Kuinka voimaantua? – Inspiraatiota arkeen

Korona-pandemia ja viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa ja muualla maailmassa ovat tuoneet harmautta itse kunkin elämään. Oikeastaan mikään ei ole kuin ennen. Arki on muuttunut nopeasti monella tapaa. Moni miettii, miten voisi helpottaa omaa tai läheisensä oloa ja mistä saada piristystä arkeen?

Muuttuneessa ja epävarmassa tilanteessa on tärkeää säilyttää arkipäivän rytmi

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota fyysisiin perusasioihin kuten ravintoon, liikuntaan ja lepoon, mutta yhtä tärkeää on pitää huolta myös mielenterveydestä. Työ on useimmille tärkeä päivärytmiä luova tekijä. Työnkin osalta on monille tullut muutoksia. Työ suoritetaan osittain tai kokonaan etänä, jolloin esimerkiksi normaalia kanssakäymistä työyhteisön kanssa ei ole. Osa on saattanut menettää kokonaan työnsä ja samalla työyhteisönsä.

Muuttuneessa ja epävarmassa tilanteessa on tärkeää säilyttää päivän tavalliset toimet ja niiden aikataulu. Konkreettiset asiat auttavat pysymään kiinni arjessa. Etätöissäkin on hyvä herätä, pukeutua, tehdä työt ja käydä ulkona kuten normaalina työpäivänä.

Vanhojen ja tuttujen tapojen lisäksi voi kokeilla ja ottaa käyttöön jotakin uutta. Tärkeää on tehdä erityisesti asioita, joista saa mielihyvää. Harvalle jatkuva negatiivisten uutisten seuraaminen tuo iloa ja siksi olisi hyvä miettiä, miten saman ajan voisi käyttää arjen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Pienimuotoisen rentoutumis- ja hemmottelupäivän tai – illan voi viettää kotonakin vaikkapa koko perhe yhdessä. Hemmottelupäivään voisi kuulua esimerkiksi käynti saunassa tai lämpimässä suihkussa, jalkakylpy, käsihoito tai tehohoito hiuksille, kasvonaamio jne.

Myös kaikenlainen luova tekeminen auttaa rentoutumaan ja voimaantumaan, esimerkiksi uppoutuminen omaan harrastukseen tai johonkin kokonaan uuteen. Voimaantumista voidaan avata esimerkiksi sanoilla energisoituminen, voimavarojen etsiminen ja toimintakykyisyyden lisääntyminen.

Voimaantua voi monin eri tavoin. Voimaantumisen keinot ovat myös hyvin yksilöllisiä. Voimaantuminen voi tapahtua ja tapahtuukin usein tavallisessa arjessa, kunhan vain huomaa ja muistaa arvostaa arkipäivän voimaa tuovia pieniä ilonaiheita. Ohessa poimintoja Voimapuun artikkeleista, joissa esitellään jokin voimaannuttava idea tai ajatus. Toivon, että löydät jotakin inspiroivaa itsellesi! 🙂👍


Voimaa musiikista

Millainen musiikki saa sinut tuntemaan itsesi iloiseksi, surulliseksi tai rentoutuneeksi? Millaisesta musiikista saat voimantunteen? Entä millainen musiikki saa sinut syttymään…

Surun hetki, Voimapuu
Voimaa valokuvasta

Miten mukaansa tempaavaa valokuvaaminen on ja miten rentouttavaa ja voimauttavaa! Arjen asiat unohtuvat, kun alkaa tähyilemään ympäristöä ja sommittelemaan kuvakulmia…

Voimaa runoista ja kirjoittamisesta

Uusi syntymätön runo on kuin rulla. Se on valmiina sisimmässäni uinumassa ja odottamassa ulospääsyä. Sinullakin on sisimmässäsi rullia valmiina ja odottamassa…

mosaiikki
Mosaiikki  – innostava harrastus

Satu on työstänyt toinen toistaan upeampia mosaiikkitöitä. Idea uuteen työhön saattaa lähteä aivan yllättäen esimerkiksi tarinasta, valokuvasta, luonnosta, vanhasta esineestä. Ideat pulppuavat itsestään…

Viherterapiaa olohuoneessa, Voimapuu
Viherterapiaa olohuoneessa

Se on kuin terapiaa, kun jotain vihreää kasvaa huoneessa. Viherkasveilla sisustaminen on jälleen ”in”. Paitsi, että ne kosteuttavat huoneilmaa ja sitovat haitallisia yhdisteitä sekä pölyä, ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä…

Kirjasto - avoin olohuone
Kirjasto – avoin olohuone

Nykyisin kirjasto ei ole enää pelkkä kirjasto, vaan eräänlainen kaupunkilaisten avoin  ”olohuone”, sosiaalinen kohtaamispaikka. Siellä voi viettää aikaa yksin omassa rauhassaan tai halutessaan myös kohdata muita samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Kirjasto on muuttunut kulttuuriseksi kohtaamispaikaksi.

Kulttuurimatkailua Museokortilla

Museoista voi löytää uusia näkökulmia melkein mihin tahansa asiaan. Museo on myös rauhoittumisen paikka. Hiljaisuus ja kiireetön ilmapiiri rentouttavat…

Tassuterapeutti

Lemmikki tekee hyvää. Se on lääke monenlaiseen vaivaan, kuten esimerkiksi sohvaperunatautiin. On noustava sohvalta löhöämästä, kun lemmikki ”käskee”. Ryhdy kissaharrastajaksi! Artikkelissa vinkkejä mm. rotukissan hankintaan.


Lue myös:

Psykologi Katarina Meskanen. 101 tapaa hemmotella itseä


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s