Suolaiset viinerit anopin tapaan

Suolaiset viinerit anopin tapaan, Voimapuu

Suunnitelmissa oli kevään ensimmäinen eväsretki lapsenlapsen kanssa ja aprikoimme, mitä kivaa retkievästä keksisi. Mieleen muistuivat anopin ”Suolaiset viinerit”. Näitä herkullisia pikkusuolaisia oli usein kahvipöydässä tarjolla, kun aikoinaan vierailtiin koko perheellä anoppilassa. Makeat leivonnaiset jäivät kakkossijalle, kun suolaisia viinereitä oli pöydässä. Ne olivat kaikkien mieleen.

Aikaisemmin emme ole näitä perinneherkkuja leiponeet. En tiedä, kuuluvatko ne varsinaisesti karjalaiseen tai savolaiseen ruokaperinteeseen, mutta retroleivonnaisia ne ainakin ovat. Ensimmäiseksi täytyi ryhtyä metsästämään viinereiden reseptiä. Sitä ei tietenkään löytynyt keittokirjoista, koska se oli anopin oma.

Taikina oli viineritaikinan tyyppinen, mutta ei ehkä kuitenkaan aivan keittokirjojen mukainen viineritaikina. Laitettiinkohan taikinaan hiivaa vai ei? Pitikö taikinaa kaulita moneen kertaan, niin kuin viineritaikinaa yleensä? Mitä täytteitä viinereihin laitettiinkaan? Voideltiinko leivonnaiset munalla vai ei? Monta kysymystä pyöri päässä…

Viinereiden tarkka ohje ei enää ollut muistissa anopilla, eikä lähisukulaisillakaan, mutta kun porukalla ohjetta muisteltiin, alkoi kokonaiskuva hahmottua. Päätimme, että taikinaan ei laitettaisi hiivaa, eikä taikinaa kaulita, muuta kuin siinä vaiheessa, kun täytteet levitetään taikinalevylle ja lopuksi viinerit voidellaan munalla. Katsotaan mitä syntyy…

Suolaiset viinerit anopin tapaan, Voimapuu

Suolaiset viinerit

Taikina (noin pellillinen):

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • ½-1 tl suolaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • vajaa 1 dl öljyä

Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää viimeiseksi kermaviili ja öljy. Vaivaa taikinaksi nopeasti.

Täyte:

  • noin 200 g vaaleaa makkaraa (lenkkiä, gotleria, lauantaimakkaraa… vaihtoehtoisesti kinkkua, metvurstia…)
  • 1 keskikokoinen suolakurkku
  • 200 g juustoraastetta
  • 2 kananmunaa

Paloittele makkara pieniksi kuutioiksi (n. ½c x ½cm), samoin suolakurkku. Jos haluat leipoa retrosti, raasta juusto itse. Valmis juustoraastekin käy 😊. Sekoita kaikki aineet kulhossa.

Suolaiset viinerit anopin tapaan, Voimapuu

Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä päälle täyteseos. Kääri rullaksi. Leikkaa rullasta noin 1-1,5 cm paksuisia viipaleita.

Jos haluat leipoa retrosti, voitele pelti voilla. Leivinpaperikin käy 😊. Siirrä viipaleet pellille leikkauspinta ylöspäin. Voitele munalla. Paista viinereitä 10-15 minuuttia keskitasolla 225 asteessa.

Uunista tuli ulos…

melko täydellisesti anopin suolaisia viinereitä muistuttavat leivonnaiset. Kooltaan ne olivat hiukan pienempiä. Maku oli lähes täydellinen!👌 Entäpä tuoksu keittiössä… sekin oli niin tuttu ja muistoja täynnä.

Suolaiset viinerit anopin tapaan, Voimapuu

Kylläpä leivonnaiset onnistuivat hyvin ensimmäiseksi kerraksi. Oikein täytyy ihmetellä! Osa viinereistä tuli tietysti syötyä jo heti tuoreeltaan ja melkein kaikki loput viinerit retkellä.

Viinerit soveltuvat hyvin myös pakastettavaksi. Jos haluat leipoa niitä pakasteeseen, tee vähintään 2 pellillistä, koska muutoin voi käydä niin, ettei niitä riitä pakastettavaksi 😉 – niin hyviä ne ovat!

Lue myös:

Retkievääksi soveltuva retrohenkinen peltilihapiirakka:

Ruokaisa lihapiirakka 

Muita eväsideoita löytyy MummiFun -kategoriasta mm.

MummiFun – Nakkifaaraot


 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s