Pehmeä, hengittävä alusasu

Pehmeä ja hengittävä alusasu, Voimapuu

Useimmat naiset ovat kokeneet tunteen, kun päällä on epämukava alusasu: kutinaa iholla, saumat hiertävät, housun lahkeet ja vyötärönauha kiristävät, pitsireunukset hankaavat, olkaimet painavat… Siksipä oikeanlaisen itselle sopivan alusasun valintaan pitäisikin uhrata hieman aikaa.

Pakko tunnustaa, että olen itse ollut useimmiten melko hätäinen alusasujen valinnassa ja ostoskassiin on sujahtanut milloin mitäkin – virheostoksia, jotka ovat jääneet joko epämukavuutensa vuoksi vähäiselle käytölle tai jopa käyttämättä kokonaan. Mitä tuhlausta!

Bambu –alusasussa iho hengittää

Pehmeä ja hengittävä alusasu, voimapuuTilasin bambumateriaalista valmistetut alusvaatteet, topin ja bokserit kokeiltavaksi terveydenhoitoalan tuotteisiin erikoistuneelta Color4Care – yritykseltä. Valkoinen väri on suosikkini alusvaatteissa, vaikka muitakin värivaihtoehtoja valikoimassa olisi ollut. Valmistusmateriaalina tuoteselosteen mukaan on 93 % bambuviskoosi ja 7 % elastaani (toppi) sekä 95 % bambuviskoosi ja 5 % elastaani (bokserit).

Oikean vaatekoon määritystä varten yrityksen sivuilta löytyi myös mittataulukko. En ilmeisesti osannut suorittaa mittausta oikein, koska sen mukaan minulle ei olisi löytynyt valikoimasta riittävän suurta kokoa. 😀 Täytyi luottaa siihen, että alusvaatteiden koko lienee melko standardi eri valmistajilla.  Olettamukseni osui oikeaan, ainakin tällä kertaa tilaamani koko osoittautui juuri sopivaksi.

TopinPehmeä ja hengittävä alusasu, Voimapuu osalta pohdin, että mahdanpa olla kuumissani, kun kesällä puen sen alusasuksi varsinkin, kun käytän aluspaitaa melko harvoin muutenkin. Yllätyksekseni toppi ei tuntunutkaan kuumalta T-paidan alla, vaan pikemminkin se tuntui hengittävän hyvin ja keräävän iholta ylimääräistä kosteutta itseensä. Periaatteessa toppia voisi käyttää kesäisin myös liikunta- tai helleasuna. Erityisesti värillinen toppi sopisi tähän tarkoitukseen hyvin.

Boksereissa kankaan ominaisuudet ovat samat kuin topissakin. Lisäksi boksereiden lahkeensuut ovat miellyttävän joustavat, samoin vyötärönauha. Ei kiristyksen tunnetta missään. Sepä outoa, kun on tottunut siihen, että jonkinlainen tuntuma alushousuihin aina on, ainakin farkkujen alla.

Edellä mainitun miellyttävän käyttökokemuksen perusteella kokeilin tätä pehmeää, hengittävää alusasua myös yöasuna. Topin materiaali ja olkaimet ovat joustavat, joten ne antavat mukavasti periksi kyljeltä toiselle käännyttäessä.

Valmistusmateriaalina bambu – entä ekologisuus?

Itselläni ei ole aiempaa käyttökokemusta bambumateriaalista tehdyistä vaatteista. Törmätessäni niihin nyt, havahduin ajattelemaan, että miten käy Panda-karhujen, jos niiden ravintoa käytetään tekstiiliteollisuudessa. Ajattelen kyllä ympäristöasioita, mutta en ole mitenkään erityisen valveutunut ekologisesti.

Täytyypä siis ottaa selvää tästä itselleni uudesta tekstiilikuidusta. Netistä löytyi artikkeleita puolesta ja vastaan. Minkään tekstiilikuidun valmistaminen teollisesti ei liene huippuekologista. Bambuviskoosi on muuntokuitu ja valmistetaan samalla tavoin kuin muutkin viskoosit. Tekstiiliteollisuudessa käytetään viljeltyä bambua, ei Panda-karhujen ravintokasvia. Tämä tieto oli helpottava.

pehmeä ja hengittävä alusasu, Voimapuu
Lukemieni artikkeleiden pohjalta tein johtopäätöksen, että bambu on kuitenkin monessa suhteessa hyvä tekstiilikuitu. Se on hengittävä sekä iholle hellävarainen materiaali ja pysyy raikkaana pitkään. Se on myös hyvin imukykyinen ja nopeasti kuivuva materiaali, jonka vuoksi se on erityisen suosittu juuri alusvaateteollisuudessa. Bambun suosion ja ekotietoisuuden kasvaessa myös valmistusmenetelmiä todennäköisesti kehitetään ja parannetaan.

Kangasmateriaalina bambun eduksi ekologiselta kannalta voidaan nähdä myös se, että se on nopeakasvuinen heinäkasvi. Bambun kasvatuksessa ei tarvitse käyttää lannoitteita eikä torjunta-aineita. Nopeakasvuisuutensa vuoksi se myös uusiutuu nopeammin kuin perinteiset puuselluloosaan käytettävät raaka-aineet.  Bambun viljelyssä käytetään 4 kertaa vähemmän vettä kuin esimerkiksi puuvillan kasvatuksessa.

Pesun jälkeen

Pesuohjeen mukaan toppi ja bokserit tulee pestä 60 -asteisessa vedessä. Color4Caren tuotesivuilla pesulämpötilaksi suositeltiin 40 -asteista vettä. Toimin kuitenkin vaatteiden mukana olleiden pesuohjeiden mukaan, joten toppi sekä bokserit kävivät 60 -asteisessa konepesussa muiden samanväristen vaatteiden kanssa.

Pesun jälkeen toppi ja bokserit muotoiltiin kosteana. Lopputulos oli hyvä. Tuotteet säilyttivät muotonsa ja kokonsa hyvin. Kuivumisajan suhteen en tosin huomannut juurikaan eroa verrattuna muihin samassa pesussa olleisiin vaatteisiin nähden.

Bambutoppi ja -bokserit soveltuvat monenlaiseen käyttöön. Ne ovat ihanteelliset alusasuna pehmeytensä ja imukykyisyytensä ansiosta. Samasta syystä ne toimivat hyvin myös yöasuna erityisesti kesäisin. Lisäksi hyvin istuva, joustava ja hengittävä toppi muuntautuu tarvittaessa vaikkapa liikunta- tai helleasuksi.

Color4Care – alusvaatteet

____________________________________________________________________

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Color4Care -yrityksen kanssa. Yrityksen valikoimista löytyvät myös tukisukat ja sukkahousut.

Lue myös

Tukisukat hellivät jalkojasi

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s