Kuinka voimaantua? – Inspiraatiota arkeen

Korona-pandemia on tuonut harmautta itse kunkin elämään. Oikeastaan mikään ei ole kuin ennen. Arki on muuttunut nopeasti monella tapaa. Poikkeustilanne on herättänyt monenlaisia tunteita; pelkoa, kiukkua, ahdistusta, stressiä… Monet kärsivät ja ovat kärsineet uniongelmista. Moni myös miettii, miten voisi helpottaa omaa tai läheisensä oloa ja mistä saada piristystä arkeen?

Muuttuneessa ja epävarmassa tilanteessa on tärkeää säilyttää arkipäivän rytmi

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota fyysisiin perusasioihin kuten ravintoon, liikuntaan ja lepoon, mutta yhtä tärkeää on pitää huolta myös mielenterveydestä. Työ on useimmille tärkeä päivärytmiä luova tekijä. Työnkin osalta on monille tullut muutoksia. Työ suoritetaan osittain tai kokonaan etänä, jolloin esimerkiksi normaalia kanssakäymistä työyhteisön kanssa ei ole. Osa on saattanut menettää kokonaan työnsä ja samalla työyhteisönsä.

Muuttuneessa ja epävarmassa tilanteessa on tärkeää säilyttää päivän tavalliset toimet ja niiden aikataulu. Konkreettiset asiat auttavat pysymään kiinni arjessa. Etätöissäkin on hyvä herätä, pukeutua, tehdä työt ja käydä ulkona kuten normaalina työpäivänä.

Vanhojen ja tuttujen tapojen lisäksi voi kokeilla ja ottaa käyttöön jotakin uutta. Tärkeää on tehdä erityisesti asioita, joista saa mielihyvää. Harvalle jatkuva koronauutisten seuraaminen tuo iloa ja siksi olisi hyvä miettiä, miten saman ajan voisi käyttää arjen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Tällä hetkellä ei voi oikeastaan suositella varaamaan perinteistä kauneudenhoito- tai kylpyläpäivää…. mutta pienimuotoisemman rentoutumis- ja hemmottelupäivän tai – illan voi viettää kotonakin vaikkapa koko perhe yhdessä. Hemmottelupäivään voisi kuulua esimerkiksi käynti saunassa tai lämpimässä suihkussa, jalkakylpy, käsihoito tai tehohoito hiuksille, kasvonaamio jne.

Myös kaikenlainen luova tekeminen auttaa rentoutumaan ja voimaantumaan, esimerkiksi uppoutuminen omaan harrastukseen tai johonkin kokonaan uuteen. Voimaantumista voidaan avata esimerkiksi sanoilla energisoituminen, voimavarojen etsiminen ja toimintakykyisyyden lisääntyminen.

Voimaantua voi monin eri tavoin. Voimaantumisen keinot ovat myös hyvin yksilöllisiä. Voimaantuminen voi tapahtua ja tapahtuukin usein tavallisessa arjessa, kunhan vain huomaa ja muistaa arvostaa arkipäivän voimaa tuovia pieniä ilonaiheita. Ohessa poimintoja Voimapuun artikkeleista, joissa esitellään jokin voimaannuttava idea tai ajatus. Toivon, että löydät jotakin inspiroivaa itsellesi! 🙂👍

Aivan aluksi kuitenkin pieni musiikillinen tuokio Richard Clydermanin nostalgisen pianomusiikin ja musiikkiin sovitetun diasarjan seurassa. Ota aikaa, klikkaa musiikki soimaan (voit jättää sen myös taustalle) ja uppoudu artikkeleihin…


Voimaa musiikista

Millainen musiikki saa sinut tuntemaan itsesi iloiseksi, surulliseksi tai rentoutuneeksi? Millaisesta musiikista saat voimantunteen? Entä millainen musiikki saa sinut syttymään…

Surun hetki, Voimapuu
Voimaa valokuvasta

Miten mukaansa tempaavaa valokuvaaminen on ja miten rentouttavaa ja voimauttavaa! Arjen asiat unohtuvat, kun alkaa tähyilemään ympäristöä ja sommittelemaan kuvakulmia…

Voimaa runoista ja kirjoittamisesta

Uusi syntymätön runo on kuin rulla. Se on valmiina sisimmässäni uinumassa ja odottamassa ulospääsyä. Sinullakin on sisimmässäsi rullia valmiina ja odottamassa…

mosaiikki
Mosaiikki  – innostava harrastus

Satu on työstänyt toinen toistaan upeampia mosaiikkitöitä. Idea uuteen työhön saattaa lähteä aivan yllättäen esimerkiksi tarinasta, valokuvasta, luonnosta, vanhasta esineestä. Ideat pulppuavat itsestään…

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Viherterapiaa olohuoneessa

Se on kuin terapiaa, kun jotain vihreää kasvaa huoneessa. Viherkasveilla sisustaminen on jälleen ”in”. Paitsi, että ne kosteuttavat huoneilmaa ja sitovat haitallisia yhdisteitä sekä pölyä, ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä…

Kirjasto - avoin olohuone
Kirjasto – avoin olohuone

Nykyisin kirjasto ei ole enää pelkkä kirjasto, vaan eräänlainen kaupunkilaisten avoin  ”olohuone”, sosiaalinen kohtaamispaikka. Siellä voi viettää aikaa yksin omassa rauhassaan tai halutessaan myös kohdata muita samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Kirjasto on muuttunut kulttuuriseksi kohtaamispaikaksi.

Kulttuurimatkailua Museokortilla

Museoista voi löytää uusia näkökulmia melkein mihin tahansa asiaan. Museo on myös rauhoittumisen paikka. Hiljaisuus ja kiireetön ilmapiiri rentouttavat…

MummiFun - Kaakaobaari
MummiFun – Kaakaobaari

Jotakin vaihtelua voisi olla mehun ja kahvin/teen sijaan. Ehkä kaakaota? Kaakaobaarin tarjoilussa on vain mielikuvitus rajana. Kaikenlainen ”hörhellys” käy. Suolaista ja makeaa… Kokoa herkullinen kaakaobaari!

Herkuttele retrovoileivillä, Voimapuu
Herkuttele retrovoileivillä

Päällystetyt, koristetut voileivät. Olen tehnyt niitä ennenkin, mutta en ainakaan kymmeneen viimeiseen vuoteen. Voileivät ovat aivan unohtuneet modernien juustotarjottimien, chiapattojen, Tex-mex- ym. tarjottavien myötä. Nämä voileivät on tarkoitettu vain herkkuhetkiin. Sellaisen uskallan luvata ennakkoluulottomalle kokeilijalle!

Hedelmäsalaatti – herkullinen jälkiruoka arkeen ja juhlaan

Hedelmäsalaatti kuuluu edelleenkin mm. joulunajan ruokapöytäämme – vanhasta muistista, joten sitä tehdään yleensä aina samalla ohjeella ainakin kerran vuodessa. Tuore ananas on mitä herkullisin hedelmä. Mutta, miten saada sen paksu kuori pois helposti ja niin, että ananasviipaleet ovat vielä kauniin näköisiä? Tutustu ananasleikkuriin…

Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja, Voimapuu
Samppanjamenu – äyriäisiä, kalaa, mansikkasalsaa ja juustoja

Ruoanlaitto harrastuksena on rentouttavaa. Maistelulautasten rakentelu on yhteinen harrastus puolisoni kanssa. Tällä kertaa tarkoituksena oli käyttää samppanjaa ruokajuomana läpi koko aterian. Se asettikin haasteita ruoka-aineiden valinnalle…

Tassuterapeutti

Lemmikki tekee hyvää. Se on lääke monenlaiseen vaivaan, kuten esimerkiksi sohvaperunatautiin. On noustava sohvalta löhöämästä, kun lemmikki ”käskee”. Ryhdy kissaharrastajaksi! Artikkelissa vinkkejä mm. rotukissan hankintaan.

Tuuheat, hyvinvoivat hiukset - perusniksejä hiustenhoitoon, Voimapuu
Tuuheat, elinvoimaiset hiukset – niksejä hiustenhoitoon

Hiukset ovat mukana kaikissa elämänvaiheissa, siksi ei ole aivan sama, miten niistä pidetään huolta. Koko kehon hyvinvoinnin tilan voi myös havaita hiusten kunnosta…

Sihisevä jalkakylpy

Artikkelista löytyy ohje kotoiseen jalkakylpyyn…


Lue myös:

Psykologi Katarina Meskanen. 101 tapaa hemmotella itseä


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s