Etsitkö inspiraatiota?

Haluatko inspiroitua Voimapuu

Mikä saa sinut innostumaan? Mistä löydät inspiraatiota?

Itse sain inspiraation tähän tekstiin Aamu-tv:stä …  Haastattelussa oli äskettäin julkaistun ”Inspiroitunut”-kirjan kirjoittaja yritysjohtaja Petteri Kilpinen.

Kirjassaan hän kuvaa inspiraatiota erityisesti työn ja johtajuuden näkökulmasta: Mistä löytää inspiraatiota työhön, miten työkulttuuri vaikuttaa työntekijän inspiroitumiseen, miten johtaja voi vaikuttaa työntekijöiden inspiroitumiseen… Petteri Kilpisen mietteitä kuunnellessani mielessäni heräsi kysymys: Mitä inspiraatio oikeastaan on ja miten sitä voi herätellä?

Jokaisella on varmasti hetkiä, jolloin inspiraatio on täydellisesti hukassa. Mikään ei innosta. Ehkä niin kuuluukin välillä olla, jotta voisi yhä uudelleen innostua ja inspiroitua. Lomamoodiin –postauksessa kirjoitin, kuinka tärkeää olisi esimerkiksi lomalla päästä ”tylsyyden” olotilaan, jolloin aivot voisivat levätä – ollakseen terässä, kun työ jälleen tarvitsee innostusta ja inspiroitumista.

Mitä inspiraatio on?

Suomi -sanakirjan mukaan inspiraatiolla tarkoitetaan innoitusta, heräämistä, johdatusta, vaikutetta, kipinää ja taiteellista luomisvirettä. Tieteen termipankki kertoo inspiraatiossa olevan kaksi pääteoriaa. Vanhemman teoria mukaan inspiraatio tulee ihmisen ulkopuolelta, uudemman teorian mukaan hänen sisältään. Vanhemman, jo antiikin ajoilta peräisin olevan teorian mukaan inspiraatio olisi peräisin jumalilta.

Itselleni inspiraatio tarkoittaa uusien asioiden huomaamista ja löytämistä. Joskus inspiraation löytymissä voi olla vaikeuksia, kuten vaikkapa blogitekstin aiheen löytämisessä. Toisaalta ideoita voi löytyä paljonkin, mutta aiheen olisi kuitenkin oltava niin innostava, että siitä inspiroituu ja myös motivoituu kirjoittamaan. Olen huomannut eniten inspiroituvani aiheesta, joka tulee jostakin hiukan yllättäen, ilman erityistä ennakkosuunnittelua.

Etsitkö inspiraatiota

Mistä löytää inspiraatiota?

Onko inspiraatio kuin salamanisku taivaalta? Niinkin voi olla, mutta inspiraation löytyminen voi tapahtua hyvin käytännöllisesti: toimeen tarttumalla. Inspiraation löytämistä voi myös opetella. Inspiraatio on kokonaisvaltaisempi olotila kuin innostuminen. Nopein keino tavoittaa inspiraatio on siis ryhtyä toimeen. Toiminta luo lisää toimintaa. Tärkeintä on, että aloittaa jostakin.

Tunnetutkijoiden mukaan inspiraatio ei ole tunne, vaan lähinnä mielentila. Sen sijaan monet tunteet liittyvät siihen läheisesti, kuten innostus, ihailu, elevaatio eli kohottuminen sekä ns. VAU-tunne eli haltioituminen jostakin ihmeellisestä. Inspiraation tilassa on mielestäni jotakin samaa kuin flow´ssa.

Luonto, metsät ja maisemat olivat mm. tärkeitä inspiraation lähteitä säveltäjä Jean Sibeliukselle. Hän ammensi inspiraatiota sävellyksiinsä myös suomenkielisestä kansanrunoudesta, Kalevalasta. Kirjat, lehdet, blogitekstit, tv-ohjelmat yms. voivat olla hyviä inspiraation lähteitä. Omat aiemmat elämänkokemukset voivat auttaa inspiroitumaan.

Inspiraatiota tarvitaan, jotta työn tai tehtävän saa aloitettua. Motivaatio pitää inspiraatiota yllä. Motivaatiota, kuten inspiraatiotakin on sisäistä ja ulkoista. Motivaatio ja sen ylläpitäminen aiheena vaatii kuitenkin oman blogipostauksensa, joten lisäänpä aiheen heti omaan inspiraatiovihkooni odottamaa sopivaa ajankohtaa. 

Mistä sinä inspiroidut? Kommentoi alle ”Vastaa” –toiminnolla…

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Petteri Kilpinen. 2017 Inspiroitunut

Inspiraatiota etsimässä (Hyvejohtajuus.fi)

Sisustus/graafisen alan suunnittelijan vinkit:
Inspiraatiota etsimässä: 10 vinkkiä mistä inspiraation voi löytää

Lue lisää flow´sta:

Työn imussa

Lue myös

Miten pitää yllä motivaatiota?

 

 

2 Comments

  1. Hyvä teksti, sattumalta löysin paikalle! Saman teeman kimpussa on siis pyöritty. Ja kiitos linkityksestä! 🙂
    t. sisustussuunnittelija/graafinen suunnittelija Himasta-blogista

    1. Kiitos palautteesta! Mukava kuulla että pidit tekstistä! Kävin viime viikonloppuna Habitare-tapahtumassa ja kovasti sain iloa ja inspiraatiota sieltä. Blogitekstinkin ajattelin aiheesta kirjoittaa 🙂

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s