Kulttuurimatkailua Museokortilla

Sain lahjaksi Museokortin!🤗 Kävinkin heti sitä testaamassa oman kotikaupunkini museossa Hilmassa. Vaikka olen vieraillut Hilmassa monta kertaa aiemmin, löydän sieltä aina jotain uutta –  ihan perusnäyttelystäkin.

pulpetti
Onpa tutun näköinen pulpetti…

Inspiroidun kaikesta uudesta ja vanhasta sekä tavoista katsoa asioita erilaisesta näkövinkkelistä. Museoista voikin löytää uusia näkökulmia melkein mihin tahansa asiaan. Museo on myös rauhoittumisen paikka. Hiljaisuus ja kiireetön ilmapiiri rentouttavat.

Uusi museokorttini mahdollistaa pienetkin piipahtelut museoissa ja voin palata katsomaan samaa näyttelyä vaikka useamman kerran ”samalla rahalla”. Museot ovat paikkoja, joiden tarjonnan saa harvoin yhdellä kertaa katsottua. Omaksuttavaa asiaa on niin paljon.

Museot.fi -sivulta löytyy monenlaista asiaa museoihin liittyen. Kun palveluun rekisteröityy, omat museokäynnit tulevat näkyviin sivulle ja niitä voi lyhyesti myös arvioida. Museohaaste 2020 tarjoaa hauskan tavan tutustua erilaisiin museoihin.

Kaikki museot, joihin on vapaa pääsy museokortilla, on listattu palveluun ja karttahaun avulla voi suunnitella laajemmankin museokierroksen. Museoita nimittäin riittää – lähes 300 kappaletta. Museoiden ja Museokortin suosio on kasvanut entisestään vuonna 2019; kortilla vierailtiin Suomen museoissa lähes 1,4 miljoonaa kertaa. Museokortti on voimassa vuoden kerrallaan.

Satumetsä ja Matkalla Karjalassa

Pohjois-Karjalan museo (nyk. Hilma) on toiminut Pohjois-Karjalan maakunnan kulttuurihistoriallisena keskusmuseona vuodesta 1980 alkaen. Hilma ja lasten leikkipaikka Mukulakatu sijaitsevat Joensuun keskustassa kauppatorin laidalla, Carelicum-nimisessä rakennuksessa.

saunatonttu
Saunatonttu – pohjimmiltaan kiltti, ihmisen näköinen tonttu, joka tulee yleensä saunomaan viimeisiin löylyihin sen jälkeen, kun taloväki on saunonut

Tällä hetkellä Hilmassa vaihtuvana näyttelynä on ”Satumetsä” (26.9.2019 -12.1.2020), joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Esillä on tietoa kansanperinteen tutuista myyttisistä eläinhahmoista, peikoista, keijuista ja tontuista aina kansanparannukseen mm. perinteisisiin rohtokasveihin saakka. Perusnäyttelyyn ”Matkalla Karjalassa” oli tullut myös paljon uutta viime näkemältä.

ruotsinkielinen_joensuu
Joensuu on siis alkujaan ollut kaksikielinen kaupunki – tuotakaan en tiennyt!  Kannattaa siis käydä museossa!

Itselleni Hilma esittäytyy ennen kaikkea metsäisen rajamaakunnan sotahistoriallisena näyttelynä. Metsä erilaisine piirteineen – metsästys ja metsä elinkeinona – on vahvasti esillä. Samoin maakunnan keskus, Joensuun kaupunki ja sen historia on kuvattu monipuolisesti ja kiinnostavasti. Tarjolla on myös paljon, paljon muuta.

Lämpimästi suosittelen…

Ps. Hilma on loistava ensietappi, jos tulet ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalaan tai Joensuuhun. Samassa museon tuloaulassa sijaitsee myös kaupungin infopiste ja matkailuneuvonta.


Lisätietoa:

Museokortti

Pohjois-Karjalan museo, Hilma

Mukulakatu on lasten oma satukaupunki, joka taloineen ja asukkaineen muistuttaa entisaikojen Joensuuta.

Kudo Hilma -sukat

Kudo Juurilla -sukat


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s