Lasten tulevaisuuskuvat

Lasten tulevaisuukuvat

Tutkija Hanna Lammen väitöskirja käsittelee tulevaisuuskuvia lasten piirustuksissa. Tutkimuksessa on todettu, että piirustusten pohjalta voitaisiin ennakoida esimerkiksi lapsen rikollista käyttäytymistä tulevaisuudessa.

Lammen mukaan lapsen kanssa tulee ensin keskustella piirustuksesta perusteellisesti ennen kuin johtopäätöksiä voidaan tehdä. Keskustelun jälkeenkin päätelmissä tulee olla hyvin varovainen.

Tutkimustulos on sen verran mielenkiintoinen, että kävin etsimässä väitöksen Helsingin yliopiston sivuilta. Julkaisu on nimeltään: ”Aina liikkeessä”: Tulevaisuuskuvia suomalaisilla, tansanialaisilla, intialaisilla, ghanalaisilla ja isobritannialaisilla lapsilla ja nuorilla 2005–2015. Tutkimus kuuluu kasvatustieteen alaan.

Voiko piirtämisen avulla selvittää lapsen tai nuoren hyvinvoinnin tilaa?

Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, millaisia tulevaisuuksia Suomessa, Tansaniassa, Intiassa, Ghanassa ja Isossa-Britanniassa elävät lapset ja nuoret (N= 509) kuvittelevat itselleen. Pitkittäistutkimuksessa (N=11) tarkasteltiin suomalais- ja tansanialaislasten tulevaisuuspiirustuksia kuuden vuoden aikana. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä asiat ovat suomalaisille peruskoulunsa päättäville nuorille tärkeitä.

Tutkija on tutkinut erityisesti prosessia, jonka tulevaisuuskuvan piirtäminen ihmiselle aiheuttaa ja sitä, voiko piirustuksen avulla löytää ihmisen tämänhetkisestä identiteetistä ja maailmankuvasta keskeisiä piirteitä. Voiko piirustuksen avulla päätellä, miten lapsi tai nuori voi? 

Saako opettaja puuttua lapsen arvomaailmaan?

Tutkimuksen mukaan tulevaisuuspiirustuksen avulla voi saada selville esimerkiksi vaarallisille teille ajautuneen nuoren tuhoisia ajatuksia, ja sitä kautta häntä voitaisiin auttaa. Pohditaan myös koulun mahdollisuuksia hyödyntää tulevaisuuspiirustusta. Eräs kysymys liittyy myös siihen, kuinka paljon opettaja voi tai saa puuttua lasten omaan arvomaailmaan?

Mielenkiintoinen tutkimus ja varmasti myös käytännön tasolla merkityksellinen, jos  annettu malli tulevaisuuspiirustuksesta otetaan laajempaan käyttöön. Piirustusten analysointi ja keskustelu lapsen kanssa vaatinevat asiaan perehtyneisyyttä, jotta  vältyttäisiin virhepäätelmiltä.

Lataa tästä tutkimuksen pdf-versio

Lue myös:

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s