Maaliskuun ensimmäisen maistelulautasen pääruoka-aineet olivat saksanhirvi, bataatti, punajuuri ja sharon. Alun perin annoksessa oli tarkoitus olla kokolihaa, mutta lähikaupan riistalihan tarjonta pelkistyi valitettavasti pakastettuun vuoltuun saksanhirveen. Myös alkuperäisen suunnitelman palsternakka vaihtui bataattiin.
Toinen maistelulautanen koostui ankanmaksasta, savustetusta kinkusta, viikunahillokkeesta ja ananaskirsikasta. Ankanmaksa on harvinaisuus, jota on tullut maistettua korkeintaan pari kertaa aiemmin.
Saksanhirveä, bataattilohkoja, punajuurta ja sharonia
Bataatin kypsentämiseen löytyi mielenkiintoinen ohje Pinterestistä ” Patatas al horno con especias y parmesano”. Bataatit lohkotaan, kieritellään kananmunassa sekä maustetussa parmesaanimausteseoksessa ja kypsennetään uunissa (ohje alla). Kerrassaan herkullisia nauttia vaikkapa dippikastikkeen kera.
Uunissa kuorrutetut bataattilohkot (n 10 kpl)
- 1 bataatti
- 3 kananmunaa
- parmesaanijuustoraaste 1,5 dl
- persilja 0,5 dl
- oregano 1 rkl
- paprikajauhe 1 tl
- valkosipulijauhe 1 tl
- punapippuria ½ tl
- valkopippuri 1 tl
- suolaa
Valmistus:
Pese bataatti ja lohko pitkittäin kuorineen (8-10 lohkoa). Sekoita kanamunat toisessa astiassa ja toisessa parmesaanijuusto ja mausteet. Kieritä bataattilohkot ensin kananmunassa ja sitten juustomausteseoksessa. Asettele uunipellille ja paista n. 190 asteessa 30 minuuttia.
Maistelulautasen kokoaminen aloitettiin asettelemalla ensin punajuuriviipaleet siten, että niiden väliin jätettiin tila pannulla ruskistetulle saksanhirvelle. Bataattilohkot aseteltiin annoksen molempiin päihin ja tämä jälkeen oli koristeiden vuoro.
Annoksen koristeiden väreiksi valittiin vihreä ja oranssi. Vihreänä käytettiin keräsalaatin lehtiä. Oranssipintainen sharon oli meille melko tuntematon kasvis, joten sitä maisteltiin ensimmäistä kertaa tämän aterian yhteydessä. Soijakastike soveltui pieniksi tummiksi koristepisaroiksi lautaselle.
Viini
Kun lautasella oli riistaa, valittiin sen kumppaniksi punaviini Damilano Lecinquevigne Barolo 2008, joka oli sattuva valinta. Se tuki kauttaaltaan hyvin maistelulautasen eri makuja.
Lue lisää viinistä: Barolo – viinien kuningas
Ankanmaksaa, savustettua kinkkua, ananaskirsikoita ja viikunahilloketta
Ankanmaksa Bloc de Foie Gras de Canard oli tulijainen Helsinki-Vantaan lentoaseman herkkumyymälästä. Pakkaus oli juuri sopivankokoinen kahdelle maistelulautaselle.
Maksa oli helppo nostaa lautaselle siivujen välissä olevien ”välilevyjen” avulla. Ilman välilevyjen tukea maksa olisi todennäköisesti muussautunut siirtovaiheessa muodottomaksi möykyksi.
Scwartzwaldin savukinkkuviipaleet kierittiin löysälle rullalle ja aseteltiin osittain ankanmaksasiivun päälle. Lautasen toiselle laidalle sijoitettiin noin teelusikallinen viikunahilloketta ja sen eteen koristeeksi ananaskirsikka hiukan avattuine lehtineen. Pienet vihreät lehtipersiljan oksat aseteltiin ankanmaksasiivun ja hillokkeen päälle.
Näin jälkeenpäin, kun lautasen asettelua tarkastelee, voisi ananaskirsikan ja viikunahillon paikkaa vaihtaa. Viikunahilloke pienempänä ja matalampana elementtinä olisi voinut sopia paremmin ananaskirsikan eteen. Lisäksi alkuperäiseen ”plating” –suunnitelmaan kuulunut ohut porkkanasuikale unohtui täysin ☹. Sen paikka olisi ollut sirosti kierteisenä vaalean maksasiivun päällä lautasen etualalla. Jotakin jäi siis puuttumaan… 😉
Viini
Tälle maistelulautaselle viiniksi valikoitui makea Sauternesin valkoviini Chateau Filhot 2007. Kyseinen viini ja ankan- tai hanhenmaksa on perinteinen, hyväksi havaittu, klassinen yhdistelmä ja tälläkin kertaa sen voitiin todeta toimivan hyvin.
Lue lisää viinistä: Chateau Filhot 2007 – samettista makeaa Sauternesista
Lisätietoa:
Sharon
Sharon, persimon tai kaki. Kaikki ovat saman hedelmän eri lajikkeita. Persimonit tulevat Espanjasta, kakit Japanista ja sharonit Israelista. Persimonia voi syödä kovana tai pehmeänä, samaten sharonia, mutta kakin vain pehmeänä. Niitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää suolaisiin tai makeisiin salaatteihin.
Sharon on kaikkein pisimmälle jalostettu muoto, josta happamuutta aiheuttava happo on saatu poistettua. Sharonissa ei ole siemeniä ja se on myös raakana makeaa.
Kurpitsaa muistuttava tomaatin kaltainen kasvis luokitellaan helposti hedelmäksi, vaikka se kasvitieteelliseltä luokitukseltaan onkin marja.
Sitä käytetään kuitenkin yleisimmin hedelmien tavalla. Sharon sisältää runsaasti kuitua, fenolisia yhdisteitä, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa.
Ananaskirsikka
Etelä-Amerikasta Perusta kotoisin oleva ananaskirsikka kantaa myös nimiä; karviaiskoiso, kapinkarviainen ja inkamarja. Sillä ei kuitenkaan ole mitään yhteistä ananaksen, kirsikan tai karviaisen kanssa.
Sen sukulaisia ovat mm. tomaatti ja peruna. Ananaskirsikka on trooppisiin koisokasveihin kuuluva marjahedelmä.
Ananaskirsikka muistuttaa kirsikkaa ja kirsikkatomaattia. Hedelmää ympäröivät vaaleanruskeat, paperinohuet lehdet ovat syötäväksi kelpaamattomia. Ananaskirsikka on makea, oranssin värinen ja painaa noin 5 grammaa. Kypsä ananaskirsikka maistuu raikkaalta, happaman kirpeältä ja hieman ananakseen vivahtavalta.
Hedelmät voi syödä sellaisenaan tai niistä voi keittää hilloa. Niistä voi valmistaa myös marmeladia tai hyytelöä runsaan pektiinipitoisuuden vuoksi. Ananaskirsikat sopivat myös erilaisiin jälkiruokiin, hedelmäsalaatteihin ja ruokaisiin salaatteihin.
Niitä voi myös käyttää koristeena esimerkiksi kakkuihin tai juomiin. Koristeelliset lehdet voi taivuttaa auki. Ananaskirsikka sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia. Energiaa hedelmässä on noin 50 kcal/ 100 g.
Lisätietoa ankanmaksasta ja sen käytöstä ruoka-aineena:
Lue myös:
Savulohi-kurkkurulla, ilmakuivattua kinkkua, salamia ja ricotta -juustoa
Maistelumenu – merileväkaviaaria, kookoskastiketta ja rosmariini-sabayon