Omena – aromikas vitamiinipommi

Omena -aromikas vitamiinipommi, Voimapuu

Kotimaisten omenoiden tarjonta on tällä hetkellä parhaimmillaan. Retrohenkisessä Hedelmäsalaatti -postauksessani muistelin lapsuuden ihania valkeita kuulaita. Ne olivat ehdottomasti omia suosikkejani ja ovat edelleen.

Nykyisin erilaisista hedelmistä on jopa runsauden pulaa. Aina ei tule edes ajatelleeksi tai muistaneeksi sitä, miten monipuolinen hedelmä omena on niin maultaan, käyttömahdollisuuksiltaan kuin terveysarvoiltaankin.

”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla”… Tuttu sanonta pitäneen paikkansa, sillä omena on varsinainen vitamiinipommi. Ravintosisällöltään sen sanotaan haastavan jopa mustikan. Omenalla on monia hyviä terveysvaikutuksia…

Omenan ravintoaineet sijaitsevat kuoressa

Omenassa on runsaasti C-, B- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja. Flavonoidit tekevät hyvää sydämelle, sillä niiden on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja. Omenan sisältämät ravintokuidut pitävät kylläisyyden tunnetta yllä pitkään, siksi omena soveltuu hyvin myös painonhallintaan.

Kuidut tasoittavat verensokerin nousua aterian jälkeen ja auttavat suolistoa tasapainottumaan. Keskikokoisessa omenassa (n. 200 g) on saman verran kuitua kuin täysjyväleipäpalasessa (20 g).

Katso tästä omenan ravintoarvot (Fineli).

Valtaosa omenan flavonoideista ja vitamiineista sijaitsee kuoressa. Kuoressa on myös LDL-kolesterolia alentavia kuituja. Siksi omena kannattaa syödä kuorineen aina, kun se on mahdollista! Kotimaisia omenoita voi syödä kuorineen. Ulkomaisten omenoiden osalta on kahdenlaisia ohjeistusta.

Omena – aromikas vitamiinipommi. Luonnollisesti

Aiempi ohje oli, että ulkomaiset omenat kannattaa kuoria tai pestä huolellisesti ennen syömistä säilöntäaineiden takia. Uudemman ohjeen mukaan ulkomaisissa omenoissa, etenkin EU-alueelta tulevissa, on niin vähän kasvinsuojeluaineita, ettei niitä tarvitse kuoria. Omenat kannattaa kuitenkin edelleen pestä huolellisesti.

Omenassa on monia makuaromeja

Eri omenalajikkeiden ravintoaineissa ei ole sanottavammin eroa paitsi, että happamissa omenoissa on vähemmän sokeria. Omenan syöntiä ei tarvitse rajoittaa sokerinsaannin takia. Keskikokoinen omena sisältää sokereita yhteensä noin 13 g, josta fruktoosia eli hedelmäsokeria noin. 7 g.

Omenoiden maussa voi sen sijaa olla paljonkin vaihtelua. Omenoista voi löytää paljon erilaisia aromeja kuten esimerkiksi mantelia, anista, hunajaa ja jopa juustoisia vivahteita. Tuore omena sopii hyvin erilaisiin salaatteihin, kastikkeisiin ja pataruokiin.

Säilytä omenat jääkaapissa

Omena säilytetään +1…+2 asteessa. Ne kasvikset, jotka kärsivät omenan etyleenistä, kannattaa sijoittaa omenasta erilleen. Jos omena kolhiintuu, sen säilyvyys kärsii. Myös suuremmat omenat pilaantuvat nopeammin kuin pienet. Huoneenlämmössä omenat kypsyvät 6–10 kertaa nopeammin kuin jääkaapissa.

Leikatun omenan väri muuttuu melko nopeasti ruskehtavaksi joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Jos omenan värin haluaa säilyttää luonnollisena ja kauniina, siihen kannattaa lisätä sitruunamehua, joka neutraloi hapettavan entsyymin.

Kaksi herkullista reseptiä tuoreesta omenasta

Omena – aromikas vitamiinipommi, Luonnollisesti

Omena-avokado-tattisalaatti (4 annosta)

 • 2 vihreää omenaa
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 avokado
 • ½ kurkkua
 • 6 kpl retiisiä
 • 1 tuore herkkutatti tai herkkusieniä
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

Pese omenat hyvin ja halkaise ne. Koverra siemenkodat pois. Leikkaa omenat ohuiksi suikaleiksi ja nosta suikaleet kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunanmehu. Halkaise kurkut. Suikaloi kurkku ja viipaloi retiisi. Sekoita ainekset omenasuikaleiden sekaan.

Leikkaa avokado halki kiveä pitkin ja poista kivi. Leikkaa avokado kuutioiksi kuoren sisällä ja lusikoi palaset salaattiin.

Sekoita salaattiin oliiviöljyä sekä ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta. Ripottele salaatin päälle esimerkiksi erilaisia pähkinöitä tai paahdettuja auringonkukan tai pinjan siemeniä.

omenatuorepuuro

Omena-kauratuorepuuro (4 annosta)

 • 1,5 omenaa
 • 3 dl kaurahiutaleita
 • 3 dl rahkajuomaa tai rahka-maitoseosta
 • 1dl omenatäysmehua
 • ripaus suolaa

Raasta (kuorittu) omena kulhoon. Lisää muut ainekset. Sekoita. Anna puuron tekeytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia tai yön yli. Puurolautaselle lisäkkeeksi sopivat marjat, pähkinät, kuivatut karpalot yms.


Lähteet:

Fineli.fi, Terveyskirjasto.fi

Lue lisää:

Omenalajikkeet esittelyssä (K-ruoka)
Makeita ja suolaisia reseptejä omenasta

Lue myös:

Hedelmäsalaatti – herkullinen jälkiruoka arkeen ja juhlaan

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s