Makumuisto – Naudanpihviä punaviinikastikkeessa

On voimauttavaa muistella vanhoja aikoja ja kaivaa esiin makumuistoja. Varsinkin vuodenvaihde on sellainen aika, joka saa katseen kääntymään niin menneeseen kuin tulevaankin. Nykyisin yhä useammin menneeseen…

Tässäkin vuodenvaihteessa ryhdyin puolisoni kanssa muistelemaan, mitä herkkuja kokkasimme aikoinaan ensimmäisessä yhteisessä keittiössämme muutama vuosikymmen sitten. Kokkailimme kyllä jonkin verran, mutta ei lähellekään siinä määrin kuin nykyisin.  

Tuohon aikaan söimme molemmat päivän pääaterian useimmiten työpaikalla. Meillä molemmilla oli epäsäännöllinen työ ja usein myös viikonloppuisin töitä, joten yhteinen ateriointi päivittäin ei ollut mitenkään itsestäänselvyys.

Kun sitten harvoin sattui yhteinen vapaa viikonloppu, oli mukavaa kokata yhdessä jotakin hyvää. Tässä artikkelissa esitelty ”Naudanpihviä punaviinikastikkeessa” on yksi mieleen jääneistä aterioista tuolta ajalta. Aterian kruunasi lihan haudutusliemestä tehty punaviinikastike. Herkullinen kastike sai makunsa, ei yksin punaviinistä, vaan myös naudanlihaan hierotuista yrttimausteista. Lisäkkeenä tarjottiin riisiä ja tomaattisipulisalaattia.

Ruoan valmistamisessa tarvittiin hiukan kärsivällisyyttä, sillä lihaa kypsennettiin ja haudutettiin punaviinissä 1-2 tunnin ajan. Kun ruokailun hetki koitti, maistui ruoka aivan taivaalliselta – olihan ruokahalua heruteltu jo parisen tuntia herkullisessa ympäri huoneistoa levinneessä tuoksussa.  

Tätä ruokaa kannattaa valmistaa ainakin kaksinkertainen annos. Tavanomainen annosohje neljälle ei riitä, sillä ruoka on niin hyvää, että sitä on pakko santsata, jopa santsata toisenkin kerran. Niin kävi meille silloin kauan sitten ja niin kävi myös nyt.

Ruoan sulatteluun kannattaa varata aikaa useampi tunti. Olisi hyvä, että ei olisi kiire minnekään… voisi ”pötkähtää” vaikkapa ruokalevolle…

Naudanpihvit punaviinikastikkeessa, tomaattisipulisalaatti, riisiä
Retrohenkinen pyhäpäivän ateria: Naudanpihviä punaviinikastikkeessa, riisiä ja tomaattisipulisalaatti.

Ohessa resepti ja lyhyt ohjevideo:

Naudanpihvit punaviinikastikkeessa (4:lle)

Ainekset:

  • 4-viipaletta naudanlihaa
  • suolaa, pippuria, paprikajauhetta
  • mausteseos: timjami, basilika, rakuuna
  • 1 rkl vehnäjauhoja, oliiviöljyä
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • 2 rkl kevytkermaa
  • 1,5 tl maissijauhoja

Valmistus:

Kuivaa lihaviipaleet hyvin. Hiero niihin suolaa, pippuria ja paprikaa ja sen jälkeen mausteseosta. Upota toinen puoli pihveistä jauhoihin. Kuumenna öljy padassa tai pannulla. Ruskista viipaleet ensin jauhotettu puoli alaspäin, sitten toinen puoli.

Kaada vesi ja viini päälle. Hämmennä tomaattisose joukkoon. Peitä kannella, anna poreilla reilun tunnin ajan ja ota viipaleet padasta. Pidä ne lämpiminä. Lisää kerma ja suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla maissijauhoilla. Pane viipaleet takaisin pataan ja kiehauta vielä koko sisältö.

Nostele pihvit tarjoilulautaselle, kaada punaviinikastiketta päälle ja koristele persiljalla. Kaada loput kastikkeesta erilliseen kastikeastiaan, josta sitä voi lisätä riisin päälle.

Keitä lisäkkeeksi reilusti riisiä (huom! santsausvara), valmista tomaattisipulisalaatti ja sitten syömään!

Ohjevideo: Naudanpihviä punaviinikastikkeessa (n. 1 min)

Ruoka ja viini

Aivan ensimmäisellä kerralla, kun valmistimme tätä ruokaa, kaadoimme pataan unkarilaista punaviiniä nimeltä Egri Bikaver. Ehkäpä muistatkin tuon Alkon pullottaman viinin? Nykyisin Egri Bikaveria on myynnissä vain vuosikertaviininä (2015).

Ruokaan käytettävässä punaviinissä kannattaa yleisestikin välttää liiallista tanniinisuutta ja karvautta, sillä ne tekevät esimerkiksi kastikkeesta helposti kitkerän makuista. Sopivia maukasta makua ruokaan antavia viinejä löytyy esimerkiksi Malbec-, Merlot- ja Shiraz -rypäleistä.

Tällä kertaa valmistimme punaviinikastikkeen Sangre de Toro-punaviinistä, joka on espanjalainen, suomalaisten ulottuvilla aina vuodesta 1972 alkaen ollut klassikkoviini. Samaa viiniä joimme myös ruoan kanssa. Yksi tapa ratkaista ongelma, mitä viiniä laittaa ruokaan, on käyttää samaa viiniä, kuin mitä juodaan ruoan kanssa, ellei juotava viini ole kovin hinnakasta.

Lue lisää Sangre de Toro -punaviinistä tällä aterialla (Viinihetki-blogi).

Edellä kerrotun jälkeen herää ehkä kysymys, maistuiko nyt tehty ruoka todella samalta kuin silloin jokunen vuosikymmen sitten? No, kyllähän se maistui. Toki tuon aterian jälkeen on tullut kokattua monia muitakin herkullisia ruokia ja siksi ehkä aivan yhtä ”veret seisauttavaa” elämystä ei ateria tällä kertaa tarjonnut, jos sitä vertaa ihan ensimmäiseen kertaan.

Makumuistohan kokonaisuutena syntyy monesta muustakin asiasta, kuin pelkästään ruoan mausta… siihen vaikuttavat sen hetkinen ympäristö, mieliala, seura, tunnelma jne. Yksi tärkeä osa makumuistoa on myös tietty tuoksu, jonka usein muistaa kaukaa jopa kymmenien vuosien takaa. Niinpä nytkin.

Jo pelkästään keittiöön levinnyt punaviinikastikkeen mausteinen ja yrttinen tuoksu herätti makumuiston, joka vielä vahvistui ruoan mausta huolimatta siitä, että ympäristö oli erilainen. Eivätkä seura ja tunnelmakaan olleet samat…

Muistelu kaiken kaikkiaan, vaikkapa juuri ruoan kautta, on voimaannuttavaa. Tämäkin ruoanvalmistussessio toi esiin monia muistoja vuosikymmenien takaa, joita oli mukava muistella ja joista oli mukava keskustella. 


Minkälainen makumuisto on jäänyt sinun mieleesi?

Lue myös:

Kotoista lanttukukkoa

Suolaiset viinerit anopin tapaan


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s