Terveyttä syksyyn

Artikkeli sisältää Voimapuun syyskuun 2021 Terveydeksi -teeman viikottaiset postaukset.

Banaani-persikka-mansikkasmoothie

Syyskuun terveydeksi -teema on hyvä päättää pienellä terveysherkkuohjeella, banaani-persikka-mansikka-smoothiella. Aamiainen on päivän tärkein ateria, mutta niin on lounaskin. Tämä pirteä ja ravintorikas smoothie piristää niin aamulla kuin päivälläkin. Se on myös energinen piristys työpäivän päätteeksi.

Pehmeä banaani-persikka-mansikkasmoothie

Paloittele kiinteät ainekset, pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta hiukan vaahtoavaksi. Kaada lasiin ja nauti!

Ainekset kahdelle:

  • 3 dl täysmaitoa tai soijamaitoa
  • 2 rkl maustamatonta jogurttia
  • 1 rkl siirappia
  • puolikas banaani pilkottuna
  • puolikas persikka, kivi poistettuna ja pilkottuna
  • 3 mansikkaa ilman kantoja tai pakastemansikoita
Puuttuuko tehosekoitin?

Coolstuffilta löytyy kätevä, pienikokoinen
* kannettava smoothie -tehosekoitin retkille, töihin, treeneihin jne.


Photo by SHAHBAZ AKRAM on Pexels.com

10 syytä nukkua tarpeeksi

Uni on terveydelle yhtä tärkeää kuin liikunta. Miksi?

1. Ihan ensimmäiseksi huomaa, että huonon unen seurauksena näläntunne kasvaa. Tähän syynä on, että unen puute sekoittaa ruokahalua säätelevien hormoneja. Normaalisti ghreliini-hormonin lisääntyminen aiheuttaa näläntunteen, ja leptiinihormonin lisääntyminen kylläisyyden tunteen. Uneton yö nostaa ghreliinitason tavallista korkeammaksi ja leptiinitason matalammaksi. Tästä seurauksena on kurniva vatsa.

2. Väsymys sekoittaa myös ihmisen immuunijärjestelmää. Ns. luontaiset tappajasolut, jotka taistelevat viruksia vastaan, kärsivät ensimmäisenä. Flunssariski kasvaa.

3.Oppiminen kärsii. Yötä myöten tenttiin lukeminen saattaa olla oppimistuloksen kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto.

4) Elimistö korjaa stressin aiheuttamaa epätasapainotilaa ja kudosvaurioita erityisesti unen aikana. huonon yöunen jälkeen palautuminen on paljon hitaampaa. Paras tapa palautua esimerkiksi liikunnan aiheuttamasta rasituksesta on kunnon yöuni.

5. Monet tutkimukset osoittavat, että muistot vahvistuvat unen aikana. Jos koet, että muistissa on jotain vialla, tarkista ensin, oletko nukkunut riittävästi?

6. Nukkuminen suojaa verisuonia alentamalla verenpainetta ja vähentämällä stressihormoni kortisolin määrää. Yöunet vaikuttavat myös solujen insuliiniherkkyyteen. Jos yöunet jäävät jatkuvasti liian lyhyiksi, solut alkavat muuttua insuliiniresistenteiksi eli tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa. 

7. Väsyneenä ihminen ei välttämättä ole kukkeimmillaan. Uni ei siis ainoastaan vaikuta terveellisesti — se saa myös näyttämään terveemmältä.

8. Päätöksentekokyky heikentyy univajeessa. Huono yöuni vaikuttaa heikentävästi aivojen tunteita ja rationaalista päätöksentekoa sääteleviin osiin.

9. Nukkuminen on hyvää vastamyrkkyä istumiselle. Runsas istuminen vaikuttaa terveyteen heikentävästi. Myös päivällä voi nukkua!

10. Nokoset (20-30 min) lisäävät valppautta ja keskittymiskykyä, tehostavat oppimista, vähentävät stressiä, alentavat verenpainetta, hillitsevät tulehdusta, sekä vahvistavat muistijälkiä.

Nukutko sinä riittävästi?

Lue lisää:

Lisää unen terveysvaikutuksista

Ohjeita hyvään yöuneen


Iloa ja terveyttä liikunnasta

Terveysteemaan itseoikeutetusti kuuluu tietysti liikunta. Voimapuussa on muutamia liikunta-aiheisia artikkeleita, jotka käsittelevät mm. liikuntasuunnitelmaa, liikuntalajeja jne. Linkit pariin artikkeliin löytyvät tämän postauksen jälkeen.

Nyt lähestyn liikunta-aihetta hieman uudesta näkökulmasta. Yleensä olen itse aloittanut syksyn kuntosalikortin hankinnalla, mutta tänä vuonna maksoinkin tanssikoulun lukukausimaksun ja aloitin aikuisbaletin.

Tanssi eri muodoissaan on vanha laji. Sitä ei kuitenkaan ole aiemmin niinkään tarkasteltu kuntoilun näkökulmasta, vaan enemmänkin esteettisenä lajina ja eräänä seurustelun muotona (esim. lavatanssi). Nykyisin tanssi ymmärretään laajasti yhtenä liikuntamuotona ja tärkeänä terveyden edistäjänä. Tanssilajejakin on kymmeniä… joten on, mistä valita. Harrastusmahdollisuuksia tarjoavat kansalaisopistot, voimisteluseurat, tanssikoulut ine.

Lue aiheeseen liittyvä blogiartikkeli:

Tanssin iloa

Ohessa lyhyt fiilistelyvideo. Innostu sinäkin tanssista!

Iloa ja voimaa tanssista (n. 1 min)
Lue myös:

Motivoi itsesi liikkeelle – tee liikuntasuunnitelma

Liikunta lisää työkykyä


Voimaa smoothiesta

Tänä syksynä olen innostunut kokeilemaan erilaisia smoothieta ja pirtelöitä. Jo oli aikakin, sillä keittiön työpöydän nurkassa kököttävä blenderi on ollut hyvin satunnaisella käytöllä. Tulipa sillekin nyt töitä… Smoothie- ja pirtelöohjeita on vaikka millä mitalla ja herkkujuoman saa aikaan melkein mistä tahansa aineksista aivan omin nokinkin.

Smoothiet ovat saaneet alkunsa maitopirtelöstä (milkshake). Niiden valmistaminen on helppoa, joka sopii erityisen hyvin itselleni. Ne ovat terveellisiä, koska ne tehdään yleensä tuoreista hedelmistä, marjoista, kasviksista, juureksista jne. Pirtelön pohjana on yleensä kermaa, jäätelöä tai maitoa, joten ne sisältävät useimmiten hieman enemmän energiaa kuin smoothiet.

Smoothiet ja pirtelöt ovat värikkäitä ja herkullisen näköisiä, joten niiden avulla voi luoda itselleen voimauttavan herkkuhetken niin aamun piristykseksi, energiaa antavaksi välipalaksi kuin rentouttavaksi nautinnolliseksi iltapalaksikin.

Syyskuun teemahedelmästä omenasta saa pirteän, hiukan makeahkon juoman lisäämällä joukkoon appelsiinimehua ja mansikoita.

Raikas omenasmoothie

4 annosta/lasillista: 2 kuorittua omenaa, 4 appelsiinin mehu, n. 50 g mansikoita (tuoreita tai pakastettuja). Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Koristele omenaviipaleilla ja nauti!


Omena -aromikas vitamiinipommi, Voimapuu

Syksyinen vitamiinipommi – omena

Kesä on vaihtunut syksyyn ja Voimapuussa on terveysteeman aika, kuten joka syksy. Jotenkin se vaan tuntuu luonnolliselta kesän jälkeen aloittaa syksy terveellisen elämän aiheilla. Alkusyksy on vähän samanlaista aikaa kuin vuoden vaihteen jälkeen tammikuu. Aloitetaan kuntoilu, pudotetaan kesäkiloja, tehdään ruokaremonttia, aloitetaan uusi harrastus, opiskelu jne.

Itsekin aloin jo pohtimaan, miten omaa ruokavaliota saisi terveellisemmäksi vaikka vain ihan pienillä valinnoilla ja muutoksilla. Samoin liikunta on kesän aikana ollut epäsäännöllistä, jopa suorastaan satunnaista. Siihenkin on saatava muutos. Itselläni syksy on energisintä aikaa aloittaa myös jokin piristävä uusi harrastus

Ihan ensimmäiseksi ajattelin muistutella mieleen omenan terveellisyysarvoja. Nyt on omenoiden aika, erityisesti kotimaisten. Voimapuussa on artikkeli, jossa kerrotaan melko tarkkaan omenan ravintoarvoista ja esitellään pari reseptiä tuoreomenasta. Linkin takaa löytyy tietopaketti omenalajikkeista ja vastauksia mm. kysymyksiin: Mikä omena sopii mihinkin ruokaan? Mistä syntyy paras piirakka? Minkä upottaisi suolaisiin ruokiin? Onko joku lajike erinomainen säilykkeisiin jne.

Muistatko muuten, minkälainen omena ulkonäöltään on Royal Gala? Käy kurkkaamassa:

Omena – aromikas vitamiinipommi

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s