Ajankohtaista

punatulkkuAiheutuuko joulusta ja sen lähestymisestä sinulle stressiä? Pohditko mitä kaikkea sinun pitäisi ehtiä tehdä ennen joulua? Myönnän, että stressasin aiemmin joulun tulolla todella paljon, varsinkin silloin, kun vielä elettiin lapsiperheaikaa ja lähisukulaiset tulivat viettämään joulua meille.

Hyvissä ajoin, viimeistään marras/joulukuun vaihteessa, täytyi ryhtyä suunnittelemaan joulua ja kaikkea siihen liittyvää, jotta joulusta tulisi sellainen, mitä erityisesti lapset ja iäkkäät sukulaiset toivoivat.

Jos olisin tuolloin itse voinut päättää, miten viettää joulua, olisimme ostaneet valmiin joulupaketin kylpylästä tai majatalosta maaseudulta. Itse olisin halunnut ensisijaisesti nukkua, nauttia hyvästä ruoasta ja viettää yhteistä aikaa rauhallisesti ulkoillen ja muuten vain löhöillen.

Joulu on erilainen eri elämänvaiheissa

Jouluun latautuu siis monenlaisia odotuksia itse kullakin. Aina odotukset eivät kohtaa. Eri elämänvaiheet tuovat joulun viettoon omat mausteensa. Lapsiperheen joulu on erilainen kuin esimerkiksi yksinäisen ihmisen joulu tai nuoren parin joulu.

Nykyisin oma jouluni puolison kanssa on hyvin rauhallista aikaa. Turha stressaaminen on taakse jäänyttä elämää. Lapset tulevat jouluksi kotiin, jos ehtivät. Useimmiten ehtivät, mikä on ihana asia.

villasukat

Nykyisin voin keskittyä lähes pelkästään mukaviin asioihin, kuten joulukoristeluihin ja leppoisaan jouluhössötykseen; piparkakkutaloihin ja jouluaskarteluihin. Ehdin myös nauttia kynttilänvalosta, kuunnella joulumusiikkia, käydä joulukonserteissa jne.

Aiemmin ”lattiasta kattoon” tapahtunut joulusiivous on muuttunut normaaliksi viikkosiivoukseksi ja jouluruoatkin hankitaan pääosin valmiina. Ei ole minkäänlaista painetta tehdä jouluruokia itse.

Jotkut lapsuudenkodin jouluperinteistä toteutuvat edelleenkin, kuten hautausmaalla käynti. Senkin voi tehdä nykyisin kaikessa rauhassa vailla hoppua. Aikataulut ovat kaikin puolin väljentyneet.

Oikeastaan olen nyt hiukan hämmästynyt, mistä mahdoton stressi aikanaan syntyi? Ehkä se oli vain sukupolvien taakkaa; lapsuudenkodista opittu näkemys siitä, että joulun valmisteluun kuuluu kaikenlainen uurastus ja touhuaminen.

Jouluun valmistautumisen ei tarvitse olla suorittamista. Toisten toiveita on tärkeää kuunnella, mutta tulisi kuunnella myös itseään…

Mitä itse todella toivot joulun ajalta?

Oheisen linkin takaa löytyy lisätietoa aiheesta ja psykologi Tuija Turusen vinkkejä:

Vältä joulustressi: Luo joulu elämäntilanteen ja voimavarojen mukaan

Leppoisaa joulunalusaikaa sinulle!🧡