Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla

Löysin tänä kesänä aivan uuden kesäfestivaalin ja vieläpä melko läheltä nykyistä asuinpaikkakuntaani. Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali (SINFF) pidetään vuosittain.

Olen kaipaillut useana vuonna Sodankylän elokuvajuhlille, joilla tuli käytyä muutamia kertoja asuessani Pohjois-Suomessa. Muutettuani Itä-Suomeen matka Sodankylään piteni huomattavasti ja siksi myös käynnit elokuvajuhlilla harvenivat. Onneksi löysin nyt Savonlinnan luontoelokuvat.

Tänä vuonna tämä v. 2010 alkanut Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali pidettiin aikavälillä 18 – 21.8.2022.  Kaikkiaan festivaaleilla esitettiin 15 elokuvaa ja useita oheistapahtumia. Elokuvien aihealueena oli energia- ja ilmastokriisi ja siihen liittyvät ilmiöt. Festivaalilla vieraili viikonlopun aikana yhteensä 2 600 kävijää.

Heart of Oak – Tammipuun sydämessä

Kävin katsomassa ranskalaisdokumentin, Heart of Oak, joka oli festivaalin suosituin elokuva. Elokuvassa seurattiin yli 200-vuotiaan tammen elämää vuodenaikojen vaihtuessa. Puuvanhus ruokki, majoitti ja suojeli lukuisia asukkaitaan. Loistavasti tehty elokuva; hienoja kuvakulmia tutuista eläimistä, kuten oravasta, linnuista, erilaisista hyönteisistä, muurahaisista, hiiristä jne.

Jokaisella, pienimälläkin eliöllä oli oma tehtävänsä tammea ympäröivässä ekosysteemissä. Eläimet ja kasvit puhuivat elokuvassa omaa kieltään, mikä teki niistä hyvin inhimillisiä. Elokuvan parissa viihtyivät niin lapset kuin aikuisetkin. Elokuvan olivat ohjanneet Laurent Charbonnier ja Michel Seydoux.

https://www.sinff.fi/heartofoak (traileri)

Fire of Love – Intohimona tulivuoret

Katsoin myös kanadalaisen dokumentin Fire of Love, joka kertoi ranskalaisesta pariskunnasta, vulganologeista, Katia ja Maurice Krafftista. He vaelsivat aikanaan ympäri maapalloa jahdaten uskaliaasti tulivuorenpurkauksia ja dokumentoiden löytöjään. Elokuva herätti monenlaisia ihmetyksen ja kummastelun aiheita – eikä vähiten mahtavat tulivuoret ja niiden purkaukset. Ihminen tuntee itsensä hyvin pieneksi ja mitättömäksi suurten luonnonvoimien edessä.

Ihailtavaa oli se pelkäämätön tapa, millä tutkijapariskunta toteutti intohimoaan tulivuoria kohtaan. Intohimonsa vuoksi he vuonna 1991 myös lopulta menehtyivät tulivuoren räjähdyksessä Japanissa.  Perinnöksi jälkipolville jäi suuri määrä tulivuoritutkimusta, valokuvia ja dokumentteja. Elokuvan oli ohjannut Sara Dosa. Elokuvan alusti tulivuoritutkija Arto Luttinen Helsingin yliopistosta.

https://www.sinff.fi/fireoflove (traileri)

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali, Olavinlinna iltavalaistuksessa, Voimapuu

Elokuvapiknikillä mykkäelokuvaa musiikin säestyksellä

Päivän kruunasi elokuvapiknik, joka järjestettiin Riihisaaressa Olavinlinnan kupeessa illalla klo 20 alkaen.

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali, Elokuvapiknik Riihisaaressa, Voimapuu

Piknikillä nähtiin mykkäelokuva In Spring, joka kuvasi kevään tuloa 1920-luvun Kiovassa. Elokuvan oli ohjannut ukrainalainen Mikhail Kaufman vuonna 1929. Elokuva säestettiin livekonsertilla ”Hiljainen haltioituminen”, jonka esittivät Sirkka Kosonen ja Markus Pesonen. Sirkka Kosonen on kansanmusiikin eri tyyleihin ja äänenkäyttötapoihin erikoistunut laulaja ja Markus Pesonen palkittu säveltäjä, muusikko ja multimediataiteilija.

Elokuva ja sen säestys olivat yhdessä mielenkiintoinen kokonaisuus, joka omasta mielestäni olisi ehkä kuitenkin päässyt paremmin oikeuksiinsa hiljaisessa konserttisalissa tai elokuvateatterissa. Elokuvan tunnelma ja konsertin äänimaisema sekoittuivat paikka paikoin piknik-”hälinään”. Sekä elokuvaa että konserttia oli ajoittain vaikea seurata. Muutoin idea elokuvapiknikistä hämärtyvässä illassa, tunnelmallisten valojen loisteessa, oli mukava. Tällä kertaa myös erityisen lämmin sää helli piknik-väkeä.

https://www.sinff.fi/elokuvapiknik

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali, Puut iltavalaistuksessa, Voimapuu
Savonlinnan luontoelokuvafestivaali, Silta iltavalaistuksessa, Voimapuu

Kokonaisuutena käynti näillä Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla oli niin elämyksellinen kokemus, että täytyy ehdottomasti osallistua juhlille ensi vuonna uudelleen.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali (SINFF)

Lue myös:

Elämyksiä elokuvissa


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s