Muutoksen tiellä – 5 askelta, miten asettaa tavoitteita

Muutoksen tiellä - miten asetat tavoitteita, Voimapuu

Teetkö samat uudenvuodenlupaukset joka vuosi? Pyritkö samaan tavoitteeseen ja lupaat itsellesi, että nyt tänä vuonna saavutat päämäärän? Jostakin syystä muutamien päivien, viikkojen tai kuukausien kuluessa huomaat, että taas suunnitelmat lopahtivat. Melko tuttua monelle…

Miten em. kierteen voisi rikkoa? Tästä artikkelista löydät vinkkejä tavoitteiden asettamiseen, miten pysyä tavoitteen suunnassa ja päästä asetettuun päämäärään.

Muutos ja tavoitteiden asettaminen

Toivomme usein jotakin muutosta elämään: lisää hyvinvointia, parempaa kuntoa, enemmän työtyytyväisyyttä, arjen sujuvuutta ym… Kun haluamme muutosta, toivomme sen tapahtuvan heti. Useimmiten muutos tarvitsee kuitenkin työtä, ongelmanratkaisua ja sisua – määrä riippuu muutoksen suuruudesta.

Jotta voi suunnata tekemisensä oikein, on hyvä käyttää muutama hetki suunnitteluun. On tärkeää kirkastaa itselleen, mihin oikeasti tarvitsee muutosta. Jos tavoitteena on oman kunnon kohentaminen, ei kuntoilun aloittaminen yksinomaan tee siitä tietoista tavoitetta.

Tavoitteiden asettaminen on prosessi, joka alkaa tavoiteltavasta päämäärästä. Tavoitteen asettamisen jälkeen on toteutussuunnitelman vuoro, jota seuraa työskentely tavoitteen/päämäärän saavuttamiseksi.

Edelliseen kuntoiluesimerkkiin viitaten, todellinen tavoite olisikin ennemmin harjoitusohjelman aloittaminen tietyn kuntotason saavuttamiseksi kuin se, että vain kuntoilisi. Todellinen tavoite vaatii paljon huolellisempaa suunnittelua, motivaatiota ja kurinalaisuutta.

Miksi tavoitteiden asettaminen on tärkeää?

Tavoitteiden asettamisen avulla voi hallita oman elämän alueiden suuntaa. Tavoitteet mahdollistavat keskittymisen. Tekemäsi valinnat, päätökset ja toimet vievät sinut lähemmäksi näiden tavoitteiden saavuttamista.

Tavoitteiden asettaminen pitää sinut myös liikkeessä. Kun asetat tavoitteita, luot vision siitä, miltä elämäsi tulee näyttämään saavutettuasi päämääräsi. Tavoitteiden asettamiseen liittyen on olemassa erilaisia teorioita. Eräs teoria (psykologi Edwin Locke) suosittelee, että asetettujen tavoitteiden tulee olla vaativia, mutta saavutettavissa olevia.

Kun tavoitteet ovat vaativia, ihminen suoriutuu niistä paremmin ja on motivoituneempi tavoitteen saavuttamiseen. Mitä helpompi tavoite on, sitä vähemmän ihminen työskentelee sen saavuttamiseksi. Vaativan tavoitteen saavuttamiseksi ihminen on valmis näkemään enemmän vaivaa.

Askel kerrallaan, - 5 askelta, miten asettaa tavoitteita, Voimapuu

5 askelta, miten asetat tavoitteita

Tavoitteiden asettamisessa ei pohdita pelkästään itse päämäärää, vaan niitä askelia, vaiheita ja välitavoitteita, joiden kautta määränpää saavutetaan. Hyvä tavoite noudattaa aina SMART-sääntöä, se on:

  • konkreettinen (specified),
  • mitattava (measurable),
  • saavutettava (achievable),
  • tarkoituksenmukainen (relevant) ja
  • aikaan sidottu (time bound).

Seuraavassa esitetään 5 konkreettista askelta, miten voi ryhtyä asettamaan tavoitteita ja etenemään kohti päämäärääsi.

1. Askel: Mikä on päämääräsi / muutostavoitteesi?

  • Mitä haluat saavuttaa? Pohdi konkreettisia asioita, jotka haluat nähdä, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Voit visioida määränpääsi esimerkiksi kuvaksi paperille.
  • Haluatko todella päästä tähän tavoitteeseen?
  • Onko tavoite tarpeeksi tärkeä, jotta haluat käyttää siihen aikaa ja nähdä vaivaa sen eteen?

Jos luot pitkän luettelon tavoitteista ja yrität tavoitella kaikkia samanaikaisesti, on todennäköistä, että et saavuta mitään niistä. Siksi on tärkeää määrittää tärkein päämäärä ja keskittyä siihen.

Jos tuloksia on nähtävissä vasta vuosien päästä, tavoite saattaa olla liian kaukana tai liian yleinen. Tarkista, että tavoitteesi on sellainen, jota on mahdollista seurata ja saavuttaa kohtalaisen lyhyelläkin aikajänteellä, esimerkiksi vuoden sisällä.

2. Askel: Aseta konkreettinen tavoite

  • Tee tavoitteestasi mahdollisimman konkreettinen ja kirjoita se ylös

Tavoitteiden asettamisen tärkein osa on tehdä tavoitteestasi mahdollisimman konkreettinen. Näin voit seurata edistymistäsi selkeästi ja tietää, saavutitko tavoitteen. Mitä tarkempi olet tavoitteesi kanssa, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on saavuttaa se.

Monet ihmiset asettavat tavoitteeksi esimerkiksi laihtua, mutta eivät useinkaan päätä, kuinka paljon painoa he haluavat pudottaa ja milloin he haluavat saavuttaa tämän tavoitteen. Konkreettinen tavoite voisi olla esimerkiksi ”Haluan laihtua 10 kiloa itsenäisyyspäivään mennessä.” Tämä tavoite tarjoaa tarkan painon pudottamisen määrän ja päättymispäivän.

Kun kirjoitat tavoitteesi ylös, siitä/niistä tulee todellisia epämääräisen ajatuksen sijaan. Pidä ne näkyvillä paikassa, josta huomaat ne päivittäin. Laita ne peiliin, jääkaapin oveen, tietokoneen näytön läheisyyteen tms. Kun kirjoitat tavoitteitasi, käytä positiivista sävyä, jotta pysyt innostuneena.

Kalenteri, Muutoksen tiellä - 5 askelta, miten asettaa tavoitteita. Voimapuu

3. Askel: Tee toimintasuunnitelma

Moni päättää tavoitteen, mutta ei koskaan tee toimintasuunnitelmaa siitä, miten tarkalleen ottaen saavuttaa tavoitteen. Toimintasuunnitelman tulisi sisältää päätavoite, jonka yrität saavuttaa sekä kaikki ne vaiheet ja välitavoitteet, jotka sinun on toteutettava päästäksesi päätavoitteeseen.

Käytä luovuuttasi, kun teet toimintasuunnitelmaa. Konkretisoi tavoitteesi ja välitavoitteesi esimerkiksi värikynillä, merkeillä tai kuvilla. Näin aivosi eri osat aktivoituvat ja vahvistavat mielessäsi olevia tavoitteita.

4. Askel: Kalenteroi ja luo aikajana

Osana toimintasuunnitelmaa on hyvä käyttää kalenteria, johon merkitset välitavoitteita tehtäviä ja määräaikoja. Voit visualisoida niitä myös aikajanan avulla. Kun olet asettanut päivämäärät, yritä pitää niistä kiinni mahdollisimman tarkasti. Aikajana luo kiireellisyyden tuntua, joka puolestaan motivoi sinua pysymään aikataulussa.

5. Ryhdy toimeen ja arvioi edistymistäsi

Nyt kun olet tehnyt toimintasuunnitelman, on aika ryhtyä toimeen. Jokaisen ottamasi askeleen pitäisi johtaa seuraavaan, kunnes olet päässyt tavoitteesi. Erityisen tärkeää on, että motivaatiosi pysyy vahvana tavoitteen saavuttamiseksi.

Harkitse, voisitko arvioida edistymistäsi viikoittain. Kun näet, kuinka lähellä maaliviiva on, tunnet olosi motivoituneemmaksi ja kykenet pinnistämään loppuun asti. Jos olet hieman jäljessä aikataulusta, säädä aikataulua ja jatka. Vaikka aikataulutus ei aina pitäisikään, tavoitteet jäsentävät tulevaa ja niiden avulla suunta pysyy oikeana.

Tukea muutokseen

Eräs tapa saada tukea muutokseen, on kertoa omista tavoitteistaan muille ihmisille, läheisille tai ystäville. Näin he saavat mahdollisuuden kannustaa sinua tavoitteissasi ja iloita kanssasi, kun olet saavuttanut välitavoitteesi tai päämääräsi.

Lisää tukea muutokseesi voit saada myös lukemalla aiheesta kirjoja sekä kokeilemalla muutostyöskentelyyn liittyviä tukimenetelmiä.

Eräs tukimenetelmä on voimavara- ja ratkaisukeskeinen Voimapuu.  Tutustu tästä!


Lue lisää:

Voimapuu-menetelmän avulla ratkaisuja pulmatilanteisiin

Tienhaarassa – Oletko muutoksessa tai sitä etsimässä?


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s