Luostarin puutarhassa

Tapani Kokko:Paratiisin portti, Voimapuu

Omalla kohdallani pääosa matkustelusta, retkistä, taidenäyttelyistä, festivaaleista, konserteista jne. ajoittuu yleensä kesäaikaan. Tänä kesänä kulttuuritarjonta on ollut huomattavasti vähäisempää kuin muina kesinä johtuen ympäri maailmaa riehuneesta tautiepidemiasta.

Onneksi jonkinlaista tarjontaa on kuitenkin voitu järjestää kotiseudullani. Tänä kesänä Valamon luostarin kulttuurikeskus tarjoaa pysyvän historiallisen näyttelyn lisäksi Luostarin puutarhassa -näyttelyn, joka on mielenkiintoinen kokoelma teoksia yhdeksältä eri taiteilijalta. Näyttely koostuu luontoaiheisista teoksista, maalauksista, installaatioista, veistoksista ja grafiikasta. Luonnon ja kierrätysmateriaalien käyttö taideteoksissa on keskeistä.

Näyttelyn taiteilijat:

Soili Arha
Paavo Halonen
Tapani Kokko
Sirkka-Liisa Lonka
Kristiina Nyrhinen
Maija Närhinen
Ulla Pohjola
Hanna Varis
Suvi Ylinen

Luostarit ovat yleisesti olleet tunnettuja kauniista puutarhoistaan. Puutarhoissa on kasvatettu hyötykasveja ja yrttejä lääkinnällisiin tarpeisiin. Myös koristekasvit ja kukat ovat kuuluneet luostareiden puutarhoihin Taustalla on ollut myös ajatus, että luostarin puutarha voi heijastaa paratiisin kauneutta toimien samalla myös hiljentymisen paikkana.

Tämä näyttely sisältää monia erilaisia luontoaiheita, kuten mm. Paavo Halosen täytetyistä linnuista rakennettuja teoksia. Ohessa kuvia muutamista näyttelyn taideteoksesta. Kukat ja eläimet ovat innoittaneet monia taiteilijoita.

Paavo Halosen täytetystä linnusta luotu teos

Tapani Kokko:Paratiisin portti, Voimapuu
Tapani Kokko: Paratiisin portti

Portti on korkeudeltaan 3,5 metriä ja leveydeltään lähes 2 metriä. Siis melkoisen suuri teos. Se onkin sijoitettu kulttuurikeskuksen piha-alueelle. Tapani Kokko on halunnut luoda teoksestaan erityisen runsaan, hörsyilevän ja kasvavan. Se sisältää monia elementtejä kuten esim. ruusuja, käärmeitä ja lintuja.

Kristiina Nyrhinen: Marian ilmestys, Voimapuu
Kristiina Nyrhinen: Marian Ilmestys

Kristiina Nyrhinen on tehnyt tämän teoksen juuri tätä näyttelyä varten. Valkoinen lilja ja sininen väri liittyvät kristilliseen Maria-symboliikkaan.

Maija Närhinen: Kukka, Voimapuu
Maija Närhinen: Kukka

Maija Närhisen halkaisijaltaan kolmemetrinen pallomainen kukka on rakennettu tuhansista terälehdistä. Terälehtiä on revitty lehdistä ja kirjoista löydetystä tulostetuista kukkakuvista.

Suvi Ylinen: Sudenkorentojen aika
Suvi Ylinen: Sudenkorentojen aika

Suvi Ylisen kukkien ja sudenkorentojen seinä on noin 7 metriä leveä. Teos on ollut aiemmin esillä Keravan taidemuseossa mustaa taustaa vasten. Tämän näyttelyn vihreä seinä vaati taiteilijaa täydentämään teosta mm. oransseilla kukilla.

Lisää näyttelystä

Näyttely on avoinna 10.1.2021 asti.

Kulttuurikeskuksen pohjakerroksessa sijaitsee laaja Valamon luostarin historiallisen esineistön näyttely, joka on jatkuvasti nähtävillä.

Valamossa tuskin voi käydä vierailematta pääkirkossa (Kristuksen kirkastumisen kirkko). Tällä kertaa avoinna oli myös vanha kirkko (Kaikkien Valamon pyhien kirkko). Käynti Valamon veljestön hautausmaalla oli mieleenpainuva kokemus. Kaikkinensa luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto rauhoittaa ja voimaannuttaa…


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s