Hedelmäsalaatti – herkullinen jälkiruoka arkeen ja juhlaan

(Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty tähdellä*)

Mitä jälkiruokaa rasvaiselle pääaterialle – tätä piti ihan miettiä. Puoliso nimittäin kokkasi rasvaisia ankanreisiä ja ankanrasvassa uppopaistettuja perunoita. Jälkiruoan pitäisi olla ehkä kevyempi ja raikkaampi, tällä kertaa ei missään nimessä juustokakkua tai suklaamoussea…

No, mistäpä muualta se ratkaisu löytyi kuin äidin keittiöstä.  Kun tarvittiin kevyt, raikas jälkiruoka, edesmenneen äitini suosikki oli ehdottomasti hedelmäsalaatti. Hedelmäsalaattia syötiin perinteisesti myös jouluaattona tuhdin juhla-aterian päätteeksi.

Muutama vuosikymmen sitten hedelmät eivät kuuluneet itsestäänselvyytenä päivittäiseen ruokavalioon. Niitä ei ensinnäkään saanut jatkuvasti, kuten nykyisin. Omenoita oli saatavilla syksyisin, kun kotimaista satoa korjattiin. Muistan lempiomanani – valkokuulaat. Ne olivat niin hyviä! Saakohan niitä enää mistään? Kaupoissa en ole huomannut, kaneliomenoita kyllä.

Vanhempi väki saattaa muistaa muutaman vuosikymmenen takaisen kevättalven TV-mainoksen, ”Jaffat tulloo  …”. Appelsiinejäkään ei ollut saatavissa jokaisena vuodenaikana, eivätkä ne olleet lähellekään niin edullisia tuohon aikaan kuin nykyisin. Hedelmäsalaatti oli entisaikaan myös eräänlainen juhlajälkiruoka, jota ei ollut mahdollista tarjota joka päivä.

Hedelmäsalaatti keittokirjoissa

Hedelmäsalaatti kuuluu edelleenkin mm. joulunajan ruokapöytäämme – vanhasta muistista, joten sitä tehdään yleensä aina samalla ohjeella ainakin kerran vuodessa. Ryhdyin katselemaan vanhoja keittokirjoja, miten niissä ohjeistetaan valmistamaan hedelmäsalaattia.

Vuoden 1934 keittokirja (Keittotaito) ehdottaa hedelmäsalaatin aineksiksi omenaa, appelsiinia, päärynää ja banaania, lisäksi pähkinöitä tai manteleita. Kostukkeeksi mehua tai viiniä ja koristeeksi nokare kermavaahtoa.

Vuoden 1994 keittokirjasta (Kotiruoka) löytyy jo 6 erilaista variaatiota hedelmäsalaatista. Ehdotettuja hedelmiä ovat appelsiini, ananas, viinirypäleet, omena, banaani, meloni, mandariini, mango, päärynä, rusinat, mansikat, vadelmat, raejuusto… Kostukkeeksi pääsääntöisesti sitruunanmehua. Juhlavamman version hedelmäsalaatista saa lisäämällä siihen sherryä, portviiniä tai makeaa valkoviiniä.

Em. kahden keittokirjan ohjeista huomaa, että vuonna 1994 hedelmiä on ollut tarjolla jo huomattavasti useampaa lajia kuin vuonna 1934. No, onhan välissä 60 vuotta… Muutoin ohjeet olivat hyvin paljon toistensa kaltaiset.

Vuoden 1934 keittokirjan välistä löytyi myös äitini käsin kirjoittamia ruoka- ja leivontaohjeita sekä erilaisia ruokamainoksia… sekä kirje, joka oli päivätty 29.9.1947! Kirje oli äidilleni: kutsu tärkeään tapaamiseen eli treffeille. Melkoinen yllätys! Toisella puolella kirjepaperia oli Berliiniläisleipien (?) ohje.

Vitamiinipitoinen hedelmäsalaatti

Vihdoin itse asiaan. Siinä se siis oli, valinta ankka-aterian jälkiruoaksi – hedelmäsalaatti. Sitten vain pohtimaan, mistä hedelmistä se tehtäisiin. Ananasta siinä ainakin tulisi olla, jo ihan sen vuoksi, että olin äskettäin hankkinut ananaksen ”kuorimaveitsen” ja halusin tässä yhteydessä kokeilla sitä. Lisäksi ananas on mielestäni ehdottomasti hedelmäsalaatin number one!

Ananaksen lisäksi salaattiin tulisi appelsiinia, omenaa, viinirypäleitä ja banaania sekä kostutus pienellä määrällä tuoremehua. Hiukan sitruunanmehua, jotta banaani ja omena ei tummu. Lisäksi nokare kermavaahtoa koristeeksi. Ja sitten vain tuumasta toimeen…

1 kappale jokaista hedelmää ja 1-2 dl vaaleita tai tummia viinirypäleitä. Tästä määrästä tulisi noin 4 annosta. Hedelmät pieniksi paloiksi ja sekoitetaan astiassa, puolikkaan sitruunan mehu puristetaan sekaan ja hiukan tuoremehua. Jäähdytetään hyvin ennen tarjoilua. Annostellaan pieniin jälkiruoka-kippoihin, isompaan jälkiruokamaljaan tai ananaksen kuoreen. Koristeeksi pieni määrä kermavaahtoa ja muutama vadelma tai viinimarja.

Ananaksen ”kuorimaveitsi” – Pineapple Peeler*

Tuore ananas on mitä herkullisin hedelmä. Siinä on vain yksi huono puoli. Miten saada sen paksu kuori pois helposti ja niin, että ananasviipaleet ovat vielä kauniin näköisiä? Toisekseen ananaksesta saa myös kivan tarjoiluastian, vaikkapa itse hedelmäsalaatille tai raikkaalle kesäjuomalle. Edellytyksenä on, että hedelmän sisältö saadaan koverrettua pois niin, että kuori jää siistiksi kupiksi.

Törmäsin sattumalta netissä keittiövälineeseen, jonka selosteessa kuvailtiin, miten välineen avulla on mahdollista kuoria ananas nopeasti ja helposti kauniiksi ananaskiekoksi. Sen verran usein olen tuskaillut ananaksen kuoren kanssa, että päätin tilata vempaimen ja kokeilla sitä. Tilaaminen verkkokaupasta oli melko kätevää. Maksuvaihtoehtojakin oli useita, luottokortista normaaliin pankkikorttimaksuun. Kuitti maksusta saapui sähköpostiin heti. Sitten vain odottamaan pakettia…

Pineapple Peeler saapui muutamassa päivässä lähipostin lokeroon ja hedelmäsalaatin valmistamisen yhteydessä pääsin sitä heti kokeilemaan. Puolisoni kokeili vempainta myös ja molemmat olimme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Ananas nousi helposti kauniina kiekkona kuoren sisältä 😀👌 ja lisäksi kuoresta sai kivan tarjoiluastian itse hedelmäsalaatille.

Ohessa kuvasarja ja lyhyt video siitä, miten ”kuorimaveistä” käytetään.


*Ananaksen kuorimaveitsen saa täältä. (Kitch Pro Pineapple Peeler, Coolstuff)

Miltä hedelmäsalaatti maistui?

Herkullinen jälkiruoka kruunaa aterian ja näin kyllä voi sanoa myös tästä hedelmäsalaatista. Se on yksinkertainen ja helppo valmistaa. Maku tulee puhtaista luonnon hedelmistä. Tuoreissa hedelmissä on lisäksi roppakaupalla vitamiineja.

Tällä kertaa myös ananas oli tuore. Ananaksen kuorimisen haasteellisuuden vuoksi olen useimmiten käyttänyt säilykeananasta, jossa yleensä on ollut lisättyä sokeria. Lukuun ottamatta kermavaahtonokaretta tätä jälkiruokaa voisi kutsua sydänystävälliseksi 🧡.

Herkulliset ruokaohjeet ovat usein lähempänä kuin arvaakaan. Täytyy vain hiukan kaivella muistilokeroita ja penkoa kirjahyllyn aarteita. 😊


Lue myös:

Ikääntynyt punaviini, ankka-confit ja hedelmäsalaatti (Viinihetki-blogi)

Retropäivällinen – Äyriäisiä, stroganovia ja hedelmäsalaattia


2 Comments

  1. Älyttömän hieno vinkki tuo pineapplepeeler, kiitos siitä. Minulla on veitsi jolla pitäisi pystyä kuorimaan ananas sekä poistamaan kova sisus mutta ei se oikein onnistu. Sotkuista puuhaa. Pidän valtavasti tuoreesta ananaksesta ja ostan uuden kaupasta valmiiksi kuorittua mutta se tulee turhan kalliiksi. Teen sika samanlaista hedelmäsalaattia kuin sinä mutta appelsiinin sijasta mandariinin. Kiitos kivasta blogista ja maistuvaa loppukesään t. Tove

  2. Hei Tove,
    Sama juttu, tykkään tuoreesta ananaksesta kovasti, mutta juuri tuo kova kuori on ollut haasteellinen. Ja siitä syystä harvoin tulee ostettua. En ole aikaisemmin törmännyt mihinkään apuvälineeseen, jolla erityisesti ananasta voi kuoria. Tuota postauksessa esiteltyä kuorinmavälinettä voin kyllä suositella. On toimiva. Mukava kuulla, että pidit postauksesta. Hyvää loppukesää!😊👍

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s