MummiFun – Piparkakkukaivos Minecraft

Yksi joulunodotuksen kohokohdista on piparkakku ”luomuksen” suunnittelu ja toteutus. Muutenhan mitään luomuksia ei tulisi tehtyä, ellei olisi lapsenlasta, joka innoittaa mummin mitä huimimpiin suorituksiin. Suurin voimainponnistus tähän saakka on ollut Piparkakkulinna Tylypahkan suunnittelu ja rakentaminen.

Mitäänhän ei myöskään tulisi, jos ei pikkumies, nykyinen nuorimies (8v) olisi mukana piparkakkuluomuksia ideoimassa. Nykyisin nuori herra ei tosin enää ole juurikaan kiinnostunut itse toteutuksesta, mutta ideoiminen on hänestä hauskaa. Mummi sitten yrittää parhaansa mukaan toteuttaa villeimmätkin ideat. Se ei ole helpoimpia tehtäviä mummille, joka on keittiössä täysin epämukavuusalueellaan.

Ideat ja toiveet niin piparkakkuluomuksiin kuin synttärikakkuihinkin kuvastavat aina kulloistakin aikaa; mitä nuorella miehellä on aatoksissa päällimmäisenä. Kun näitä ajatuksia sitten yhdessä jaetaan, pääsee mummikin mukaan monenmoisiin seikkailuihin.

Mummi Fun – Piparikaivos Minecraft, Voimapuu

Minecraft -piparikaivoksessa louhitaan piparia ja marmeladikarkkeja

Viimevuotinen piparkakkuluomus ”Pokemon maailma” jäi jostain käsittämättömästä syystä kuvaamatta (ks. PS) ja siksi myös postaus jäi tekemättä! Tänä vuonna mummi muisti kuin muistikin ottaa kuvia Minecraft-piparikaivoksesta.

Minecraft on tällä hetkellä todella ”in” erityisesti alakouluikäisten poikien maailmassa, mutta ilmeisesti myös tyttöjen. Jos joku ei satu tietämään, mikä Minecraft on, niin kerrottakoon, että se on videopeli, jossa pelaajat luovat erilaisia rakennelmia kolmiulotteisessa maailmassa kuutioiden avulla.

Peli on julkaistu jo vuonna 2009 ja sen keskeisiä toimintoja ovat muun muassa taisteleminen, esineiden valmistaminen, kaivaminen, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen (Wikipedia). Melko moniulotteinen peli siis. Pelin ympärille on kehitetty myös suuri määrä erilaisia oheistuotteita, kuten esimerkiksi legoja. Pelaajia tällä videopelillä on kymmeniä miljoonia.

Tässä Minecraft-piparkakkuluomuksessa on kyse kaivoksesta, jossa kaivettava ja louhittava malmi on piparia ja jouluisia marmeladimakeisia eli syötävää ”malmia” 😀. Malmia kerätään ja säilötään torneihin, jota vartioivat miekoin varustetut hahmot, figuurit, pikku ukkelit, joilla jokaisella lienee vielä oma nimensäkin. Monta muutakin tarinaa piiloutuu rakennelmien lomaan.

Minecraft – Piparkakkukaivoksen tekeminen

Piparikaivoksen toteutus aloitettiin piirtämällä paperille ensin suuntaa antava kuva lopputuloksesta, jonka jälkeen paistettiin valmiista piparitaikinasta pohja, alusta koko komeudelle. Alustan koko määritteli rakennelmien mitoituksen ja mitat kirjattiin piirroskuvaan. Mittojen perusteella laadittiin kaavat voi/leivinpaperille. Ilman kaavoja rakennelmien mittasuhteet on vaikeaa arvioida oikein, joten on suositeltavaa piirtää kaavat.

Hahmoja on kaikkiaan 9, suurempia ja pienempiä. Niiden tekeminen onnistuu ilman kaavaakin. Niin hahmoissa kuin rakennelmissakin tärkeää on laatikkomaisuus ja kulmikkuus, mikä on hiukan haasteellista saada aikaan piparitaikinasta. Viimeistään uunissa osien reunat ja kulmat tahtovat väkisinkin pyöristyä.

Osien paistamisen jälkeen seurasi pipareiden jäähdyttely ja koristelu. Pikku ukkeleiden väreilläkin on omat merkityksensä. Tämän mummi sai tietää vasta jälkeenpäin, joten ihan nappiin ei tämä osuus toteutuksesta sujunut.

Mummi Fun – Piparikaivos Minecraft, Voimapuu

Pipareiden koristeluun käytettiin perinteistä kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehtyä seosta, josta osa värjättiin sinisellä, keltaisella ja vihreällä elintarvikevärillä. Kun piparit oli koristeltu, seurasi koko komeuden kokoaminen ja liimaaminen, joka on aina haasteellisin osuus pipariluomuksissa. Kaikkiaan tämän piparikaivoksen tekemiseen kului aikaa noin 8-10 tuntia, jos laskee mukaan myös suunnitteluvaiheen.

Aikaa siis kannattaa varata, jo haluaa rauhassa nauttia piparkakkuluomusten tekemisestä. Puuha on hauskaa ja rentouttavaa aina ideoimisesta loppusilaukseen saakka. Parasta koko touhussa on kuitenkin nähdä nuoren miehen iloinen ilme, kun hän tutkii ja arvioi valmista aikaansaannosta.


PS. Arkistoista löytyikin pari kuvaa vuoden 2019 Pokemon piparimaailmasta….

Pikatsu (Pikachu) on Pokemon maailman keskipiste

Lue myös

MummiFun – Piparkakkujuna


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s