Tukisukat hellivät jalkojasi

Tukisukat hellivät jalkojasi

Sisältääkö työsi paljon kävelyä tai joudutko kenties nostamaan raskaita taakkoja? Vietätkö suurimman osan päivästä seisoen tai istuen? Ovatko jalkasi iltaisin väsyneet, raskaat ja ehkä turvoksissakin? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen myöntävästi, saatat löytää ratkaisun pulmaasi tästä artikkelista.

On oikeastaan ihme, että itselleni ei ole tullut mieleen aiemmin hankkia tukisukkia. Hoitoalan työntekijänä ole tehnyt paljon sekä seisoma- että istumatyötä. Tuo kiusallinen vaiva: väsyneet, raskaat, turvonneet jalat, on tullut vuosien varrella hyvin tutuksi. Jalkojani olen lepuuttanut nostamalla ne ylös seinää vasten työpäivän jälkeen. Mieleeni ei ole tullut, että tukalan olotilan voisi ehkäistäkin.

Nyt tähän tilanteeseen tarjoutui apu. Sain sähköpostiini kyselyn, olisinko kiinnostunut kokeilemaan polvipituisia tukisukkia. Ilmoitin halukkuuteni ja muutaman päivän kuluttua valitsemani tukisukat tupsahtivat postilaatikkooni. Kätevää!

Tukisukat hellivät jalkojasi

Värikkäät tukisukat

Paketista kuoriutuivat juuri ne lilanväriset, kukalliset polvipituiset tukisukat, jotka olin valinnut Color4caren laajasta valikoimasta tukipolvisukkia. Aiempi käsitykseni oli, että tukisukat ovat melko tylsän näköisiä ja hankalia käyttää. Vanhahtava mielikuvani perustui lähinnä lääkinnällisiin hoitosukkiin, joita käytetään esimerkiksi suonikohjuleikkausten jälkihoidossa ja joiden pukeminen voi olla jo operaatio sinänsä.

Nykyään voi näyttää värikkäältä myös työvaatteissa ja jakaa näin iloa myös ympäristöön. Color4caren tukisukkia on monia eri värejä ja kuoseja. Tilausvaiheessa itselläni oli jopa valinnanvaikeus. Parin päivän nettiselailun jälkeen valitsin sukat, joiden väri ja kuosi sopii myös vapaa-ajan vaatteisiini.

Tällä hetkellä työskentelen pääasiassa tietokoneen ääressä, joten istumista tulee vähintäänkin 6 tuntia päivittäin. Olen pitänyt uusia tukisukkiani useina päivinä peräkkäin aamusta iltaan. Iltaisin ei turvotuksia ole esiintynyt ja jalat ovat tuntuneet yllättävänkin kevyiltä. Olisinpa perehtynyt tukisukkien käytön hyötyihin jo aikaisemmin!

Olen pessyt sukat ohjeen mukaan 60 -asteisessa vedessä. Jännityksellä odotin, kuinka käy kauniin värin, pysyykö se? Entä kutistuvatko sukat; puuvillan osuus materiaalista on 74 %. Turhaan olin huolissani! Sukat olivat säilyttäneet täydellisesti entiset muotonsa, mittansa ja värinsä.

Mitä eroa on tukisukilla ja hoitosukilla?

Nämä kokeilemani sukat lukeutuvat ns. kevyisiin tukisukkiin, jotka on tarkoitettu käytettäväksi terveissä jaloissa. Niiden kompressio (puristus) on 16 -18 mmHg, joka tarkoittaa, että niitä voi käyttää koko päivän, ilman että ne alkavat tuntua epämukavilta.

Edellä mainitun kompression omaavia tukisukkia kutsutaan myös lentosukiksi, josta ilmeneekin yksi tukisukkien merkittävä käyttötarkoitus: pitkillä lentomatkoilla ne ehkäisevät ja vähentävät alaraajojen turvotustaipumusta ja väsymistä.

Pitkä juna- tai automatka on verrattavissa pitkään lentomatkaan. Lentosukkien käyttäjillä laskimotukoksia on tutkimusten mukaan esiintynyt vähemmän kuin niitä käyttämättömillä.

Hoitosukat puolestaan on tarkoitettu alaraajojen laskimo- ja imusuoniperäisten turvotusten ja sairaustilojen hoitoon.  Ne ovat tarkasti henkilön mittojen mukaan valittuja lääkinnällisiä sukkia.

(Saarikoski ym. 2012)

Tukisukat hellivät jalkojasi

Tukisukkien valinta

Tukisukkien paineluokat (kompressioluokat) ilmaisevat hoitopaineen elohopeamillimetreinä (mmHg) nilkan kohdalta, josta paine vähenee asteittain ylöspäin. Yleinen suositus on, että laskimovaivojen ehkäisyyn soveltuu paineluokka I  (= 15-21 mmHg), jota käytetään kevyissä tukisukissa.

Sukkien oikean koon määrityksen tarvitaan kengän kokonumero sekä nilkan ohuimman ja pohkeen paksuimman kohdan ympärysmitta. Mittaukset tehdään yleensä aamulla, kun alaraajoissa on mahdollisimman vähän turvotusta.

Tukisukat hoitavat jalkojasi
Color4care -tukisukkien mittataulukko

Vinkkejä tukisukkien käyttöön

Kevyet tukisukat, samoin kuin hoitosukatkin puetaan aamulla ennen ylösnousua, kun alaraajoissa ei vielä ole turvotusta. Jos aamulla on jalkeilla ja jaloissa on turvotusta, on hyvä olla vielä makuulla ennen sukkien pukemista.

Alaraajoja voi pitää myös koholla puolisen tuntia, jotta turvotus poistuu. Nilkkojen ojennus ja koukistus alaraajat seinää vasten tehostaa turvotuksen poistumista. Lisäksi alaraajoja voi kevyesti hieroa nilkasta reiteen päin.

Polvipituisten tukisukkien kohdalla on tärkeää huomioida, että sukka päättyy noin kaksi senttimetriä polven alapuolelle. Jos sukka on hiukan liian pitkä, sitä on vedettävä alaspäin niin, että se jakautuu tasaisesti koko säären pituudelta.

Tukisukat hellivät jalkojasi

Jos sukkia käytetään jatkuvasti, niitä kannattaa hankkia esimerkiksi kaksi paria, jotta ne ovat päivittäin käytettävissä – toinen pari kuivumassa ja toinen pari seuraavaa päivää varten. Tosin näitä iloisen värisiä tukisukkia voisi hankkia useampiakin pareja – vaikka omansa jokaiselle viikonpäivälle.

Tutustu tästä valikoimaan…

Lähteet:

Color4care

Saarikoski R, Stolt M, Liukkonen I: Terveet jalat / Hoitosukat. 10.12. 2012. Terveyskirjasto.fi

_________________________________________________________________________

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Color4caren kanssa. Color4caren tavoitteena on tuoda piristystä työpäivään värikkäiden tuotteiden muodossa.

Lue myös:

Helli jalkojasi

Virkistävä jalkakylpy

2 Comments

  1. Mulla on myös ruvennut olemaan työpäivien jälkeen hirveän turvonneet ja väsyneet jalat. Kuulin ystävältäni, että tällaiset tukisukat voisivat auttaa tilanteeseen, niin rupesin sen takia googlettelemaan. Kiitos kätevistä käyttövinkeistä ja kiva tietää, että väri ja kuosivaihtoehtoja on noin runsaasti!

    1. Hei Maija,
      Olipa mukava kuulla, että sait hyviä käyttövinkkejä artikkelista. Kiitos kommentistasi. Kun kirjoitin artikkelia, yllätyin itsekin, miten paljon erilaisia tukisukkia on tarjolla ja todellakaan ne eivät tänä päivänä ole tylsän näköisiä. Hyötykäytön lisäksi piristävät päivää muutenkin. Toivottavasti olet löytänyt sopivat tukisukat, valikoimaa löytyy…
      – Sirpa Voimapuusta😊👍.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s