mosaiikki - innostava harrastus
Voimaa kulttuurista, Voimaa kuvasta

Mosaiikki – innostava harrastus

Tapasin pitkästä aikaa ystäväni Satu Hattusen. Kahvittelun lomassa tuli puheeksi yksi hänen monista harrastuksistaan, mosaiikki. Mosaiikin tekemisestä olen itsekin haaveillut – voisinkohan kirjoittaa aiheesta blogiini, innostuin. Suostuisiko ystäväni haastateltavaksi? Kysyin asiaa ja sain myöntävän vastauksen.

Sopimamme haastattelupäivän koittaessa lähdin matkaan lehtiön ja kameran kanssa, kuin ”toimittaja” ikään. Saavuttuani määränpäähän tein heti havainnoin, että olin saapunut mosaiikintekijän kotiin; kuistilla minua tervehtivät välimerelliset, taitavasti työstetyt mosaiikkiset ruukut ja astiat.

mosaiikki
Vuorotteluvapaan harrastetöitä: vanhoja kuppeja, lautasia ja  valmislaattoja on lyöty vasaralla rikki, jonka jälkeen palat on liimattu saviruukkuihin ja saumattu.

saviruukut

Sisään astuessani vastaani tulvahti seesteinen ja rauhallinen tunnelma Chopinin ja Debussyn musiikin soidessa hiljalleen taustalla. Katselin ympärilleni ja huomasin, että Satu harrastaa monenlaista muutakin mosaiikin lisäksi, kuten akvarellimaalausta,  norsupatsaiden keräilyä, lintuja ym.

Mistä inspiraatio harrastukseen?

Satu kertoo harrastaneensa piirtämistä lapsuudesta alkaen . Aiemmin hän teki erityisesti hiili- ja lyijykynätöitä, mm. muotokuvia. Piirtäminen eri muodoissaan on kulkenut elämässä mukana aina näihin päiviin saakka – tällä hetkellä akvarellin muodossa. Myös muu käsillä tekeminen on ollut merkityksellistä, kuten käsityöt. Taide- ja käsityöharrastus kulkee vahvasti suvussa isän ja äidin perintönä. Myös sisaret ovat taitavia käsistään.

Mosaiikki alkoi kiinnostaa Satua noin 5 vuotta sitten. Varsinaisina innostuksen ja inspiraation lähteenä ovat olleet monet ulkomaanmatkat, joilla hän oli ihastellut mosaiikista tehtyjä esineitä ja tauluja. Mieleen oli jäänyt viipymään ajatus – olisi ihanaa kokeilla itsekin mosaiikin tekemistä.

Tuumasta toimeen… Satu hankki opaskirjasen ja siihen pohjautuen aloitti työskentelyn pienen neliönmuotoisen mosaiikkitaulun parissa.

lintutaulu
Pieni keraaminen kyyhky roikkui ikkunalla vuosia, kunnes pääsi tauluun. Ensimmäinen mosaiikkityö.
mosaiikki
Lautanen / kulho, nettikaupan valmispaketti, johon on lisätty omia kiviä. Helppo tapa aloittaa mosaiikkiharrastus on ostaa valmispaketti, johon kuuluu tarvikkeet ja tarkat ohjeet!

Alkuun päästyään Satu on työstänyt toinen toistaan upeampia mosaiikkitöitä. Idea uuteen työhön saattaa lähteä aivan yllättäen esimerkiksi tarinasta, valokuvasta, luonnosta, vanhasta esineestä. Ideat pulppuavat itsestään. Luonto toimii suurena inspiraation lähteenä myös muiden harrastusten ja taidemuotojen osalta.

pollo
Pöllö on Satun pikkuveljen lapsena tekemä kipsityö, jonka Satu päällysti mosaiikeilla ja nimesi viisaaksi minervanpöllöksi.
mosaiikki
Norsu on askartelukaupasta ostettu pahvinen norsu, johon on liimattu mosaiikkipaloja ja käyttämättömiä purettuja koruja.

Harrastukseen tarvitaan ” flow”

– Ilta on parasta työskentelyaikaa. Olen tuntemusten ja fiilisten mukaan eläjä. Työskentelyssä on tärkeää oikeanlainen tunne ja flow –kokemus. On tärkeää, että on riittävästi aikaa ja rauhaa keskittyä, kertoo Satu.

Ikoninäyttelystä saatu idea arkkienkeli Mikael -ikoniin imaisi Satun täysin mukaansa.

mosaiikki
Arkkienkeli Mikael oli suuritöinen. Mosaiikkipalat täytyi leikellä noin 2 mm kokoisiksi paloiksi. Materiaaleina on käytetty myös koruja sekä lehtikulta-mosaiikkia.

Satulle on tärkeää saada yksi työ loppuun ennen kuin voi aloittaa uutta. – En halua tehdä samanaikaisesti  montaa työtä –  on oma aikansa mosaiikille ja oma aikansa akvarelleille.

mosaiikki
Kyproksella Satun ihailun kohteena olivat valkoiset kirkot. Valokuvan pohjalta tehtyyn tauluun hän lisäsi rakennuksen, joka kuvaa Lasaruksen kirkkoa.
satu
Katukivetys on oikeaa luonnonkivimosaiikkia. Jotta kivetys säilyy kauniina, Satu hoitaa sitä säännöllisesti hoitoöljyllä.

Mosaiikista iloa ja energiaa

Satu kertoo saavansa mosaiikki -harrastuksesta iloa ja energiaa sekä mahdollisuuden itsensä ja ajatustensa toteuttamiseen.

-Työni alkaa ideasta, joka voimistuu niin, että motivoidun suunnittelemaan alustaa ja värejä. Aluksi piirrän aiheen paperille ja suunnittelen värit, jonka jälkeen hankin oikeanlaiset mosaiikit ja riittävän määrän niitä… mieluummin niin reilusti, etteivät lopu kesken, Satu kertoo.

mosaiikki
Aurinkojumala Ra –taulun aihe on Egyptin historiasta.

-Tutkiessani Luxorissa kuninkaiden hautojen hienoja hieroglyfejä ja maalauksia  innostuin tekemään postikortista kopioidun taulun. Taulu esittää aurinkojumalaa, sotilasta, jolla on kotkan pää. Pään yläpuolella on pillerinpyörittäjä, jonka uskottiin vierittävän auringon aamuisin taivaalle.

–Toin materiaaleja Egyptistä: helmet, alabaster-kiveä ja pieni maasta irronnut palanen kuninkaan haudasta, Satu paljastaa.

mosaiikki
Vanha, hiukan rikkinäinen lapsuudenkodin Arabian lautanen on saanut uuden muodon tyroksisen sydämen päälle.
mosaiikki - innostava harrastus
Punainen sydän on kokeilu särjetystä lasimosaiikista, jota myydään levyinä. Liimaaminen on haasteellista, koska palat irtoilevat helposti toisistaan.

Kiinnostuitko mosaiikista?

Satun vinkit harrastuksen aloittamiseksi:

Heti aluksi kannattaa hankkia työvälineet, varsinkin, jos aikoo itse muotoilla paloja, esim. kasvien lehtiä. Lasileikkuri, mosaiikkileikkuri, pihdit, atulat, laastin tai liiman levityslastat ovat tarpeellisia.

Mosaiikkimateriaaleja löytyy lukuisia, eri väreissä:

  • valmispaloja erikokoisina, minipaloista suurempiin
  • pakkasen kestäviä paloja, kiveä, muovia, lasia
  • erikokoisia millefiori mosaiikkeja, jotka valmistetaan sulattamalla ja venyttämällä erivärisiä lasitankoja. Jäähtymisen jälkeen ne leikellään palasiksi
  • peili- ja lehtikultamosaiikkeja ym.

Hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta kovin kalliita mosaiikit eivät ole.

– Itse pidän  Smalti -mosaiikista, vanhalla italialaisella menetelmällä valmistetusta läpikuultavasta lasimosaiikista, josta saa esimerkiksi ihania lyhtyjä. Hinta vaihtelee n. 5-6 euroa / 100 g, – kertoo Satu.

Mosaiikin tekemisen työprosessin vaiheet:

  • luonnostelu
  • palojen leikkely
  • liimaus
  • kuivuminen
  • saumaus (löytyy monia värejä)
  • kuivaus
  • pyyhkiminen
  • puhdistus

ja työ on valmis!

Vaikka mosaiikki -harrastus on mukavaa yksinkin, ei Satu laittaisi pahakseen harrastusryhmän syntymistä. Jos haluat kysyä harrastuksesta ja mahdollisesta ryhmästä, saat yhteyden Satuun blogin yhteydenottolomakkeen kautta.

Aloita innostava ja palkitseva harrastus!

Lisätietoa:
Mosaiikkimiljöö

Lue myös:

Mosaiikkiunelmia Tuupovaarassa – Satu Hattusen mosaiikkinäyttely vuonna 2022

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista

Kirjoita kommentti