Nauruterapiaa…

Nauruterapiaa, Voimapuu

Kesän kohokohtia ovat kesäteatteriesitykset. Tavaksi on tullut käydä katsomassa ainakin yksi kesäteatteriesitys kesässä. Nytkin on jo tämän kesän ensimmäinen nauruterapiasessio pidetty: Markku Pölösen Nummiduunarit Utran Uudessa Teatterissa.

Mikä kesäteatterissa viehättää?

Aivan ensimmäiseksi viehättää tietysti itse näytelmä, joka yleensä on komedia monen tasoisella huumorilla höystettynä. Useimmat kesäteatteriesitykset ovat pääosin harrastajavoimin tuotettuja ja harrastajat panostavat todella harrastukseensa. Lopputulosta voi olla vaikea erottaa ammattituotannosta – ei todellakaan tarvitse jännittää näyttelijöiden puolesta.

Nykyiset kesäteatterit ovat puitteiltaan tasokkaita. Useimmissa katsomoissa on katos ja selkänojilla varustetut tuolit, joten kapealla lankulla istuskelu sateenvarjon kanssa alkaa olla jo historiaa. Väliajalla saa nauttia kahvia ja pullaa luonnon helmassa, mikä tuo oman tunnelmansa tapahtumaan.

Lisäksi kesäteatterit sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla. Teatteriesityksen lomassa voi kuunnella tuulen suhinaa puissa, laineiden liplatusta, lintujen viserrystä tai sateen ropinaa. Nämä luonnonlavasteet ja -efektit jopa usein sopivat esityksiin kuin nenä päähän.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä kesäteatterin ansiona on se, että useimmissa esityksissä katsoja saa lähes 100 %:lla varmuudella nauraa. Nauru on terapeuttista ja voimaannuttavaa; se laskee stressitasoa, rentouttaa ja antaa virtaa. Olisi tärkeää, jos voisi / saisi nauraa joka päivä, vaikka pienenkin ”hörähdyksen” verran. 😀  

Suomi 100 – juhlavuoden Nummiduunarit

Markku Pölösen käsikirjoitus ja ohjaus ovat taattua tavaraa. Ohjaaja itse oli ennen esitystä kertomassa tuotannosta, mikä lisäsi entisestään esityksen odotusarvoa. ”Nummiduunarit” on variaatio Aleksis Kiven klassikkonäytelmästä Nummisuutarit.

Itse Aleksis Kivi on patsaan muodossa keskeisessä roolissa näyttämöllä. Kun Kiven pää vielä kaiken kukkuraksi alkaa puhua, ei se voi olla aiheuttamatta kommelluksia Pertti Koivulan esittämälle päähenkilölle Eskolle ja muille roolihahmoille.

Naurusta ei meinannut tulla loppua, kun Esko pyörähteli lavalla vaippahoususillaan ja kun hän hiukan vettä väkevämpää maisteltuaan yritti palata kotiin epäonniselta naimareissultaan. Loistavaa eläytymistä. Kaksimielistä huumoriakin väliin heitettiin, mutta hyvän maun puitteissa.

Näytelmän kaikki näyttelijäsuoritukset olivat vakuuttavia ja näyttelijät onnistuivat luomaan esiintymislavalle helposti tunnistettavia luonnetyyppejä. Erityisesti näytelmän ensimmäinen puoliaika oli mukaansatempaava.

Nauruterapiaa, Voimapuu

Nostalgisia lauluja hyvin esitettynä

Pehmeää ja tunnelmallista sävyä esitykseen toivat kaksi jo lapsuudesta tuttua kaunista Aleksis Kiven sanoitukseen sävellettyä laulua: Oravan laulu ja Onnelliset. Näyttelijäkaarti taipui hyvin sekä laulu- että soittoesitykseen. Kannel, harmonikka ja trumpetti sointuivat hyvin yhteen ja laulut olivat nautittavaa kuunneltavaa.

Kokonaisuutena tämä kesäteatterikokemus oli erittäin viihdyttävä. Kevyttä, huumoripitoista, nauruhermoja kutkuttavaa sutkauttelua ja väliin seesteistä tunnelmointia. Kaikkea, mitä hyvältä kesäteatteriesitykseltä voi odottaa.

Milloin viimeksi olet nauranut?

Kotilääkärin nettisivuilla olleen kyselyn vastaajista 62 % kertoi nauravansa päivittäin, 38 % ei naura… Jos on vaikeaa löytää syytä nauruun, niin ainakin kesäteattereiden huumorinäytelmät ovat oiva keino saada voimaannuttava naurunautinto. Suosittelen!

Kuuntele (YouTube):

Oravan laulu

Makeasti oravainen,
Makaa sammalhuoneessansa…

Onnelliset

Jo valkenee kaukanen ranta ja
koillisest aurinko nousee
ja auteret kiirehtii pois…

Lue lisää:

Suomen kesäteatterit

Lue myös:

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista

Voimapuu Facebookissa: lisää vinkkejä, linkkejä ja tarinoita liittyen blogin aihealueisiin. Tutustu!  

3 thoughts on “Nauruterapiaa…

    1. Kyllä, kaikki tähän saakka katsomani Markku Pölösen ohjaamat näytelmät ovat olleet hyviä.

  1. Viimekesäinen näytelmä jäi väliin, mutta 2015 kesän näytelmä Kauppa-auto oli myös tosi viihdyttävä 🙂

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s