Savulohi-kurkkurulla, ilmakuivattua kinkkua, salamia ja ricotta -juustoa

Savulohi-kurkkurulla, ilmakuivattua kinkkua, salamia ja Ricotta -juustoa

Helmikuun maistelulautasten (2) pääraaka-aineina olivat kylmäsavustettu lohi, tuorekurkku, ilmakuivattu kinkku, salami ja Ricotta -tuorejuusto. Ideat molempiin maistelulautasiin löytyivät Pinterestiin kokoamastani ruoka-aiheisesta taulusta.

Savulohi-kurkkurulla

Kylmäsavustusta käytettiin entisaikaan kalan ja lihan säilöntään. Nykyisin savustamisen merkitys on ensisijaisesti maun antaminen. Mikäli kylmäsavustettu lohi halutaan valmistaa itse, tulee lohi ensin graavata, jonka jälkeen vasta seuraa savustaminen.

Tämän pienen maistiaisen vuoksi itsevalmistettu kylmäsavulohi olisi vaatinut melkoisen ponnistuksen. Helpompaa oli tällä kertaa tyytyä valmiiseen tuotteeseen.

 

Ainekset:

1 pieni kurkku kuorineen
100 g kylmäsavustettua lohta (4 viipaletta)
50 g yrttituorejuustoa
½ sitruunaa
tilliä koristeeksi

Valmistus:

Sivele veitsellä lohiviipaleelle tuorejuustoa. Kääri rullalle. Höylää (esim. juustohöylällä) kurkusta 4 pitkää viipaletta. Aseta lohirulla kurkkuviipaleen toiseen päähän ja kääri kurkun kanssa rullaksi.

Kiinnitä kurkkulohirulla esim. pitkällä hammastikulla. Asettele lohirullat tarjoilulautaselle tai valmiiksi annokseksi. Koristele puolikkailla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Lisäkkeeksi sopii patonki / yrttipatonki.

Viini

Savulohi-kurkkurullan seuralaiseksi valittiin itävaltalainen valkoviini Rabl Grüner Veltliner 2016, jonka hapokkuus, hedelmäisyys ja mausteisuus sopi hyvin yhteen erityisesti lohen kanssa.

Lue lisää Viinihetki -blogista: Valkoviini Itävallan kansallisrypäleestä

Serrano -kinkkua, salamia ja Ricotta -juustoa

Ilmakuivattu vuoristokinkku on oleellinen osa espanjalaista ruokapöytää. Ravintoloissa sitä saa yleisesti tapaksina tai pieninä annoksina. Kaupassa se on tarjolla joko valmiiksi viipaloituna ja pakattuna kuten muutkin lihatuotteet. Salami on yleisnimi ilmakuivaamalla kypsytetyille italialaistyyppiselle kestomakkaroille.

Ricotta, pehmeä, hiukan mureneva tuorejuustotyyppinen juusto, (rasvaa 11 %) on valmistettu herasta.  Se syntyy toisen tuorejuuston, mozzarellan valmistuksen sivutuotteena. Perinteisesti aito ricotta valmistetaan Sisiliassa lampaanmaidosta.

 

Ainekset:

  • ilmakuivattu espanjalainen kinkku
  • italialainen salamimakkara
  • italiainen Ricotta-tuorejuusto
  • tuoretta persikkaa
  • vuonankaalia
  • manteleita
  • pippuria

Asettele lautaselle kinkku- ja puolitetut makkara-siivut. Tämän jälkeen viipaloidut persikat ja ricotta- juustonokareet. Koristele vuonankaalille ja manteleilla. Ricotta -juustoa voi käyttää sellaisenaan tai maustaa esimerkiksi sitruunan kuorella, suolalla, pippurilla ja/tai hienonnetuilla yrteillä.

Viini

Ilmakuivattu espanjalainen Serrano -kinkku ja italialainen salami tuntuivat vaativan seurakseen punaviiniä. Espanjan Riojan alueelta kotoisin oleva Glorioso Crianza 2012 tuki hyvin edellä mainittuja etelä-eurooppalaisia makuja.

Lue lisää Viinihetki -blogista: Glorioso Crianza 2012 – mutkaton espanjalainen

Lisätietoa:

Serrano-kinkku, Espanjan ylpeydenaihe

Lue myös:

Maistelumenu: merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini -sabayon

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s