MummiFun

Isovanhemmat tukevat lasten hyvinvointia

Yle1 Aamu-tv:stä kiiri iloinen uutinen mummin korviin! Isovanhempien merkityksestä lastenlasten hyvinvointiin on saatu uusia tutkimustuloksia. Helsingin yliopiston Sukupolvien ketju – tutkimushankkeen alustavia tuloksia esiteltiin Lastensuojelun kesäpäivillä Porissa 12.6.2017.

Tutkimuksen mukaan isovanhemmat pitävät lapsenlapsiinsa yhteyttä keskimäärin noin kerran viikossa ja heistä yli kolme neljäsosaa hoitaa lapsenlapsiaan. Isovanhemmat pitävät myös entistä useammin velvollisuutenaan hoitaa pieniä lapsenlapsiaan ja ovat sitä mieltä, että isovanhempien velvollisuus on edistää lastenlasten ja heidän perheensä taloudellista turvallisuutta.

Isovanhemmat merkityksellisiä oheiskasvattajia

Isovanhemmilla on tärkeä merkitys lasten oheiskasvattajina. Lapselle on tärkeää säilyttää suhteet isovanhempiin myös kodin ulkopuolelle sijoitettaessa. Oheiskasvattajien merkitys on äärimmäisen suuri lasten ja nuorten kehitykselle. Isovanhempia kuunnellaan jopa herkemmällä korvalla kuin omia vanhempia. Sukupolvien välinen kanssakäyminen on tärkeää, vaikka omia isovanhempia ei olisikaan.

Lastensuojelun keskusliiton tiedotteen mukaan myös kansainvälisissä tutkimuksissa on isovanhempien tuella havaittu olevan myönteinen vaikutus lapsenlapsen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Helsingin yliopiston tutkimushankkeessa tutkitaan Suomessa vuosina 1945–1950 syntyneitä suomalaisia suuria ikäluokkia ja heidän aikuisia lapsiaan. Tietoa kerätään perhesukupolvien välisestä yhteydenpidosta, avunannosta ja asenteista sekä laajemmin kummankin sukupolven vuorovaikutuksesta sukulaistensa ja ystäviensä kanssa.

Tutkimuksesta lisää:

Lastensuojelun keskusliitto: Isovanhempien tuki lisää lasten hyvinvointia

Lue myös:

Lasten tulevaisuuskuvat

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s