Temperamenttinen trumpetti

Temperamenttinen trumpetti, Voimapuu

Pidätkö musiikista – puhallinmusiikista? Entä tarkemmin vielä… pidätkö vaskimusiikista? Jos vastasit kyllä, niin oletettavasti Lieksan vaskiviikko on sinulle tuttu musiikkifestivaali?

Kävin puolisoni kanssa kuuntelemassa 38. vaskiviikon avajaiskonserttia 21.7.17 Lieksan kirkossa. Kirkko oli ääriään myöten täynnä ja tunnelma nousi kattoon viimeistään konsertin päätösnumeron George Gershwin’in tunnetun Rhabsody In Blue:n jälkeen.

Italialainen Marco Pierobon soitti trumpetilla niin eläytyvästi, temperamentikkaasti ja virtuoosimaisesti, etten muista aikaisemmin kuulleeni yhtä upeaa esitystä kyseisestä kappaleesta. Pianisti Marko Hilpon osuus kokonaisuudesta ei ollut yhtään vähäisempi: teos soljui taitavasti eteenpäin trumpetin ja flyygelin vuorotellessa soolo-osuuksissa.

Avajaiskonsertin muutkin 7 teosta olivat nautittavaa kuunneltavaa. Vaikka olen ennenkin nähnyt naisten soittavan isokokoisia vaskisoittimia, jään aina ihmettelemään, miten vaskisoittimista suurin, tuuba taipuu kauniiseen ja pehmeään sointiin myös naismuusikon otteessa. Hämmästyttävän hienolta kuulosti myös rytmikäs tango soitettuna alttopasuunalla.

Upea konserttisali

Reima ja Raili Pietilän suunnittelema evankelisluterilaisen seurakunnan kirkko sijaitsee aivan Lieksan keskustassa Lieksanjoen rannassa. Se valmistui vuonna 1982, kun edellinen C.L Engelin suunnittelema puinen kirkko oli tuhoutunut tulipalossa vuonna 1979.

temperamenttinen trumpetti, Voimapuu

Kirkko on toiminut Vaskiviikon konserttisalina lähes joka vuosi. Kirkon alttariseinällä on alttaritaulun sijasta suuri ristinmuotoinen ikkuna, josta aukeaa näkymä kohti Engelin suunnittelemaa kellotapulia, ainoaa vanhasta kirkosta muistuttavaa osaa.

Kirkko on yhdistelmä modernia arkkitehtuuria, klassista kirkkoa ja nykyajan rakennustekniikkaa. Tunnelmaltaan ja akustiikaltaan se on mitä loistavin ympäristö vaskimusiikille.

Arvostettu musiikkifestivaali

Lieksan Vaskiviikko kestää reilun viikon verran, tänä vuonna 21. -29.7 välisen ajan. Vaskiviikko on ollut lähes vuosittain kesälomaohjelmassamme. Lippujen hinnat ovat pysyneet kohtuullisina ja muutenkin festivaali  on säilynyt ”hallittavan” kokoisena.

Tapahtumalla on merkittävä asema suomalaisten musiikkifestivaalien joukossa ja se on myös kansainvälisesti arvostettu tapahtuma. Sen on perustanut vuonna 1980 musiikkineuvos Erkki Eskelinen Lieksan kaupungin matkailun ja Lieksan lehden järjestämän ideakilpailun tuloksena.

temperamenttinen trumpetti, Voimapuu
Vaskiviikon taiteellisena johtajana on toiminut viimeisen 20 vuoden ajan Radion sinfoniaorkesterin soolotrumpetisti Jouko Harjanne

 

Vaskiviikko toimii myös suosittuna koulutustapahtumana. Pääopetussoittimina ovat trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, tuuba ja eufonium. Festivaalin teemasoittimena on tänä vuonna trumpetti, johon liittyy myös Lieksan 5. kansainvälinen trumpettikilpailu (Raimo Sarmas in memoriam).

Lieksan vaskiviikko on monipuolinen tapahtuma. Vaikka vaskimusiikki ei olisikaan erityisen lähellä sydäntä, löytyy festivaaliohjelmasta varmasti jokaiselle jotakin, kuten esimerkiksi viihdekonsertit Lieksa Areenalla ja lastenkonsertit.

Lieksa on myös viihtyisä pikkukaupunki kauniine joki- ja järvimaisemineen.  Rennossa ilmapiirissä on mukavaa nauttia omaleimaisesta tunnelmasta ja hyvästä musiikista. Suosittelen!

Lue lisää:

Marco Pierobon

Rhapsody In Blue  (Youtube)

Lieksan vaskiviikot 

Lieksan kaupunki

Lue myös:

Iiro ja Mozart

Voimapuu Facebookissa: lisää vinkkejä, linkkejä ja tarinoita liittyen blogin aihealueisiin. Tutustu!

___________________________________________________________________

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s