Voimaa kulttuurista, Voimaa kuvasta

Mosaiikki-unelmia Tuupovaaran Ullakolla

Sain heinäkuussa ystävältäni Satulta mieluisan kutsun tulla tutustumaan hänen mosaiikkinäyttelyynsä Joensuun Tuupovaaraan. Olen aiemmin, vuonna 2017, kirjoittanut Voimapuu-blogiin ystäväni mosaiikkiharrastuksesta. Oli ihanaa kuulla, että hän oli nyt koonnut kauniit, persoonalliset mosaiikkiteoksensa kokonaiseksi näyttelyksi.

Tässä blogikirjoituksessa kurkistetaan Tuupovaaran Ullakolle, jossa Satu Sinikka HattusenITE-harrastajan mosaiikkinäyttely” on esillä 8.8.22 saakka. Aivan kaikkia näyttelyn töitä ei tässä artikkelissa ole mukana, sillä osa niistä on esitelty aiemmin kirjoitetussa artikkelissa. Vuoden 2017 artikkelissa kerrotaan lisää Satun tavasta työstää mosaiikkia, miten ideat teoksiin syntyvät sekä Satun vinkit mosaiikkiharrastuksen aloittamiseen. (Linkki artikkeliin sivun lopussa)

mosaiikkikukka, Voimapuu
Tervetuloa mosaiikkinäyttelyyn!
Tuupovaaran Ullakko, Voimapuu
Näyttely on esillä Tuupovaaran Ullakolla 8.8.22 saakka

ITE -harrastaja Satu Hattunen , Voimapuu
ITE-harrastaja Satu Hattunen ja upea mosaiikkikukka.

Mosaiikkikukka, Voimapuu
Kukassa Satu on käyttänyt vapaan mielikuvituksen siivittämänä erilaisia mosaiikkipaloja.
Yksityiskohta mosaiikkikukasta, enkeli. Voimapuu
Pieni enkelikin on löytänyt paikkansa kukan lehdellä.

Mosaiikki käyttöesineitä. Voimapuu
Kulhon ja tarjottimen Satu on tehnyt käyttöesineiksi ja ne ovat ahkerassa käytössä.

Lintupari massasta. Voimapuu
Lintupari on kokeilua muovailtavasta massasta.
Lintumökki mosaiikista. Voimapuu
Lintumökki on restauroitu ja sijaitsee kotioloissa suuremman katetun lintulaudan sisällä. Katto on irrotettava, joten mökin sisälle voi laittaa siemeniä. Pikkulinnut ruokailevat ahkerasti mökin sisällä..
Mosaiikkilintu, Voimapuu
Oksalla seisova lintu on valmis pohja, johon on liimattu erilaisia mosaiikkipaloja; valmiita erivärisiä paloja sekä itse leikeltyjä paloja vanhoista astioista. Astioilla on paljon tunnearvoa; ne ovat olleet Satun vanhemmilla käyttöastioina, lautasina ja kahvikuppeina.

Mini- ja mikromosaiikkitaulu , Voimapuu
– Mini- ja mikromosaiikkeja on hauska tehdä silloin, kun on oikein hyvä fiilis työskennellä pinsettien ja puikkojen kanssa. Mini- ja mikromosaiikit vaativat hieman enemmän keskittymistä ja tarkkuutta, Satu kertoo.
Mosaiikkitaulu ja korut, Voimapuu
Satu on käyttänyt mini- ja mikromosaiikkeja myös koruissa.

Mosaiikkitaulu Ruusut, Voimapuu
Monet Satun mosaiikkitöistä liittyvät muistoihin. Ruusuaiheisen taulun Satu on tehnyt vuosia sitten edesmenneelle äidilleen syntymäpäivälahjaksi. Äiti oli pitänyt paljon erilaisista ruusuista ja kasvatti niitä.

mosaiikkikynttilänjalka ja mehiläisvahakynttilä, Voimapuu
Osa mosaiikkitöistä soveltuu käyttöesineiksi. Satu tekee myös mehiläisvahakynttilöitä, joiden symmetrinen hunajakennokuvio yhdistyy kauniisti mosaiikin muotoihin.
kynttilälyhty mosaiikista , Voimapuu
Roikkuvat kynttilälyhdyt ovat uusimpia Satun mosaiikkitöitä.
Kynttilälyhty mosaiikista.  Voimapuu
Kynttilälyhdyissä Satu on käyttänyt läpikuultavaa mosaiikkia.
Mosaiikkitaulu Pääkallo, Voimapuu
Mosaiikki taipuu moneen…Vuosia sitten Satu on tehnyt nuoremmalle pojalleen hänen pyynnöstään pääkalloaiheisen taulun. Hampaat ovat lehtikultamosaiikkia.
Hiekkapuhallustyö, Voimapuu
Mosaiikkinäyttelyssä on myös näytteitä Satun nuoremman pojan, Jannen, käden taidoista.
Hiekkapuhallustöitä, Voimapuu
Janne Hattunen on työstänyt nämä hiekkapuhallustyöt artesaaniopintojensa lomassa.

Mosaiikkinäyttely – unelmien täyttymys

Satu kertoo näyttelyn kokoamisen olleen merkittävä hetki – unelmien täyttymys mosaiikin harrastajan 10 -vuotistaipaleella. Näyttely on varmasti hieno kokemus myös monelle mosaiikista pitävälle ja sen tekemisestä unelmoivalle. Itsekin olen haaveillut mosaiikin tekemisestä ja siksi tässä näyttelyssä olikin niin inspiroivaa käydä. Inspiroivaa oli myös se, että Satu itse oli paikalla kertomassa teostensa ja esineiden synnystä. Se antoi aivan uutta syvyyttä ja näkökulmaa näyttelyn katsomiseen.

Näyttelyssä sai laajan kuvan mm. siitä, mitä kaikkea erikokoisilla- ja muotoisilla, erivärisillä ja erilaisista materiaaleista valmistetuilla mosaiikkipaloilla voi luoda. Teoksessa voi olla suuria monimutkaisia kuvioita tai aivan pieniä. Teos voi olla abstrakti tai esittävä. Teos voi olla koriste, taulu, koru, käyttöesine jne… Mosaiikin tekeminen ei kuitenkaan ole hätäisen harrastus, se vaatii tekijältään ideointi- ja suunnittelukykyä, kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä.

Toivotan Satulle onnea ja menestystä näyttelyn johdosta sekä innostusta jatkaa edelleen tämän kiehtovan harrastuksen ja taidelajin parissa!


Lue lisää:

Oheisessa Pogostan sanomien artikkelissa kerrotaan lisää näyttelystä.

Paluumuuttaja löysi paikkansa – Tuupovaaralaiseksi kotiutuminen kävi harrastusten kautta nopeasti

Voimapuun artikkelissa vuodelta 2017 Satu kertoo harrastuksensa lähtökohdista sekä vinkkejä mosaiikkiharrastuksen aloittamiseen.

Mosaiikki –  innostava harrastus (Voimapuu -blogi)


Kirjoita kommentti