Kapselivaatekaappi, helppoa pukeutumista

kapselivaatekaappi

Yksi mukavimmista kevätaskareista, vaatekaapin siivous, on edessä. Tänä keväänä siivous on ollut myöhässä johtuen kevään ja kesän viivästymisestä. Tavallisesti teen kesä- ja talvivaatteiden selvitystyön jo Vapun tienoilla, mutta nyt ollaan kylmien säiden vuoksi jo melkein kesäkuussa.

Tänä keväänä olen odottanut tätä hetkeä jo parin kuukauden ajan ja siihen on aivan erityinen syy: olen törmännyt uuteen vaatekaapin siivous ja -kokoamisideaan, kapselipuvustoon. Facebook-ryhmän kautta tutustuin sivustoon Caps Look ja sen ylläpitäjään Iinaan, kapselipukeutumisen asiantuntijaan. (Omistaja vaihtunut 2020)

Mikä ihmeen kapselipuvusto?

Caps Look- sivustolta löysin selityksen: Capsule wardrobe (suomeksi kapselipuvusto, kapselivaatekaappi tai kapseligarderobi) on lyhyesti sanottuna kausittain päivittyvä, rajallisen kokoinen ja yhteensopiva puvusto. Innostuin ajatuksesta. Kukapa nainen ei innostuisi helposta ja toimivasta vaatekaapista!

syksy_kankaat
Vuodenaikavärit – syksy

Olen toki innostunut aiemminkin samasta aiheesta, reilu parikymmentä vuotta sitten. Silloin innostuin väreistä, värianalyysistä ja omien vuodenaikavärien pohjalta kootusta vaatekaapista. Kävin tuolloin jopa värikonsulttikoulutuksen ja jaoin noin 5 vuoden ajan värikkään, toimivan vaatekaapin ilosanomaa myös ympäristössäni.

Melko pitkään, vuosia, oma vaatekaappini olikin toimiva ja omien värieni hallitsema. Oli helppoa, ei ollut ongelmaa mitä pukisi päälleen, aina oli jotain päällepantavaa. Nyt, kun katson vaatekaappiani, huomaan, että helppous ja selkeys ovat kaukana. Olen sekoittanut ”vääriä” värejä, monia eri tyylejä keskenään, hankkinut ”sitä sun tätä”. Vaatekaappi pursuaa käyttämättömistä vaatteista.

Mikä sekoittaa vaatekaapin?

Mikä on sekoittanut hyvin toimineen värivaatekaappini? Ensimmäinen asia on ollut se, että olen luopunut ajan mittaan osittain omista väreistäni. Miksi? Luulen, että osasyynä ovat monet elämänmuutokset ja paikkakunnan vaihdokset. Uusi elämäntilanne ja uudenlainen työ ovat vaatineet uudenlaisia vaatteita, jopa tyylinmuutosta. Tyyliin vaikuttaa myös ikä. Mikä tuntui ”coolilta” 20-, 30- tai 40 -vuotiaana, ei ole sitä nyt.

kapselivaatekaappi
Vaatekaappi pursuaa…

Olen hankkinut vaatekaappiini menneinä vuosina erityisen paljon mustaa ja sinistä, jotka eivät edes ole omia värejäni, enkä ole ko. väreistä koskaan erityisemmin pitänyt. Esimerkiksi lähes kaikki juhlavaatteeni ovat tällä hetkellä mustia. Niin myös monet arkivaatteeni.

Lihominen ja laihtuminen sekoittaa vaatekaappia. Varsinkin painonvaihtelu yli 5 kg jompaan kumpaan suuntaan vaikuttaa jo vaatteiden kokonumeroon suurentavasti tai pienentävästi. Kun ihana mielivaate on jäänyt pieneksi, on pakko ostaa jotain tilalle sillä ajatuksella, että ostoshan tulee vain tilapäiseen käyttöön.

Käydään hakemassa kaupasta edullisesti jokin vaate, jonka laadullakaan ei ole niin väliä, koska sen tarvitsee kestää vain hetken. Kunhan ylimääräiset kilot on karistettu, voi taas palata mielivaatteeseen. Niinhän käy aniharvoin…

10 askelta kapselipuvustoon

Olen edellä todennut, että vaatekaappini tarvitsee perusteellisen selvityksen. Nyt, jos koskaan teen sen! Caps Lookin Iina pitää kurssejakin aiheesta ja käy myös henkilökohtaisesti opastamassa kaapin siivousta. Valitettavasti hän asuu niin kaukana, että henkilökohtaiseen opastukseen ei ole mahdollisuutta. Yritän selvitä aluksi itsenäisesti kirjallisen ohjeen, ”10 askelta kapselipuvustoon”, avulla.

Selkeä ohje löytyy Caps Lookin sivuilta ja sen avulla pääsee hyvin alkuun. Ensimmäisenä tavoitteena on määritellä oma nykyinen elämäntyyli. Päädyin siihen, että tällä hetkellä tarvitsen pääasiassa koti-, kaupunki- ja ulkoiluvaatteita ja satunnaisesti ns. ”menovaatteita”. Suurempia juhlia on nykyisin melko harvoin. Elämäntyylin määrityksen jälkeen suunnitellaan säilytystilat. Nythän on tarkoitus laatia kesäkapseli.

Tämä olikin haastavaa, mutta mielenkiintoista. Aiemmin olen järjestänyt vain kesä- ja talvivaatteet, nyt tehdään jokaista vuodenaikaa varten oma kapseli. Siis kesä-, syksy-, talvi- ja kevätkapselit.

Vaatekaapit tyhjäksi

Kolmas askel on tyhjentää vaatekaapit; kaikki vaatteet samaan kasaan sängylle. Tämän jälkeen on tarkoitus muodostaa kesäkapselin kivijalka 1-3 mieluisasta asukokonaisuudesta.

Ennen kesäkapselin luontia, minun oli ensin poistettava kasasta talvivaatteet. Olin päättänyt myös palata omaan vuodenaikaani, syksyn väreihin, joten laitoin eri kasoihin myös ns. ”väärän” ja ”oikean” väriset vaatteet.

Arvatenkin kirpputorille vietävää tavaraa tuli suuri muovisäkillinen. Lisäksi osa vaatteista joutaa suoraan jätteisiin. Muutaman vaatekappaleen ja asusteen kohdalla mietin, olisiko tyttärelläni niille käyttöä. Säästin ne tarkistusta varten.

Asukokonaisuuksien sommittelua

Ikävin ja raskain vaihe oli takanapäin; luopuminen niistä vaatteista, joita olen varastoinut kaapissani ilman, että olen käyttänyt niitä ainakaan 2-3 vuoteen. Sitähän ei koskaan tiedä, jos niitä mustia, hiukan kuluneita ja pieneksi jääneitä farkkuja sittenkin vielä tarvitsee…

Näin on minulle opetettu lapsuudenkodissa ja sitä neuvoa olen noudattanut tähän saakka. Jopa silloin, kun minulla oli toimiva värivaatekaappi, olin säilönyt vanhoja vaatteita varastoon… mahdollisen pahan päivän varalle.

Asukokonaisuuksien sommittelu on kapselipuvuston luomisen mukavin vaihe. Vaatepinoni olivat kutistuneet melko pieniksi ja hallittaviksi kokonaisuuksiksi. Olin saanut aikaan 3 asukokonaisuutta kivijalkaan ja nyt piti valita lisävaatteita asukokonaisuuksille.

kapselivaatekaappi

Kesäkapselin asukokonaisuuksia, vasemmalla ”talvi”.

Omasta värivuodenajastani jouduin hiukan tinkimään, koska muuten pitäisi lähteä vaateostoksille. Tosin mukavan virkistäväähän se olisi… mutta olin päättänyt, että uusia vaatteita en nyt hanki. Yksi asukokonaisuuteni on siis kokonaan ”talvi” -tyypin väreissä. Menköön nyt tämän kesän, lupasin itselleni.

Joissakin vaatteissani on myös ”kevät” -tyypin värejä, mutta ne keltapohjaisuutensa ansiosta menettelevät ja saavat jäädä. Juhlavaatteet ovat omassa kaapissaan. Niitä en kapseloinut.

Kesäkapseli kaappiin

Jännittävä hetki. Ennen kapselointia kaappini pursusi vaatteita, entä nyt? Vaatteiden määrä riippuu elämäntyylistä ja siitä, mitä vaatteita on kapseliin sisällyttänyt. Esimerkiksi liikunta-ja urheiluvaatteet voi jättää kapselin ulkopuolelle.

Näin tein, samoin kävi kotiverkkareille ja muille oloasuille. Omaan kesäkapseliini kokosin lähinnä vaatteet, joita tarvitsen, kun lähden kotoa ulos esimerkiksi kaupungille, kyläilemään, harrastuksiin, konserttiin jne.

Helpotusta tuo tällä hetkellä se, että en tarvitse miettiä erillisiä työvaatteita. Työ on kotona. Silti kesäkapseliini sisältyy yli 30 vaatetta. Syynä on ilmeisesti se, että kapselissa on myös ns. yhdistelmäasuja, jotka toimivat vain omina kokonaisuuksinaan.

vaatekaappi2
Kaapissa on vapaata tilaa!

Kesäkapseli mahtui yllättävän hyvin kaappiin. Sinne jäi jopa vapaata tilaa. Ennenkuulumatonta! Loput vaatteet varastoin seuraavaa kapselia varten. Näyttää hyvältä ja tuntuu hyvältä. Tosin vielä jäi paljon opittavaa kapselipuvustosta, mutta hyvän ohjeen avulla pääsin alkuun.

Paniikkia tai stressiä ei tule ottaa, vaikka kaikki vaatteet eivät aivan heti toisiinsa täsmäisikään. Mukaan on voinut tulla vääriä vaatteita ja ehkä jotain joutuu hankkimaan lisää. Kyseessä on kokeilu ja oppimisprosessi. Miten lohdullista.

Olipa mukava parin päivän projekti … pienistä arkipäivän asioista voi saada paljon iloa ja hyvää mieltä pitkäksi aikaa.

Kokeile sinäkin!

Caps Look  – iloa ja selkeyttä kapselipuvuston avulla.

Lue myös:

Vaatekaappi kevätkuntoon – kokeile mobiiliavustajaa


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s