Miksi muisteleminen on tärkeää? – Muistelun merkitys hyvinvoinnille

Muistelu on voimaannuttavaa. Muistelu on luonnollinen osa kaiken ikäisten ihmisten arkipäiväistä elämää. Moni muistelee päivittäin menneitä tapahtumia ja tapaamiaan ihmisiä. Myös monissa arjen toiminnoissa käytetään aiemmin aivoihin tallennettua tietoa, joka ohjaa nykyhetken toimintaa. Muistelun avulla voi jakaa elämänkokemuksiaan toisten kanssa.

Muistelu auttaa ihmistä rakentamaan omaa identiteettiä ja muodostamaan omasta elämästä eheän kokonaisuuden. Muistelun avulla voi jakaa elämänkokemuksiaan toisten kanssa. Muistelu auttaa rakentamaan siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille, mikä lisää elämän tarkoituksellisuuden tunnetta.

Valokuvan ottaminen. Miksi muisteleminen on tärkeää? Voimapuu

Muistelun keinoja ja välineitä

Yksi parhaista tavoista luoda yhteyksiä omaan menneisyyteen on tehdä se muistoesineiden kautta. Jos sinulla on esimerkiksi laatikko vanhoja valokuvia lapsuudesta tai muistoja elämäsi erityisestä tapahtumasta, näiden valokuvien ja esineiden katseleminen voi auttaa herättämään voimakkaita tunteita ja tuomaan takaisin hyviä muistoja. Valokuva on hyvä muistelun väline myös silloin, kun omia muistoja ei ole jakamassa ketään muita samaa kokeneita. Kuvien avulla voidaan keskustella ja kertoa tarinoita menneistä tapahtumista ja läheisistä ihmisistä.

Miksi ottaa kuvia lomamatkalla?  Itselleni se tarkoittaa sitä, että matkalta tultuani voin muistella matkan tapahtumia ja kertoa myös muille kokemuksistani vielä pitkänkin ajan kuluttua. Valokuvan avulla muistan asioita, jotka eivät ehkä muuten olisi jääneet mieleen. Yhteisen matkan yhdessä muisteleminen valokuvien pohjalta voi olla antoisaa.

Eikö samasta asiasta ole kyse myös juhlatilaisuuksien, merkkipäivien ym. kuvaamisessa tai ylipäätään arjen tapahtumien dokumentoinnissa? Kuvia otetaan siksi, että merkityksellisistä asioista, ihmisistä ja tapahtumista jäisi muistoja, joihin voi valokuvien avulla myöhemmin palata. Myös jälkeenjäävät sukupolvet voivat asemoida valokuvien avulla omaa paikkaansa sukupolvien ketjussa.

Valokuvien ja muistoesineiden lisäksi on olemassa muita menetelmiä, joilla voit muodostaa yhteyden menneisyyteesi. Ajatusten kirjoittaminen muistiin tai kuvataiteen luominen kokemustesi perusteella ovat molemmat erinomaisia tapoja säilyttää ja jakaa muistoja.

Päiväkirjan pitäminen tarjoaa myös mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja toimii ulostulona surun tai nostalgian tunteille, jotka saattavat nousta esiin muistellessasi. ”Muistorasian” kokoaminen on myös eräs tapa muistaa ja jakaa kokemuksia menneisyydestä.

Musiikki on tehokas työkalu muistojen herättämiseen. Tiettyjen aikakausien tai tiettyjen tyylilajien kappaleiden kuunteleminen voi tuoda takaisin eläviä muistoja, jotka liittyvät näihin kappaleisiin eri elämänvaiheissa.

Yhdessä muistelu, valokuvat, Miksi muisteleminen on tärkeää? Voimapuu

Muistelutyö

Muisteleminen on osa jokaisen ihmisen arkea ja kuuluu kaikkiin ikävaiheisiin. Jos työskentelet esimerkiksi auttamistyössä voit käyttää luovaa muistelutyötä ihmisten kanssa moniin eri tarkoituksiin. Luovan muistelutyön avulla voit auttaa ihmistä esimerkiksi vahvistamaan itsetuntoaan, jäsentämään elämänkokemuksiaan ja lisäämään näin omia voimavarojaan.

Muistelu ja siinä tapahtuva prosessi rikastuttavat myös kuuntelijaa. Muistelu ei ole pelkästään nostalginen matka muistoihin, vaan sen tarkoitus on tukea ihmisiä jakamaan elämän aikana kertyneitä kokemuksia ja muistoja muiden kanssa.

Muistelu:

• antaa sisältöä elämään.
• rakentaa siltoja ihmisen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välille.
• kannustaa sosiaalisuuteen ja tarjoaa mahdollisuuksia uusiin ihmissuhteisiin.
• vahvistaa itsetuntoa ja ainutlaatuisuuden tunnetta ihmisenä.
• edesauttaa elämäntarkastelun prosessia.
• säilyttää kulttuurista perintöämme.

Alun perin muistelutyö on ollut enemmän kirjoittamista ja keskustelua. Luovassa muistelutyössä tärkeässä roolissa ovat myös erilaiset toiminnalliset menetelmät, tapahtumat, oma tekeminen, taide, julkaisut, näyttelyt ym. Kun muistelutyössä käytetään luovia toimintatapoja, saadaan aikaan hyvinkin elämyksellistä ja yhteisöllistä toimintaa. Luova muistelu tuo tekemisen iloa ja riemua.

Luovat menetelmät tuovat työhön tavoitteellisuutta. Niiden avulla voi avata yhteyden erilaisten ihmisten välille. Muistelutyö pohjautuu yksilöllisiin elämänkokemuksiin, joista syntyy yksilöllinen elämäntarina. Elämäntarinan kertominen on myös tutkimusmatka omiin elämänvaiheisiin.

Itse tekeminen haastaa ihmisen luovuutta ja toiminnasta tulee merkityksellistä. Luovassa muistelutyössä on olennaista, että se on näkyvää. Kun muistot puetaan näkyviksi, vaikkapa valmistetaan lapsuuden ja nuoruudenaikaisia ruokia, muistojen jakaminen tulee mahdolliseksi.

Ruokakuva, ohukaiset. Miksi muisteleminen on tärkeää? Voimapuu
Makumatka muistoihin

Ruokamuistot – makumatka muistoihin

Lähes kaikilla meillä on lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä ihania makumuistoja; äidin tekemiä lihapullia, isän keittämää rantakalakeittoa, mummon kaalilaatikkoa jne. Ruokamuistot herättävät monia muitakin muistoja, joita on mukava jakaa läheisten ja ystävien kanssa tai vaikkapa kokkikerhossa tai muisteluryhmässä.

Aterioita tai leivonnaisia voidaan valmistaa ja maistella yhdessä. Ruokailuun liittyvät tavat herättävät myös paljon muistoja. Kuka huolehti ruoan valmistuksesta, pöydän kattamisesta, tiskaamisesta? Mistä ruokapöydässä puhuttiin jne.

Ohjaaja voi tuoda ryhmään erilaisia. ruoka-aineita, vihanneksia, hedelmiä ym. maistettavaksi. Osallistujia voidaan pyytää kirjoittamaan reseptejä, jotka muistuvat mieleen lapsuudesta. Ryhmässä voidaan keskustella esimerkiksi teemasta ”Ennen ja nyt”.

Makumuistojen jakamiseen ryhmässä voidaan hyödyntää lisäksi muistorasiatyöskentelyä. Tällöin makumuistoista tulee osa yhteistä muistitietoa, varsinkin, jos vaikkapa ryhmässä tehdyt muistorasiat asetetaan näytteille yhdessä katsottaviksi ja koettaviksi.

Harjoituksia makumuistojen palauttamiseksi

Voit palauttaa mieleesi lapsuuden, nuoruuden ja myöhempien aikojen ruokamuistoja oheisten yksinkertaisten muisteluharjoitusten avulla.

Aloita muistamisharjoituksesi miettimällä ruokia, joita söit lapsena. Ehkä suosikkisi oli jotain äitisi leipomaa leivonnaista tai ruokalaji, jota tarjoiltiin aina erityistilaisuuksissa. Ehkä suosikkejasi olivat aamiaismurot, joista nautit joka lauantaiaamu. Minkälaisia tunteita ruokamuistosi herättävät? Sulje silmäsi ja vie itsesi ajassa taaksepäin kokeaksesi nämä tunteet vielä kerran.

Mieti seuraavaksi jotakin matkakokemustasi, millaista ruokaa sinulla oli näiden matkojen aikana. Kokeilitko esimerkiksi aitoa italialaista pizzaa vieraillessasi Roomassa? Tai ehkä kokeilit ranskalaista croissantia kävellessäsi Pariisin läpi? Näiden makujen muistaminen voi saada sinut tuntemaan, että olet juuri siinä hetkessä, kun maistoit niitä ensimmäisen kerran.

Mieti lopuksi muita mieleen tulevia erikoisaterioita – ehkä se oli illallinen hienossa ravintolassa vuosipäivänä tai piknik puistossa ystävien kanssa aurinkoisena päivänä. Mitä tahansa makumuistosi onkin, muistele, mitä tuo kokemus sai sinut tuntemaan. Ruokamuistot ovat erinomainen tapa olla yhteydessä aiempiin kokemuksiin erityisesti maku- ja hajuaistin kautta. Anna itsesi kokea ne uudelleen…

Inspiraatiota makumuisteluun

Jos artikkeli herätti sinussa kiinnostuksen palata ruoka- ja makumuistoihisi, niin löydät aiheesta lisää tietoa ja inspiraatiota Voimapuun e-kirjoista ”Retroruokaa” ja ”Makumatka muistoihin” . Retroruokaa -kirja on saatavissa myös painettuna.

Retroruokaa” -kirjan reseptit ovat retroruokaa parhaimmillaan… Herkullisia ruokia ja leivonnaisia menneiltä vuosikymmeniltä inspiroivine kuvineen ja tarinoineen. Kokeile kirjassa esiteltyjä reseptejä ja palaa niiden myötä muistojesi makumaailmaan…

Työvälineeksi ohjaustyöhön

”Makumatka muistoihin” e-kirja antaa sekä teoreettista pohjaa että käytännön vinkkejä ja esimerkkejä siitä, miten muistelutyötä voidaan toteuttaa mm. ruokateeman avulla. Opas sisältää osiot luovasta muistelutyöstä, ruokaperinteistä sekä eri vuosikymmenten ruokailmiöistä. Lisäksi kirjassa on ehdotuksia makumuistoryhmän sisällöksi sekä muita vinkkejä muistelutyöhön ruokateeman ympärillä.

”Makumatka muistoihin” sopii esimerkiksi virikeryhmien, ikääntyvien muisteluryhmien, kokkikerhojen ym ohjaajille. Opas sopii myös työntekijöille kotipalveluun ja toimintakeskuksiin sekä muistisairaiden läheisille.

Kirjapaketti sopii kaikille, jotka haluavat muistella lapsuuden ja nuoruuden tuttuja makuja sekä tunnelmia tai piristää omaa ruokalistaansa perinne- ja retrohenkisillä aterioilla.


Lue lisää muistelusta…

Voimaa valokuvasta

Tarinapuu (on salasanasuojattu sivu Voimapuun kuukausikirjeen Hyvän mielen viestin tilaajille)


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s