Miksi kirjoitan blogia?

digiyrittäjyys, Voimapuu

Jokainen bloggaaja todennäköisesti kirjoittanee jossain vaiheessa blogiinsa artikkelin ”Miksi kirjoitan blogia”. Ennemmin tai myöhemmin tulee tarve arvioida kirjoittamista ja pohtia sen syitä. Toki jo ennen blogin aloittamista on hyvä pohtia, mitä aikoo kirjoittaa, miksi ja kenelle.

Usein blogi muuttaa muotoaan ajan kuluessa. Aihealueet muuttuvat, laajenevat, supistuvat tai syvenevät. Kirjoittamisen tyyli voi muuttua. Joillakin kirjoittaminen voi lopahtaa muutaman kuukauden kuluessa blogin aloittamisesta. Jotkut taas kirjoittavat vuodesta toiseen tasaisella tahdilla. Joillakin blogi muuttuu jopa ansaintakeinoksi.

Harrastuksena vai ammattilaisena?

Kirjoittamisen tavoitteet ja intensiteetti riippuvat siitä, miksi blogia kirjoittaa. Onko kyseessä ns. lifestyleblogi, harrasteblogi, asiantuntijablogi, ansaintamielessä perustettu blogi jne. Osa kirjoittaa blogissaan monenlaisista elämäänsä liittyvistä asioista päiväkirjamaisesti.

Viimeksi mainittua kutsutaan termillä elämäjulkaiseminen (Sari Östman, 2015), mikä tarkoittaa kaikkea elämästä kertomista. Tavallisinta on harrastusten kuvaaminen, ruoka, muoti, lemmikit, luonto ja erilaiset tunne-elämän alueet. Yhä useampi jakaa elämäänsä eri tavoin sosiaalisen median kautta, jolloin blogin kirjoittaminen on vain yksi osa elämäjulkaisemista.

Osa bloggaajista keskittyy yhteen aihealueeseen ja kirjoittaa kohderyhmälähtöisesti eli kohdistaa kirjoituksensa erityisesti lukijalle. Ansaintamielessä kirjoittava bloggaaja kirjoittaa jo olemassa oleville asiakkailleen ja saadakseen uusia asiakkaita.

Yksityishenkilöiden lisäksi nykyisin myös organisaatiot ja yritykset kirjoittavat blogia useimmiten työntekijöidensä ääntä hyväksikäyttäen. Blogin kirjoittaminen on arkipäiväistynyt ja tällä hetkellä alaa valtaakin vloggaaminen tai vlogaaminen; samoista asioista, mistä on ollut tapana kertoa tekstein ja valokuvin, voi lisäksi kertoa videon välityksellä.

Miksi minä kirjoitan blogia?

Ennen Voimapuun perustamista olin ylläpitänyt valokuvablogia vuodesta 2013 alkaen, tosin uusia postauksia on blogiin tullut harvakseltaan. Alun perin perustin blogin valokuvauskurssin oppimispäiväkirjaksi. Blogi jäi elämään ja aika ajoin olen päivittänyt sinne eri aiheisia valokuvakertomuksia.

Ajatus laajemman blogin kirjoittamisesta lähti kiinnostuksestani kirjoittamista kohtaan. Kirjoittaminen oli minusta mukavaa jo kouluaikoina. Äidinkieli ja ainekirjoitus olivat ehdottomasti parhaita koulutunteja. Kirjoittaminen on kuulunut muutaman vuoden ajan olennaisesti myös työhöni sosiaali- ja terveysalalla.

Lisäksi opiskelu on vaatinut kirjoittamista. Kun sitten päätin tyystin kaikki opintoni ja sitä kautta intensiivisen kirjoittamisen, aloin kaivata uudelleen mahdollisuutta kirjoittaa. Olin käynyt tutustumassa muutamien yksityishenkilöiden blogeihin ja sitä kautta sain kipinän oman blogin perustamiseen.

Blogin aihealuetta pohdin pitkään. Puhtaasti päiväkirjamainen tyyli ja arkipäivästä kertominen ei tuntunut omalta, ei myöskään ammatillisen asiantuntijablogin kirjoittaminen sellaisenaan. Valokuvablogini on taas täysin keskittynyt valokuvaukseen eli on ns. yhden aihealueen harrasteblogi.

Monien mahdollisuuksien blogi

Voimapuu –blogin kohdalla pohdin, voisiko ammatillisuuden ja arjen aihealueet jollakin tavoin yhdistää. Blogin punaiseksi langaksi nimesin voimaantumisen ja tavoitteeni on kirjoittaa aiheista, joiden toivon vaikuttavan voimaannuttavasti lukijaan. Ajattelen, että kiireisten ja haasteellisten työtilanteiden sekä elämän muutos- ja murrosvaiheiden keskellä ihmiselle on tärkeää löytää keinoja, joiden avulla on mahdollista voimaantua, saada iloa ja hyvää mieltä arkipäivään.

Voimapuussa tuon esille osittain ammatillista näkökulmaa aihealueiden ”Tänään töissä”, ”Terveydeksi”  ja ”Tienhaarassa” kautta. Vapaa-ajasta ja arjesta kirjoitan ”Iloa ideoista” -aihealueella ja ”Voimaa kulttuurista” aiheen alla kulttuurista voimaantumisen välineenä.

Toivon, että teksteistäni on hyötyä lukijalle. Blogitekstien pohjana ovat omat kokemukseni erilaisista voimaantumisen keinoista sekä oma ammatillinen taustani. Kirjoittaminen toimii voimaantumisen välineenä myös itselleni.

Kun pohdin blogin nimeä, tuli Voimapuu mieleeni melkein heti. Nimi on peräisin eräästä työssäni käyttämästä ratkaisukeskeisestä työmenetelmästä, josta sain paljon positiivista palautetta. Tarkistettuani, että kyseinen nimi oli vapaa käytettäväksi verkossa, varasin sen blogilleni.

doit_Ylanite Koppens_pixabay

Kokemuksia blogin kirjoittamisesta

Tähän mennessä olen kirjoittanut Voimapuuhun yli 100 artikkelia. Eniten postauksia on ”Iloa ideoista” ja ”Voimaa kulttuurista” aihealueilla. Ammattiin perustuvien tekstien työstäminen on ollut haasteellisempaa. Ne vaativat enemmän aikaa ja ns. taustoittamista sekä faktojen tarkistamista.

Blogitekstin aiheen valitsen yleensä ”fiilispohjalta” eli minkä aihealueen teksti on ”tulollaan”. Aihe saattaa pulpahtaa pintaan lukemastani lehtiartikkelista, kuulemastani uutisesta tai näkemästäni tapahtumasta. On tärkeää, että aihe motivoi ja siitä inspiroituu. Väkisin yrittämällä minun on vaikea synnyttää tekstiä.

Mikäli kirjoittaisin asiantuntijablogia tai puhtaasti ansaintamielessä, blogipostauksille tulisi olla ehdottomasti julkaisusuunnitelma ja aikataulu. Tällöin on kirjoitettava niistäkin aiheista, jotka eivät välttämättä saa itseä hyppimään innosta, vaan on ajateltava ennen kaikkea lukijaa. Postauksia on myös julkaistava säännöllisin väliajoin, ehkäpä viikoittain tai jopa useamman kerran viikossa.

Itse olen pyrkinyt 2 x kuukaudessa julkaisurytmiin. Joskus tekstejä on tullut useammin, joskus harvemmin. Pöytälaatikkoon niitä ei ole kertynyt. Jos postauksia syntyisi runsain mitoin yli perustarpeen, voi niiden julkaisemisen ajastaa. Näin valmiita tekstejä löytyy sellaisellekin ajanjaksolle, kun inspiraatiota kirjoittamiseen ei löydy tai blogin kirjoittaja haluaa vaikkapa lomailla.

Blogitekstien pituudesta on monenlaisia mielipiteitä. Itse ajattelen, että pituus riippuu aiheesta. Jokin aihe vaatii pidemmän tekstin esim. yli 1000 sanaa. Omat tekstini ovat pääasiassa noin 500 – 800 sanan pituisia. Olen tavannut päiväkirjamaisia blogitekstejä, jotka ovat lyhimmillään 2-3 lauseen mittaisia. Asiantuntijablogeissa tekstien pituus ylittää helposti 1500 sanaa.

Entä tulevaisuus?

Aika ajoin on hyvä pohtia ja arvioida, jatkaako bloggaamista vai ei? Olen nauttinut kirjoittamisesta ja blogitilastojen perusteella varsinkin jotkut postaukset (Sietämätön työkulttuuri, Työn imussa, Kapselivaatekaappi, MummiFun, Mosaiikkiharrastus, Retroruokaa) ovat miellyttäneet myös lukijoita. Tämä rohkaisee jatkamaan.

Suurin haasteeni on ollut blogin sisältö: jatkaako samaan malliin, siirtyäkö yhden aihealueen blogiin vai perustaa kokonaan uusi blogi jollekin erityisaiheelle? Kirjoittaako jatkossa vain ammatillisista aiheista vai lisäksi myös lifestylea, kuten nyt?

Toinen erityinen haasteeni on kirjoittamistyyli. Tapa kirjoittaa esseetyyppisesti on tiukassa. Opiskeluun ko. tyyli liittyi olennaisesti ja siitä on vaikeaa oppia pois. Toivoisin oppivani kirjoittamaan rennommin ja ehkä myös enemmän huumoria sisältäviä tekstejä. Oikeinkirjoitussäännöt täytyy pitää myös mielessä. Ne unohtuvat helposti.

Ennen pitkää jokaista bloggaajaa kohtaa blogin sisällön tarkempi arviointi ja määrittely. Blogin fokusointi on erityisen tärkeää silloin, kun tavoitteena on kirjoittaa asiantuntijana tai ansaintamielessä.

Kirjoittaisitko sinä blogia?

Jos olet harkinnut blogin kirjoittamista ja et oikein tiedä, miten aloittaisit, niin alla esitän siihen muutaman ajatuksen:

 • Blogin aihe ja tavoite
  Pohdi aluksi mistä kirjoitat ja mitä blogillasi tavoittelet? Mitä täsmällisemmin osaat sen sanoa heti, sitä parempi. Pääset helpommalla jatkossa. Haluatko kirjoittaa harrastuksestasi, kertoa elämästäsi, kodistasi… vai haluatko profiloitua asiantuntijana omalla ammattialallasi? Vai onko sinulla jotakin sellaista tietoa / taitoa, jota voit opettaa muille? Haluatko ansaita blogillasi sivutuloja tai ansaita ehkä enemmän, blogata ammatiksesi?
 • Kenelle kirjoitat
  Pohdi, kuka/ketkä voisivat olla kiinnostuneita siitä, mistä kirjoitat. Yritä määritellä ihannelukijasi tai kohderyhmäsi. Mitä täsmällisemmin osaat sanoa heti myös tämän, sitä parempi. Saat nopeammin uskollisia lukijoita blogillesi.
 • Blogialustan valinta
  Blogin aloittaminen on tänä päivänä melko helppoa. Blogin julkaisualustat ovat niin kehittyneitä, että mitään erityisiä tietoteknisiä taitoja et tarvitse. Tyypillisimmät julkaisualustat ovat Blogger ja WordPress. Rekisteröidy niihin käyttäjäksi, jolloin pääset tutustumaan ko. työkaluihin. Myös muita vaihtoehtoja on.
 • Kirjoita ensimmäinen postaus
  Hahmottele kirjoituksesi sisältöä aluksi käsin, esimerkiksi luettelomaisesti tai mindmap -tekniikalla. Tämä helpottaa sinua pysymään kirjoituksesi aiheessa. Kirjoita tekstinkäsittelyohjelmalla, tallenna teksti omalle tietokoneellesi ja kopioi se julkaisualustalle. Varsinkin alussa kömmähdyksiä sattuu… siltä varalta on hyvä, että kirjoittamasi teksti on tallessa koneellasi.
 • Älä ole turhan kriittinen kirjoittamasi suhteen. Jostakin on aloitettava. Voit kirjoittaa aluksi useamman postauksen valmiiksi, ennen kuin julkistat blogisi. Tekstejä voi myös korjailla ennen tai jälkeen julkaisun. Tekstiä voit elävöittää kuvilla, joko omillasi tai ilmaiskuvilla (esim. Pixabay.com). Varmista muiden kuin omien kuviesi käyttöoikeus.
 • Hae opastusta
  Jos kiinnostut bloggaamisesta toden teolla tai harkitset sitä jopa ammatiksesi, hae opastusta. Oman opiskelukokemukseni perusteella voin varauksetta suositella blogivalmentaja Tiia Konttista. Häneltä saa perusteellista ja monipuolista opetusta sekä lämminhenkistä ohjausta.


Mielenkiintoinen julkaisu: Östman Sari (FM): Elämäjulkaiseminen päivittää identiteettimme. Väitöskirja 2015. Digitaalinen kulttuuri.utu.fi


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s