Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Ruoanlaitto harrastuksena on rentouttavaa. Maistelulautasten rakentelu on yhteinen harrastus puolisoni kanssa noin 1-2 x kk. Maistelumenu syntyy 2 x vuodessa, yksi kesällä, yksi talvella.

Tämän vuoden toisen maistelumenun suunnittelu lähti tällä kertaa liikkeelle ruokajuomasta. Merkityksellisen juhlan kunniaksi puolisoni oli varannut meille vuosikertasamppanjaa ja toki se ansaitsi arvoisensa aterian.

Tarkoituksena oli käyttää samppanjaa ruokajuomana läpi koko aterian. Se asettikin haasteita ruoka-aineiden valinnalle ja aiheeseen täytyi tutustua tarkemmin etukäteen. Heti aluksi tuli mieleen, että kalaa ja/tai äyriäisiä ateriakokonaisuuden tulisi sisältää.

Kun kyse oli maistelumenusta, se tarkoitti sitä, että annokset olivat todella pieniä ja siksi niitä tuli olla monta. Päätimme, että viisi erilaista maistiaista olisi sopiva määrä. Niiden valmistamisessa vierähtäisi varmasti vähintäänkin 2-3 tuntia. Osa ohjeista löytyi omista resepteistä ja osa jälleen Pinterestin ideakuvastosta.

Menun koostumus oli seuraava:

  1. Avokado-katkarapumaljat
  2. Parmesancripsit kylmäsavulohen ja tuorejuuston kera
  3. Kampasimpukat ja mansikkasalsa
  4. Kuhaa, hernepyrettä ja kuminavaahtoa
  5. Paahtoleipää juustojen mansikan ja ananaskirsikan kera

Lesitiini – mihin sitä tarvitaan?

Pinterestin annoskuvissa oli jälleen se ongelma, että varsinaista reseptejä ei löytynyt, mutta onneksi jonkinlainen tarveaineluettelo kuitenkin. Aivan arvailujen varassa ei siis tällä kertaa tarvinnut toimia.

Aineluettelot olivat englanninkielisiä ja siksi olikin ensin selvitettävä, mistä ruoka-aineesta kulloinkin oli kyse. Selvisi esimerkiksi, että arugula tarkoittaa rucolaa, pea hernettä, shallot salottisipulia, scallop kampasimpukkaa jne. Loistava tapa kartuttaa englannin kielen ruokasanastoa!

Kun tarveainelista saatiin valmiiksi, oli seuraava askel kaupassakäynti. Ruoka-aineet löytyivät helposti paitsi (soija) lesitiini, joka jäi puuttumaan. Sitä ei yllättäen melko hyvinkään varustellusta kaupasta löytynyt.

Itse asiassa emme tarkalleen olleet tietoisia siitä, mihin lesitiiniä tarvittiin – oletettavasti joko hernepyreeseen tai kuminavaahtoon. Päätimme, että se jätetään pois, eikä enempää aikaa käytetä sen etsimiseen.

Maistelulautaset

Ruoka-aineiden hankinnan jälkeen alkoi haasteellisin vaihe – itse maisteluannosten valmistaminen ja kokoaminen.

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Avokado-katkarapumaljat

Tämä lautanen valmistui helposti. Sen verran nimittäin helpotimme itseämme (mitä ei oikeastaan kuuluisi tehdä), että ostimme valmiin avokadodipin kaupasta, jolloin tehtäväksi jäi vain dipin ja katkarapujen asettelu lautaselle. Periaatteena on, että kaikki tarjottava valmistetaan itse alusta loppuun, mutta tällä kertaa siis lipsuttiin avokadososeen osalta.
Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Parmesancripsit kylmäsavulohen ja tuorejuuston kera

Parmesancripsien valmistus oli yksinkertaista. Valmiita parmesanlastuja aseteltiin pieninä kasoina uunipannulle ja lastut uuniin noin 10 minuutiksi, jonka jälkeen ne jäähdytettiin. Kun cripsit olivat jäähtyneet, lusikoitiin päälle yrttituorejuustoa ja aseteltiin kylmäsavulohiviipale ”ruusukkeeksi” tuorejuuston päälle. Tilliä koristeeksi.

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Karamellisoidut kampasimpukat ja mansikkasalsa

Tämän lautasen rakentaminen aloitettiin mansikkasalsan valmistamisella. Ensin mansikat soseutettiin, jonka jälkeen soseeseen lisättiin suolaa, pippuria, sitruunaa, silppuna basilikaa, rucolaa ja lopuksi maku viimeisteltiin balsamicolla.

Kampasimpukka ”karamellisoitiin” pannulla öljyssä, jonka jälkeen se aseteltiin lautaselle. Kampasimpukan päälle lusikoitiin mansikkasalsaa ja koristeeksi basilikanlehti sekä rucolaa.

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Kuhaa, hernepyrettä ja kuminavaahtoa

Tämä lautanen oli koko menun haasteellisin tehtävä. Hernepyreen valmistaminen onnistui hyvin, samoin kuhan paistaminen. Suurin ongelma seurasi kuminavaahdon valmistamisessa.

Tarveaineluettelossa ei ollut mainittu sen enempää kananmunaa kuin kermaakaan, joten millä vaahto saataisiin aikaiseksi? Luettelosta löytyivät kyllä kuminansiemenet, mutta miten siemenistä irrotetaan maku ja siirretään vaahtoon?

Pinterestin kuvassa kuminavaahto oli kauniin valkoista ja kuohkeaa ja tekstin mukaan sen piti antaa aterialle pikantti, ”unmemorable” säväys. Vaahto onnistui vatkata kanamunan valkuaisesta. Kermaa olisi ehkä myös pitänyt olla, jotta kuminan siemenet olisi voinut esimerkiksi liuottaa siihen…(?)

Ei valitettavasti syntynyt ikimuistettavaa makuelämystä – kuminan maku vaahdossa oli olematon! Olisiko lesitiinillä voinut olla jokin rooli vaahdon valmistuksessa??

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu

Paahtoleipää juustojen, mansikan ja ananaskirsikan kera

Tämä lautanen oli osittain tuttu. Paahtoleipää vuohenjuuston ja mansikoiden kera olimme aikaisemminkin kokeilleet, joten tiedossa oli, että se sopii samppanjan kanssa erittäin hyvin. Jotain uutta lautaselle täytyi kuitenkin keksiä ja niin lautaselle lisättiin vielä pala valkohomejuustoa ananaskirsikan kera.

Viini

grande_annee_bollinger_1996Samppanja, 22- vuotias Bollinger Grande Année 1996 oli ollut viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa.

Tämän maistelumenun kumppanina se sai osoittaa olevansa erinomainen ruokaviini. Erityisen hyvin se sopi kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi.

Lue lisää samppanjasta:

Hienostunut 22- vuotias samppanja ”Bolly”

Lue myös:

Maistelulautasella riistaa, linnunmaksaa, sharonia ja ananaskirsikoita

Tämän maistelumenun haasteena oli kuminavaahdon valmistaminen ja lesitiinin käyttö. Mielelläni kuulisin, miten kuminavaahto valmistetaan tai mihin/miten lesitiiniä ruoanvalmistuksessa käytetään?

Tiedätkö sinä? Kommentoi alla olevaan Vastaa-kenttään.

2 Comments

    1. Kiitos. Kyllä oli mukava harrastepäivä…todellakin kokonainen päivä tämän kulinaristisen voimaannuttavan elämyksen loihtimiseen😀

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s