Vaatekaappi kevätkuntoon – kokeile mobiiliavustajaa

Vaatekaappi kevätkuntoon - kokeile mobiiliavustajaa

Vaikka ulkona onkin vielä hanget korkeat nietokset ja pakkasta lähemmäs 10 astetta, mieli alkaa olla jo keväässä. Näin maaliskuussa on aika tarkastella jälleen vaatekaappia… ihanan virkistävää puuhaa.

Viime vuoden keväällä tutustuin kapselivaatekaapin ideaan ja sommittelin Capslookin sivuilta löytyvän perusohjeen mukaan vaatteistani kesäkapselin. Tavallisesti olen vaihtanut ainoastaan kesä- ja talvivaatteiden paikkaa vaatekaapissani.

Viimekesäinen kapselini toimi melko hyvin. Suurin ongelma oli se, että osa vaatteistani oli talvityypin väreissä, vaikka olen värivuodenajaltani ”Syksy”. ”Kapselivaatekaappi – helppoa pukeutumista” postauksessani kirjoitin siitä, miksi hyvinkin organisoitu vaatekaappi pääsee aika ajoin sekoittumaan.

Vaatekaappi kevätkuntoon - kokeile mobiiliavustajaa, Voimapuu
”Syksyn” väripaletti. Tässä tekstissä esitellyt asuyhdistelmät muodostuvat pääosin edessä olevien kolmen kortin väreissä.

Vuosi sitten päätin, että muutan vähitellen vaatekaappini jälleen omiin väreihini. Se ei käy käden käänteessä, ellei ole varaa uusia koko vaatevarastoa kerralla. Harvemmalla lienee sellaiseen mahdollisuutta.

Parhaiten muokkaaminen onnistuu siten, että silloin kun hankkii uuden vaatteen, valitsee sen värin oman värikartan pohjalta. Samalla voi poistaa vaatekaapista vaikkapa yhden ”vääränvärisen” vaatteen. Pikku hiljaa vaatevarasto alkaa näyttää yhä enemmän ja enemmän omanväriseltä ja mikä parasta vaatteet sopivat toisiinsa lähes poikkeuksetta.

Toki vaatteiden tyyli, kuosi ja materiaali jonkin verran vaikuttavat siihen, kuinka helposti niitä voi yhdistellä. Ehkä ei olekaan tarkoituksenmukaista yrittää yhdistää juhlavaa silkkipuseroa esimerkiksi farkkuihin.

Mobiiliavustaja avuksi asukokonaisuuksien sommitteluun

Se, mikä tällä kertaa helpotti vaatekaapin järjestelyä kapseli-idean lisäksi, oli Your Closet – Smart Fashion –mobiiliavustaja. Latasin sen puhelimeeni jo aiemmin talvella ja nyt oli juuri oikea aika tutustua siihen tarkemmin ja kokeilla sitä. Muitakin vastaavia sovelluksia on tarjolla, mutta tämä vaikutti ensituntumalta monipuolisimmalta.

En tiedä, onko sovelluksella suomenkielistä nimeä, mutta tätä tekstiä varten nimesin sen avustajaksi, vaikka englanninkielisessä nimessä muodista puhutaankin. Varsinaisesti vaatekaapin suunnittelu ja organisointi ei liity mitenkään vallalla olevaan vaatemuotiin, vaan tarkoitus on oikeastaan päinvastainen.

Tavoitteena on, että jokainen sommittelisi vaatekaappinsa juuri omia yksilöllisiä käyttötarpeitaan varten; valitsisi vaatteensa oman elämäntapansa ja -tilanteensa sekä tyylinsä ja väriensä mukaan. Vallitsevista muotivirtauksista voi omaan vaatekaappiin sisällyttää jotakin niin halutessaan, mutta periaatteessa muotia ei ole tarpeen seurata ollenkaan.

Valokuvaamalla vaatevarasto näkyväksi

Vaatekaappi kevätkuntoon - kokeile mobiiliavustajaa
Tätä neliönmuotoinen huivi löytyi kaapin perukoilta… vuosien jälkeen.

Alkuvaiheessa avustaja ei päästä helpolla. Ensin täytyy valokuvata vaatteet, jotta sovellusta voi ylipäätään käyttää. Helpotin itseäni sen verran, että kuvasin nyt vain kevätkapseliin tulevat vaatteet ja asusteet. Siinäkin oli kuvaamista!

Muutaman tunnin ahkeroin ja kummastelin samalla, että miten ihmeessä kuvattavaa oli niin paljon. Olen ollut sitä mieltä, että minulla on melko vähän vaatteita… aivan liian vähän. 😉

Your Closet -sovellukseen voi tallentaa todellakin kaiken, mikä vähänkin viittaa pukeutumiseen, koruja myöten. Melkoinen urakka, mutta kun työn jakaa osiin, se onnistuu. Työ myös palkitsee. Kun kaikki vaatteet ja asusteet on kuvattu ja luokiteltu, on sovelluksessa helppo luoda erilaisia asukokonaisuuksia.

Yllättäen huomaa omistavansa kaikenlaista, mitä ei ole muistanut olevan olemassakaan. Huomaa myös, mitä on liikaa, mikä on turhaa ja mitä puuttuu. Oman värivuodenajan mukainen värikartta auttaa valitsemaan toisiinsa sopivat värisävyt.

Asuyhdistelmiä syksyn väripaletista

Ohessa esittelen pari esimerkkiä siitä, millä tavoin mobiiliavustajan avulla voi sommitella asukokonaisuuksia. Myös kapselivaatekaapin luominen onnistuu sovelluksella hyvin. Vaatteet voi lajitella kätevästi eri vuodenajoille.

Molemmat tässä postauksessa esitellyt kokonaisuudet ovat pääsääntöisesti omissa ”Syksyn” väreissäni. Siis pääsääntöisesti. Vaatekaapissani on vielä jonkin verran ”Talven” värejä, noin 1/3 kaikista vaatteistani. Niistä yritän päästä vähitellen eroon edellä mainitsemallani menetelmällä.

Asukokokonaisuus 1

Vaatekaappi kevätkuntoon - kokeile mobiiliavustajaa, VoimapuuYhdistelmä perustuu oliivin vihreisiin värifarkkuihin, joihin kokeilin kahta erilaista yläosaa. Ylhäällä vasemmalla olevassa keltaisen ja vihertävän sävyisessä puserossa on melko paljon mustaa, mikä ei kuulu ”Syksyn” värikarttaan.

Tätä epäkohtaa voi korjata käyttämällä huivia, jonka sävy on omasta värikartasta. Tähän puseroon voisi sopia esimerkiksi kellertävä tai vihertävä sävy. Lisäksi kokeilin yhdistelmään tumman ruskeaa olkalaukkua ja lähes samanvärisiä nilkkureita.

Toisen yläosan värisävyt ovat pääosin ”Syksyn” värikartasta. Monivärisissä ja kuviollisissa vaatteissa harvoin kaikki värisävyt osuvat tarkalleen yhteen värivuodenaikaan. Tärkeintä onkin, että kangasta hallitsevat sävyt ovat omissa väreissä, jolloin vaate ei vaadi käyttämään vääränsävyisiä asusteita.

Tämän kokonaisuuden huivin ja laukun väri on oranssi, joka kuuluu ”Syksyn” värikartan tehosteväreihin. Matalakantaiset kengät ovat tumman beigen sävyiset, ulkopohja on oranssi.

Asukokonaisuus 2

Vaatekaappi kevätkuntoon - kokeile mobiiliavustajaa, VoimapuuTämä yhdistelmä perustuu tummansinisiin farkkuihin. ”Syksyn” tulisi välttää kaikkia sinipohjaisia sävyjä lukuun ottamatta tummaa sinililaa, sinivihreää ja turkoosinvihreää.

Tummansininen ei kuulu ”Syksyn” värikarttaan eli farkut ovat ns. vääränväriset. Niistä tulisi siis hankkiutua eroon ja siirtyä käyttämään kokonaan esimerkiksi värifarkkuja.

Edellisen kokonaisuuden oliivinvihreät farkut sopisivat myös tähän yhdistelmään. Yläosana on vihertävä, raidallinen paitapusero oliivinvihreän liivin alla. Tämä yläosa sopisi myös oliivinvihreiden farkkujen kolmanneksi yläosaksi.

Ruudullisen ponchon sävytys on ”Syksyn” väreissä lukuun ottamatta hentoista vaaleansinisen häivähdystä. Ruskeansävyisen laukun, oranssin baskerin ja ruudullisen huivin sävyt löytyvät niin ikään ”Syksyn” värikartasta. Matalakantaiset kengät ovat samat, kuin edellisessä asukokokonaisuudessa.

Valmiit asukokonaisuudet helpottavat päivittäisiä vaatevalintoja

Opittuani Your Closet -sovelluksen peruskäytön, innostuin leikittelemään erilaisilla asukokonaisuuksilla. Laukut, huivit ja puserot vaihtuivat näppärästi eri yhdistelmien välillä.

Oli helppoa kokeilla myös eri tyylejä. Itse huomasin omistavani 2-3 eri tyylin mukaisia vaatteita. Kaikkia niitä ei voi yhdistää toisiinsa, mutta sovelluksella voi helposti rakentaa kokonaisuuksia erilaisia mielentiloja varten. Fiiliksen mukaan voi valita vaikkapa klassisen, etnisen tai luonnonmukaisen tyylin yhdistelmän.

Sovelluksessa on myös kuvankäsittelytoimintoja. Kuvia voi muokata sopivankokoiseksi, pyöritellä ja asetella mielin määrin. Kuvan taustan voi myös poistaa tai vaihtaa sen värin.

Vaatteiden värejä voi tarkastella erikseen ja sovellus sisältää monia muitakin hyviä ominaisuuksia, mm. hakutoiminnon ja toivelistan. Asukokonaisuuksia ja ideoita voi myös jakaa toisten samasta aiheesta kiinnostuneiden kanssa.

Vaatteiden ja asusteiden kuvaamiseen kannattaa käyttää aikaa, vaikka se tuntuukin aluksi työläältä. Huivien ja kenkien asettelu voisi olla parempikin, kuin mitä omissa  esimerkkikuvissani on.

Kuvissa olevat tarpeettomat ja häiritsevät asiat, kuten esimerkiksi vaatepuut yms. voi rajata sovelluksessa kätevästi pois. Harjoittelemalla ja käyttämällä kaikkia sovelluksen eri ominaisuuksia, siitä saa enemmän irti.

Valmiit asukokonaisuudet niin vaatekaapissa kuin sovelluksessakin helpottavat päivittäisiä vaatevalintoja. Myös unohduksissa olleita vaatteita tulee käytettyä, kun ne jo kuuluvat valmiina johonkin asukokonaisuuteen.

Huomasin mm, että minun ei tarvitsekaan lähteä vaateostoksille luodakseni kevätkapselin. Kaikki tarvittava löytyy, kunhan vain otan käyttöön myös kaapin perälle unohtuneet vaatteet ja asusteet – mikä rahansäästö!

Mobiilisovellus ohjaa myös vaateostoksilla. Pukeutumisneuvojaa se ei ehkä korvaa, mutta hyvä avustaja se on. Sen avulla on kätevää mm. tarkistaa, mitä asukokonaisuuksia omassa vaatekaapissa olikaan ja miten uusi vaate mahdollisesti sopisi eri yhdistelmiin.

Vaatekaappi kulkee siis mukana kaikkialla – miten kätevää ja käytännöllistä!

Tietoa maksuttomasta Your Closet – sovelluksesta

Lue myös:

Kapselivaatekaappi – helppoa pukeutumista

Capslook – iloa ja selkeyttä

Jos et ole varma omista väreistäsi, tutustu värianalyysiin:

Värillä on väliä 

Beauty Colors (BC) -värianalyysit


 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s