Artikkelissa on affiliatelinkkejä, jotka on merkitty tähdellä *
Jalkojen hyvä kunto on osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Suuri osa ihmisistä kärsii ihoärsytyksistä, hankaumista ja hiertymistä jalkapohjissa sekä kantapäissä.
Useimmat jalkaongelmat voidaan ennaltaehkäistä jalkojen hyvällä päivittäisellä hoidolla. Jalkojenhoidon avainsanoja ovat puhtaus, kosteuttaminen, hemmottelevat kylvyt ja hyvät jalkineet.
Jalkojen päivittäinen hoito
On tärkeää huolehtia päivittäisestä hygieniasta, säännöllisestä rasvauksesta ja hengittävistä puhtaista sukista. Jalkojen hyvinvointiin vaikuttavat terveelliset elintavat mm. ylipainon välttäminen.
Tukevat, matalat, joustavat ja oikeankokoiset kengät tukevat parhaiten jalan oikeaa asentoa. Kengissä tulee olla varpaille riittävästi tilaa liikkua ja painon tulisi jakautua tasaisesti koko jalkapohjan alueelle.
Jo pienikin ihorikko jaloissa voi hoitamattomana johtaa suurempiin jalkaongelmiin. Siksi jalkojen pesu ja ihosta huolehtiminen on osa päivittäistä hoitoa.
Pesu
Jos jaloissa ei ole näkyvästi likaa, pese jalat haalealla vedellä. Likaisten jalkojen pesuun tarvitaan pehmeä harja ja saippuaa. Harjaa huolellisesti myös kynsiuurteet. Kuivaa pesun jälkeen jalat ja varvasvälit huolellisesti ja kevyesti. Varo kovaa hankaamista, koska se voi rikkoa varvasvälien ohuen ihon.

Rasvaus
Tarkista ihon, varvasvälien ja kynsien kunto kuivauksen yhteydessä. Rasvaa jalat ja sääret päivittäin ihotyyppisi mukaisella voiteella. Mitä kuivempi ja karheampi ihosi on, sitä rasvaisempaa voidetta tulee käyttää. Rasvaus pitää jalkojesi ja sääriesi ihon ehjänä, jolloin se kestää ympäristön rasitteet ja suojaa tulehduksilta.
Kosteusvoide imeytyy ihoon parhaiten heti pesun jälkeen. Hieroessasi voidetta kantapään ja päkiän ihoon, käytä koko kämmentä. Pyörivä hierontaliike tehostaa voiteen imeytymistä kovettumakohtiin.
Pyörivien hierontaliikkeiden ansiosta kovettumakohdat pehmenevät ja ihonalaiskudoksen nestekierto vilkastuu. Rasvaa tai öljyä myös kynnet ja kynsinauhat. Tällä tavoin ehkäiset niiden kuivumista ja kupertumista sekä helpotat paksujen kynsien leikkaamista.
*Oliiviöljypitoinen Weleda – jalkabalsami hoitaa jalkoja. (Hyvinvonnin.fi)
Jalkojen kuukausittainen hoito
Päivittäisen jalkojenhoidon lisäksi jalat kaipaavat aika ajoin lisähoitoa. Jalkakylpy 1-2 kertaa kuukaudessa on myös mukava rauhoittumis- ja hemmotteluhetki. Hoito aloitetaan pehmentävällä jalkakylvyllä. Sen jälkeen jalkojen iho kuoritaan ja kovettumat sekä kynnet hoidetaan kuntoon. Lopuksi jalat huuhdellaan ja kuivataan huolella sekä rasvataan sopivalla voiteella.

Jalkakylpy
Laske kädenlämpöinen vesi korkeareunaiseen pesuvatiin. Lisää veteen halutessasi kylpyöljyä tai -suolaa. Voit lisätä kylpyveteen myös appelsiini- tai sitruunasiivuja ihon pehmittämistä varten. Anna jalkojen liota vedessä noin 10–15 minuuttia.
Kuorinta
Kuorinnan tarkoitus on poistaa kuiva ja paksuuntunut iho sekä edistää ihon uusiutumista ja virkistää jalkojasi. Tee hellävarainen kuorinta esimerkiksi kylpysuolan rakeilla. Voit tehdä kotitekoisen kuorinta-aineen myös merisuolasta tai sokerista ja oliiviöljystä.
Kovettumien hoito
Kovettumien poistoa helpottaa kylpyvedessä pehmentynyt iho. Käytä hiomapaperia tai hohkakiveä kovettumien poistoon. Yksi tai kaksi hellävaraista raspauskertaa kuukaudessa riittää.
Kynsien hoito
Kynsi suojaa varpaan päätä kovettumien muodostumiselta. Helpoiten saat leikattua varpaiden kynnet heti pesun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeät, eivätkä lohkeile niin helposti. Kynsien oikeanlainen leikkaaminen on tärkeää, koska niiden tehtävänä on suojella varpaiden päitä.
Kynsi on oikeanpituinen, kun sen reuna tuntuu varpaan päätä painettaessa. Lyhennä kynnet varpaanpään mallia myötäillen. Tasoita kynsien terävät reunat sekä paksuuntuneet kynnet kynsiviilalla. Siisti kynsinauhat painelemalla niitä hellävaraisesti manikyyritikulla.
Rasvaus
Rasvaa jalat samoin kuin päivittäisen perushoidon yhteydessä. Kokeile myös virkistävää, yöksi jätettävää jalkanaamiota.

Kynsien lakkaus
Loppusilauksena lakkaa kynnet haluamallasi sävyllä ja iloitse hyvin hoidetuista jaloista!
(Lähdeviite: Juutilainen Anu, Sikanen Emma: Katse jalkoihin. 2013)
Lue myös: