Avaimia voimaantumiseen

Avaimia voimaantumiseen, voimapuu

Mikä olisi tässä hetkessä tai päivässä ilon pisara tai voiman lähde? Ohessa esittelen lyhyesti kaksi erilaista opasta, joiden avulla voit itse vaikuttaa omaan elämääsi ja toimia tavalla, joka vahvistaa voimantunnettasi.

Molemmat oppaat antavat välineitä myös työntekijälle, joka kohtaa työssään erilaisten haasteiden kanssa painivia ihmisiä.

Avaimia voimaantumiseen, voimapuuMitä on voimaantuminen?

Voimaantuminen liittyy oman sisäisen voimantunteen kokemiseen ja sen kehittämiseen. Voimaantuneena ihmisellä on kokemus, että voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä. Voimaantuminen on ihmisen sisäinen prosessi. Voimaantumista ei voi antaa toiselle, mutta sitä voi vahvistaa.

Voimaantuminen avartaa ja auttaa näkemään myönteisiä puolia itsessä, toisissa ihmisissä ja asioissa. Elämän muuttuessa esimerkiksi sairastumisen tai kriisin myötä voimaantumisen kysymys nousee erityisen tärkeäksi.

Kriisin yllättäessä ihmisen ajatukset keskittyvät useimmiten omaan tilanteeseen, sairauteen tai sen oireisiin. Luottamuksen vähentyessä omiin voimavaroihin ja kykyihin, selviytyminen arjessa ja tulevaisuus herättävät huolta.

Opas 1: Avaimia voimaantumisen vahvistamiseen (Ikäinstituutti)

Vuonna 2017 julkaistu Ikäinstituutin tuottama opas ”Avaimia voimaantumisen vahvistamiseen” antaa tietoa, ideoita ja vinkkejä arkeen.

Opas on työstetty Ikäinstituutin VIVA! -hankkeessa, jossa on kehitetty voimaantumista vahvistavaa ohjausta erityisesti muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen sekä välineitä heitä työssään kohtaaville ammattihenkilöille.

Vaikka oppaan kohderyhmänä ovat erityisesti muistisairaat ja heidän läheisensä sekä hoitajansa, on oppaan antama tieto täysin sovellettavissa kenen tahansa käyttöön. Luin itse oppaan innostuksella läpi ja löysin siitä paljon vinkkejä omaan arkipäivääni.

Oppaan sisältö:

Oppaassa käsitellään mm. seuraavia teemoja:

  • Mistä hyvä elämä rakentuu?
  • Miten myönteiset tunteet vaikuttavat hyvinvointiin ja terveyteen?
  • Miten mm. hyvät ihmissuhteet antavat tärkeää merkityksellisyyden kokemusta?
  • Miten kohdata arvostavasti toinen ihminen ja mistä arvostava kohtaaminen syntyy?
  • Miten läsnänolo- ja myötätuntotaidot auttavat suhtautumisessa kielteisiin ja hankaliin kokemuksiin?
  • Miten työyhteisössä voidaan kohdata työtoveri arvostavasti ja vahvistavasti?

Opas korostaa ratkaisukeskeisen ajattelutavan merkitystä voimaantumisessa. Ratkaisukeskeisyydellä tarkoitetaan ajattelu- ja asennoitumistapaa, jossa toiveikkuus, voimavarat ja vahvuudet ovat keskiössä.

Tavoitteet kuvataan konkreettisesti ja myönteisessä muodossa. Esimerkiksi ”en halua olla näin väsynyt ”–toive puetaan muotoon ”haluan olla virkeä”. Positiivinen tavoite auttaa keksimään keinoja sille, mikä tuo virkeyttä.

naiset

Konkreettisia työkaluja

Oppaassa tarkastellaan voimaantumista myös työyhteisön näkökulmasta. Positiiviset kysymykset ”mikä tänään on sujunut hyvin?” tai ”mistä tänään olemme ilahtuneita?”, tuo työn tekemiseen iloa ja merkityksellisyyttä sekä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Opas sisältää helppoja työkaluja voimaantumisen vahvistamiseen sekä useita innostavia vinkkejä kokeiltavaksi kuten, esimerkiksi ”Ilokartta” ja ”Vahvuuspuu”, joita itse ajattelin ensimmäiseksi kokeilla.

Viimeinen lause kiteyttää loistavasti oppaan sisällön ”Voimaantumisen vahvistamiseen tarvitaan aitoa avoimuutta, lämmintä läsnäoloa ja kykyä nähdä toinen ihminen vahvuuksien ja myönteisyyden valokeilassa.”

Linkki oppaaseen löytyy myös Omavoimapuussa avautuvalta Opinoksa -sivulta. Pdf- tiedostona julkaistu opas on maksuton.

metsassa

Opas 2. Luo oma Voimapuusi – avaimia muutokseen (Voimapuu)

Opas on tarkoitettu avuksi sinulle, joka painit pienempien tai suurempien pulmien kanssa, etkä tahdo löytää niihin ratkaisua. Kuten edellä esitelty opas, myös tämä opas perustuu voimavara- ja ratkaisukeskeiseen ajattelutapaan.

Oppaassa käydään läpi Voimapuu -menetelmä vaihe vaiheelta ja opastetaan, miten rakennat itsellesi oman 8-osaisen Voimapuun ja hyödynnät sitä pulmatilanteessa.

Askel askeleelta luot itsellesi oman Voimapuun, jonka avulla teet pienempiä tai suurempia ratkaisuja ja muutoksia elämässäsi – juuri sen verran kuin haluat.
Saatuasi oman Voimapuusi valmiiksi, voit hyödyntää sitä yhä uudelleen ja uudelleen. Voit käyttää sitä oppaanasi erilaisissa pulmissa ja se antaa sinulle aina uusia näkökulmia eri elämäntilanteissa.

Omaa Voimapuutasi voit rakentaa itseksesi, ystävän tai läheisen kanssa tai pienessä ryhmässä. Minkä tavan koet itsellesi sopivimmaksi. Jonkun toisen kanssa yhdessä tai pienessä ryhmässä (esim. 3-4 henkilöä) oman puun rakentaminen voi saada uusia ulottuvuuksia yhteisen vuorovaikutuksen ansiosta.

Opas on maksullinen. Lue tarkempi oppaan esittely otsikkolinkistä (blogiteksti).

Oppaan voit halutessasi tilata tästä.


Lue myös:

Tarkoitusta etsimässäKirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s