on suurempi kuin liikkuessa. Jos olet ulkomailla, tarkkaile UV-indeksiä (UVI) ennen matkaa ja matkakohteessa. Suojautuminen on tarpeen, kun UVI on vähintään 3. Oman varjon pituus on hyvä UV-mittari. Sitä suurempi on palamisvaara, mitä lyhyempi varjosi on.

Suojaa silmät UVA- ja UVB-suojalla varustetuilla aurinkolaseilla, sillä UV-säteily voi vahingoittaa myös silmiä. Käytä päähinettä, mieluiten lierihattua. Pitkähihaiset löysät vaatteet ovat mukavat ja hyvä keino estää ihon palamista. Kuivumistilaa on syytä ehkäistä nauttimalla runsaasti nestettä, koska lämpimässä iho haihduttaa runsaasti nesteitä.

Kosmetiikan käyttöön kannattaa myös kiinnittää huomiota. Esimerkiksi hajuvesiä ei kannata käyttää auringolle alttiina olevilla alueilla. Iho palaa myös normaalia herkemmin, kun käytössä on kuivattavia tai kuorivia valmisteita esimerkiksi rasvoittuvalle akneiholle.

Lääkkeistä tulehduskipulääkkeet ja erityisesti paikallisesti käytettävät kipugeelit, jotkin antibiootit ja nesteenpoistolääkkeet voivat olla voimakkaita herkistäjiä. Alkoholi on vaaratekijä iholle, mikäli ihon suojaus unohtuu.

 

Nauti auringosta - suojaa ihosi oikein! Voimapuu
Lasten ihoalueet tulee suojata SPF 50 suojakertoimella.

 

Vauvojen ja leikki-ikäisten ihonsuojaus

Vauvaa kannattaa suojata luonnollisin keinoin vaunujen ja rattaiden kuomulla, päivänvarjolla sekä silmiä aurinkolaseilla. Vauvoille ja alle 2 -vuotiaille ei ole suositeltavaa käyttää aurinkovoiteita. Jos voidetta on olosuhteiden vuoksi pakko käyttää, valitse lapsille sopiva tuote. Kuumalla säällä vauvaa voi uhata lämpöhalvaus, joten on hyvä huolehtia, ettei lämpötila vaunuissa tai autossa nouse liian korkeaksi. Riittävä juominen on tärkeää.

Leikki-ikäisen on suositeltavaa puuhailla varjoisilla leikkipaikoilla. Käytä lapsella päähinettä, joka suojaa myös kasvoja ja niskaa. Suojaa lapsen silmät UVA- ja UVB-suojalla varustetuilla aurinkolaseilla. Uimarannalla lapsella on suositeltavaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia auringonsuojavaatteita ja uimapukuja. Vaatteella suojaaminen on luotettavampaa kuin voiteella, sillä voide voi pyyhkiytyä pois.

Näin käytät oikein auringonsuojavoidetta

Auringonsuojavoiteet täydentävät luontaisten suojakeinojen, varjon ja vaatetuksen antamaa suojaa. Ei ole yhdentekevää, millaisella voiteella ihoa suojataan auringolta. Iho jaetaan 4 eri ihotyyppiin ihopigmentin mukaan. Karkea sääntö on että, mitä vähemmän pigmenttiä ihossa on, sitä lyhyempi on ihon oma suoja-aika ja sitä korkeamman aurinkosuojakertoimen iho tarvitsee.

4 ihotyyppiä

Ihon oman suoja-ajan saa selville valitsemalla oman ihotyypin neljästä vaihtoehdosta (alla). Kun olet valinnut ihotyyppisi katso, mikä on sen oma suoja-aika eli aika, jonka voit olla auringossa suojaamatta ihoa. Tämän jälkeen valitse auringonsuojavoiteen suojakerroin( SPF), esimerkiksi 30 ja laske seuraavasti:

Ihon oma suoja-aika x auringonsuojatuotteen suojakerroin

Esimerkki:

Jos ihosi on tyyppiä 2, ihon oma suoja-aika on 10-20 minuuttia. Valitset esimerkiksi auringonsuojatuotteen, SPF 30. Laske 10 min x 30 = 300 minuuttia.

Tämä tarkoittaa, että voit olla auringossa 300 minuuttia eli noin 5 tuntia, kun olet suojannut ihosi auringonsuojavoiteella, jonka suojakerroin (SPF) on 30.

Voiteen levittäminen toisen kerran ei lisää tätä aikaa, vaan sen jälkeen iho tulisi suojata auringolta menemällä varjoon, tai laittamalla kevyt vaate suojaamaan ihoa.

Oikea aurinkosuojakerroin jokaiselle ihotyypille:

Ihotyyppi 1

· Vaalea iho, yleensä luonnostaan punaiset tai vaaleat hiukset
· Ei juuri rusketu
· Ihon oma suoja-aika: 5-10 minuuttia
· Suositus: SPF 50 / 30

Ihotyyppi 2

· Vaalea iho, yleensä luonnostaan vaaleat hiukset
· Ruskettuu jonkin verran
· Ihon oma suoja-aika: 10-20 minuuttia
· Suositus: SPF 30 / 50

Ihotyyppi 3

· Ihossa hieman enemmän pigmenttiä, luonnostaan usein ruskeat hiukset
· Ruskettuu keskinkertaisesti tai hyvin
· Ihon oma suoja-aika: 20–30 minuuttia
· Suositus: SPF 20 / 30

Ihotyyppi 4

· Luonnostaan tummahko iho, luonnostaan tummat hiukset
· Ruskettuu hyvin
· Ihon oma suoja-aika: jopa 40 minuuttia
· Suositus: SPF 20
(Ollula)

Ihotyyppiin 5 ja 6 kuuluvat ovat luonnostaan tummaihoisia ja sietävät hyvin aurinkoa.

 

Nauti auringosta - suojaa ihosi oikein! Voimapuu
Muista suojata auringolta myös jalkapöydät ja varpaat!

 

Auringonsuojavoiteen levittäminen iholle

Suojavoiteen suojakerroin (SPF) ilmoittaa karkeasti, kuinka monta kertaa normaalia kauemmin auringossa voi palamatta oleskella. Käytännössä suoja on usein vain puolet tai vähemmän, sillä voiteita käytetään harvoin sitä määrää, millä suojakerroin on määritetty.

Suojaa iho riittävällä määrällä ja riittävän ison suojakertoimen omaavalla auringonsuojatuotteella jo 30 minuuttia ennen ulos menoa. Lisää voidetta noin 2 tunnin välein. Voidetta kannattaa levittää sen verran iso kerros, että se ei imeydy hetkessä, mutta imeytyminen ei kestä yli puolta tuntia. Jos iho tuntuu melkein heti kuivalta, voidetta on liian vähän.

Nyrkkisääntönä voisi pitää: laita voidetta kasvoille noin 1 teelusikallinen ja vartalolle vähintään 6 teelusikallista (n. 30 ml). Huulien aurinkorasvausta ei pidä myöskään unohtaa. Käytä rannalla tai uidessa vedenkestävää voidetta, ja lisää sitä aina uinnin ja kuivaamisen jälkeen.

Lasten ihoalueet tulee suojata lapsille tarkoitetulla vähintään SPF 50 ja UVA-suojan sisältävällä auringonsuojavoiteella. Lisää voidetta 2 tunnin välein ja aina uinnin sekä ihon kuivaamisen jälkeen. Lapsille suositellaan ensisijassa epäorgaanisia (titaania tai sinkkiä sisältäviä), valoa ihosta pois heijastavia auringonsuojavoiteita.

Muista suojata erityisesti kasvot, korvanlehdet ja korvantaukset, rinta, kädenselät, jalkapöydät ja varpaat. Sandaaleja käyttäessä jalkapöydät ja varpaat ovat koko ajan suorassa altistuksessa auringonvalolle. Lyhythiuksisella korvalehdet ja korvantaustat palavat herkästi.

On hyvä myös muistaa, että vaatteiden reunat, resorit, kaulukset tai laukun olkaimet voivat hangata aurinkosuojaa pois iholta. Tällaiselle alueelle kannattaa lisätä voidetta useammin tai varjostaa aluetta jollain toisella vaatekappaleella, esimerkiksi hatulla tai suojata huivilla.

D-vitamiinin saannista ei tarvitse olla huolissaan auringonsuojavoidetta käytettäessä. Aurinkovoiteen suoja ei ole 100-prosenttinen, joten D-vitamiinia pääsee iholla kehittymään. Vaaleaihoinen suomalainen saa riittävästi D-vitamiinia huhti- syyskuussa oleskelemalla auringossa noin 15 minuuttia kolmesti viikossa kasvot ja kädet paljaana.

Älä käytä vanhaa auringonsuojavoidetta. Vanhan aurinkovoiteen kemiallinen koostumus voi olla muuttunut ja se voi ärsyttää ihoa. Ei ole myöskään varmaa, että suojakerroin olisi yhä sama. Uusi auringonsuojavoide kannattaa hankkia vuosittain. (Tarkka)

Ostosoksa - VoimapuuLR Aloe Via Sun – auringonsuojatuotteet

LR ALoe Via -auringonsuojatuotteet tarjoavat suojaa herkälle, aralle ja jo ruskettuneelle iholle. Aloe vera kosteuttaa, viilentää, rauhoittaa ja uudistaa ihoa. Tuotteet sisältävät Aloe veraa 30-70 % ja antavat tehokkaan suojan UVA- ja UVB -säteilylle. Sarjasta löydät oman auringonsuojavoiteen niin kasvoille kuin vartalolle ja jokaiselle ihotyypille.

LR Aloe Via -tuotteet ovat saatavilla vuoden aurinkoisimpina kuukausina huhtikuusta elokuuhun.

Kurkista kauppaan!

Aloe Vera Sun Cream SPF 50 (Ihotyyppi 1 ja lapset)
Aloe Vera After Sun Gel Cream (kevyt, viilentävä, ihoa uudistava ja kosteuttava voide auringonoton jälkeen)
2 tuotetta setissä esim. Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 (Ihotyyppi 2 ja 3) + Aloe Vera After Sun Gel Cream

Nauti ja iloitse auringosta! Muista suojata ihosi oikein!

Lähteet:

Hannuksela-Svahn Anna. 2016: Auringonpolttama ja auringolta suojautuminen. Artikkeli. Lääkärikirja Duodecim.
Ollula Ida. 2018. LR Aloe Via Sun Care -webinar
Pohjola Terveys. Saako vanhaa aurinkorasvaa käyttää? 10 kiperää kysymystä. Ihotautilääkäri Rita Tarkka vastaa.
Snellman Erna, AitasaloMaria. 2016. Auringonpaisteen haitat. Matkailijan terveysopas.
Tarkista, missä maapalolla UVI-indeksi on yli 3, jolloin on tarve suojautua auringolta
UV-indeksin ennuste

 

2 Comments

  1. Sorry but my Spanish isn”t that fluent, that I can answer in correct Castelan. I am Adrie Huissoon and I”m the author a book about VJ. It is planned to be published on september 15 2013. Several I”ve tried to contact the Fundacion VJ, but always in vain. No response at all. Quite a disappointment! That is why I”m surprised with this initiative. You contact me at info@meeinzee.nl Adrie Huissoon

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s