Tammikuun teema: Terveydeksi

vesilasi

Muistatko pitää huolta riittävästä juomisesta? Tärkeä asia! Janon tunne ilmoittaa elimistön tarpeesta saada juotavaa. On kuitenkin hyvä juoda ennen kuin on janoinen, koska jano merkitsee jo pientä nestevajausta.

Juomisen tarvetta lisää korkea lämpötila, kuten saunominen tai helteinen sää. Liikunnan määrän lisääminen ja suolainen ruoka lisäävät nesteen tarvetta, samoin kuume, ripuli ja flunssa.

Paras janojuoma on vesi. Varmistaakseni itse riittävän juomisen, olen ottanut tavaksi laittaa työpöydälle vesipullon, josta päivän mittaan naukkailen vettä, niin että suositeltu päivittäinen nesteannos 1 – 1,5 litraa tulee nautittua.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa mm:

 • Juo päivittäin 1–1,5 litraa nesteitä (5–8 juoma-annosta) ruoan lisäksi
 • Kun ikää kertyy, pidä erityistä huolta siitä, että juot riittävästi päivittäin
 • Tavallinen vesijohtovesi on paras janojuoma
 • Nauti päivittäin mieluiten rasvatonta maitoa, piimää, maustamatonta tai vähäsokerista jogurttia
 • Juo kahvi ja tee ilman sokeria sellaisenaan tai maidon kanssa
 • Käytä makeita ja/tai happamia juomia vain satunnaisesti ja mieluiten ruoan kanssa
 • Alle 15-vuotiaille ei suositella kofeiinipitoisia juomia
 • Alkoholijuomat eivät ole lasten, nuorten, raskaana olevien eivätkä imettävien juomia
 • Jos käytät alkoholia, muista kohtuus
 • Opettele lukemaan juomien pakkausmerkintöjä
 • Opettele lukemaan juomien pakkausmerkintöjä
Lue lisää juomasuosituksista seuraavasta pdf – julkaisusta (mm. suosituksia eri ikäisille):

Juomilla on väliä – harkitse, mitä juot. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan juomasuositukset (pdf)


7.1.2019


Miten korjaisin omaa ruokavaliotani… mietin muutama päivä sitten. On tullut tavaksi tarkistella omia terveystottumuksia aina vuoden aluksi. No, puntaroinnin päätteeksi päätin lisätä kasvisten syöntiä. Yleensä  syön jotakin kasvista päivittäin, mm. porkkanan grillattu porkkana, voimapuu, ajankohtaistarouskuttelu kuuluu jokaiseen aamuun.

Kasviksia ja juureksia tulee tuskin koskaan syötyä liikaa, varaa on lisätä. Kasvikset sisältävät vähän energiaa, mutta runsaasti suojaravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja kemikaaleja. Siksi ne ovatkin niin tärkeitä elimistölle ja helpottavat mm. painonhallintaa.

Katsoin kasvisten käyttösuosituksia Sydänliiton sivuilta ja oikein muistin: kasviksia suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä. Tämä määrä saadaan kokoon kuudesta, oman kämmenen kokoisesta annoksesta. Lapsille suositellaan vähintään viittä, oman kämmenen kokoista annosta päivässä.

Sydänliiton mukaan yksi kourallinen on esimerkiksi:

 • yksi keskikokoinen tomaatti
 • yksi keskikokoinen porkkana
 • 1½ dl raastetta tai vihersalaattia
 • 1½ dl kypsennettyjä kasviksia eli lämmintä kasvislisäkettä
 • 1 dl marjoja tai
 • yksi hedelmä

Aamuisin rouskuttelemani porkkana on siis vain 1/6 annosta päivän suosituksesta! Vihersalaattia tulee syötyä useimmiten pääaterialla ja ehkä 1 hedelmäkin päivässä. Mutta tuossa määrässä on siis vasta puolet tavoitteesta..

Miten saada suositeltu määrä kokoon? Itse voisin lisätä aamupuuroon tai jogurttiin yhden desilitran marjoja, lounaalla tai päivällisellä lautaselle kaksinkertainen annos salaattia tai kasvislisäkettä ja vaikkapa iltapalalla yksi tomaatti tai 1/3 osa kurkkua. Nyt sitten vain tuumasta toimeen…

Tärkeää on syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti joka päivä. Kasvisten käyttöä voi ehkä helpoiten lisätä ottamalla ne osaksi jokaista ateriaa. Vaikeinta lienee tehdä päätös siitä.
31.1.2019

Miten pitää parempaa huolta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista?

Uusi vuosi on alkanut. ”Yllätän” itseni jälleen jokavuotisen aiheen ääreltä: miten pitää parempaa huolta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista? Loppuvuodesta säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokailu useimmiten unohtuvat. On muka tärkeämpää tekemistä, kuten vaikkapa jouluvalmistelut, pikkujoulujen vietto ym. Tosin joulunaikaan kuuluu myös se, että voi ottaa rennosti ja antaa ”piut paut” säännönmukaisuuksille.

Alkuvuodesta on kuitenkin jälleen aika todeta, että omasta terveydestä ja  hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää joka päivä. On tärkeää muistaa unen, levon, rentoutumisen, ruokailun, liikunnan, perheen, sukulaisten, ystävien, työn, opiskelun ja harrastusten välinen tasapaino. Itselle tärkeiden asioiden toteutuminen ovat arjen pieniä ihanuuksia.

Voimaa kuntosalilta, Voimapuu

Itse aloitan yleensä ensimmäisenä huolenpidon liikunnasta ja ruokavaliosta. Uuden vuoden lupauksia en tee, mutta hyviä päätöksiä kyllä. Nytkin olen tehnyt päätöksen palata jälleen kuntosalille parin kuukauden ”joulutauon” jälkeen. Olen myös päättänyt keventää ruokavaliotani lisäämällä kasvisten syöntiä.

Suurempienkin hyvinvointitavoitteiden asettaminen on hyödyllistä, mutta eteneminen pienin askelin on tärkeää. On mukavaa nauttia pienistä onnistumisista ja samalla suuremman tavoitteen saavuttaminen on jälleen piirun verran lähempänä.

Voimapuun tammikuun teemana on erityisesti terveys ja siihen liittyvät asiat. Teemaa sivuavat aiemmin kirjoitetut artikkelit löytyvät ”Terveydeksi” aihealueelta. Lisäksi blogin etusivulle on tehty joitakin nostoja, aiemmin kirjoitettuja postauksia, kuten Motivoi itsesi liikkeelle ja Voimaa kuntosalilta.

Tammikuun Voimapuun Puhalluksessa syvennytään terveysteemaan enemmän. Tilaa tästä Puhallus!