Ajankohtaista -palstalla julkaistujen teematekstien yhteenveto
Onko TYÖUUPUMUS työperäistä? Miten yksityiselämän kriisit ja persoonallisuustekijät vaikuttavat työuupumuksen kehittymisessä? Kuinka työuran rikkonaisuus ja epävarmuus heijastuvat työuupumukseen?
Edellä mainittuihin ja moniin muihinkin kysymyksiin saa vastauksen ensimmäisestä suomalaisesta työuupumukseen ja työn imuun liittyvästä Jari Hakasen väitöskirjasta. ”Työuupumuksesta työn imuun – työhyvinvointitutkimuksen ytimessä ja reuna-alueilla”.
Sain vihdoin toteutetuksi suunnitelmani: ”kahlata läpi” Jari Hakasen vajaa 300 -sivuinen väitöskirja. Täytyy tunnustaa, että aivan sanasta sanaan en kaikkia osatutkimuksia lukenut, mutta tärkeimmät tutkimustulokset ja johtopäätökset kuitenkin.
Lue lisää…
Työuupumuksen juurilla
____________________________
Työssäjaksaminen – miksi se on niin vaikeaa?
Lueskelin Voimapuun teemakuukauteen liittyen työhyvinvointi -aiheisia blogeja ja erityisesti niitä, joissa jotenkin sivuttiin työssäjaksamista. Kun muistelen omaa työelämääni vaikkapa 20 vuotta sitten, ei erityisemmin puhuttu työssäjaksamisesta tai ainakaan omalla ammattialallani ei sitä juuri sivuttu.
Silloin oli oikeastaan melko selvää, että jos työntekijä ei jaksanut tehdä työtään, vika oli työntekijässä: työntekijä ei ollut riittävän terve, osaava, tehokas tai nopea. Jos ei jaksanut/kyennyt tekemään työtään vaikkapa jonkun sairauden vuoksi, voi hakeutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsy ei tuolloin ollut mitenkään vaikeaa.
Tänään kaikki on toisin…
Kehitystä (?) on tapahtunut hurjasti. Työelämä nähdään huomattavasti monimuotoisempana ja työssäjaksamiseen vaikuttavat tekijät monitahoisimpina, ei yksin työntekijästä johtuvina. Työkykytalo on useimmille tuttu malli jäsentää työkykyä ja työhyvinvointia. Lue lisää…
__________________________________________________
Miten työstressiä ja uupumusta voisi ennaltaehkäistä?
Joskus on tilanteita, että stressiä ja uupumusta on vaikea ennaltaehkäistä. Tästä kirjoitan ”Sietämätön työkulttuuri” -postauksessani. Asiat vain tapahtuvat ja huolimatta monista yrityksistä parantaa esimerkiksi työpaikan ilmapiiriä, muutosta ei tapahdu. Jäädäkö sairauslomalle, yrittääkö jotenkin sinnitellä joukon mukana vai vaihtaako työpaikkaa? Siinäpä pulma!
Työterveyslaitos on suomalaisen työhyvinvoinnin keskeinen toimija, joka tutkii ja kouluttaa työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Työterveyslaitos antaa mm. seuraavanlaisia vinkkejä stressin ja työuupumuksen ehkäisyyn:
- Elä kokonaista elämää. Jaa aikaa ja energiaa sopivasti kaikille elämänalueille.
- Huolehdi päivittäisestä palautumisesta. Työn vastapainoksi tarvitaan sopivasti lepoa ja muuta vaihtelevaa, työtoiminnasta poikkeavaa tekemistä.
- Arvioi säännöllisesti omaa hyvinvointiasi ja kokonaiselämäntilannettasi.
Tartu mahdollisiin epäkohtiin miettimällä mitä voisi tehdä toisin. Kokeile vaihtoehtoisia tapoja toimia. Ole sitkeä. - Ota epäkohdat puheeksi niihin liittyvien tahojen kanssa.
- Jaa kokemuksia ja keinoja muiden ihmisten kanssa.
- Hae terveydenhuollosta apua, jos tilanne ei muuten parane.
Lue koko teksti ja katso video:
Työstressin ja uupumuksen ennaltaehkäisy
____________________________________________
Työssäjaksamisen kolme motivaatiotekijää
Työssä jaksamisessa ja jatkamisessa on pääasiassa kyse motivaatiosta: siitä, kuinka merkityksellisenä pidämme asioita ja kuinka sitoutuneita olemme. Daniel H. Pink listaa kolme motivaatiotekijää, jotka nousevat tärkeimmiksi, kun perusasiat kuten tarpeet (riittävä palkka jne.) on saatettu kuntoon:
- Ensimmäinen motivaattori on itsenäisyys: halu johtaa omaa elämää ja elää sitä omalla tavalla.
- Toinen motivaatiotekijä on asiantuntemus: pyrkimys edistyä ja tulla paremmaksi asiassa, joka koetaan tärkeäksi.
- Kolmas tekijä on tarkoitus: kaipuu tehdä jotain, jolla on merkitystä ja joka on jotain suurempaa kuin me itse olemme.
Voimapuun Opinoksalla on linkki maksuttomaan Ilmarisen tuottamaan oppaaseen Johda itseäsi – Jaksa työssä, jossa käsitellään tarkemmin mm. edellä mainittuja asioita. Opas on tarkoitettu sekä työnantajille sekä työntekijöille.
David Rock ja Daniel J. Siegel ovat kehittäneet ruokailun lautasmallia vastaavan mallin tukemaan mielen hyvinvointia: Mielen tarjotin on mielenkiintoinen näkökulma kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
____________________________________________________
Voimapuun työaiheiset artikkelit
Voimapuun ”Tänään töissä” aihealueelta löytyy artikkeleita mm. työn merkityksestä, työn ja uran ankkureista, työkulttuurista, unelmatyöstä ja työmotivaatiosta esim:
- Työn ankkurit
- Sietämätön työkulttuuri
- Oletko unelmatyössäsi?
- Kohti sopuisaa työyhteisöä
________________________________________________
Lue myös:
Vinkkejä voimaantumiseen: